RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Harmeet (18) - Det kjennes godt å være opplyst!


Harmeet Kaur (18) har et verv i Landsstyret til PRESS og er stolt over sitt samfunnsengasjement
Harmeet Kaur (18) har et verv i Landsstyret til PRESS og er stolt over sitt samfunnsengasjement Foto: Foto: Pauline Skjerven
For Harmeet Kaur (18) betyr samfunnsengasjementet mye. Hun har selv et verv i Landsstyret til PRESS, som er ungdomsorganisasjonen til Redd Barna og mener det er viktig for unge å være klar over hvor mye ytringsfriheten er verdt.

OSLO: – Det er helt fantastisk hvor mye mer relevant jeg har lært om verden og Norge gjennom et praktisk engasjement, enn i samfunnsfagstimene på skolen. Jeg har blitt så mye mer oppmerksom på all urettferdigheten som pågår rett foran meg, jeg føler at boblen jeg gjemte meg i har sprukket, og det kjennes godt å være opplyst! sier en stolt, samfunnsengasjert Kaur.

PRESS – Redd Barna Ungdom er en ungdomsorganisasjon som kjemper for barns rettigheter slik de er formulert i FNs barnekonvensjon.

– Vi er en partipolitisk og religiøst uavhengig organisasjon, som vil si at vi ikke står på noen side i politikken forteller Kaur.

Det er kanskje klisjé å si, men ungdommen er morgendagens voksne. Dessuten har unge andre innfallsvinkler enn voksne

Ungdom er morgendagens voksne

Kaur er både politisk og samfunnsengasjert på grunn av samfunnsspørsmål som interesserer henne.

– Når jeg først oppdaget en ting som engasjerte meg, var det lettere å finne mer. Man føler engasjementet har noe å si, at man er med på noe større enn deg selv. Dessuten møter man masse interessante folk som utfordrer deg til å lære mer, forteller Kaur.

Hun synes absolutt det er viktig at ungdom er politisk engasjert og klar over hvor langt vi kan komme gjennom å organisere oss og bruke ytringsfriheten.

– Det er kanskje klisjé å si, men ungdommen er morgendagens voksne. Dessuten har unge andre innfallsvinkler enn voksne, og kan komme med nye ideer som kan være med på utvikle samfunnet. Noen ganger føler man at man ikke blir hørt og at det ikke er vits, men så ser du noe urettferdig og klarer ikke se bort. Også er det så sinnsykt viktig at vi som har muligheten til å organisere oss og si hva vi mener bruker denne retten! Man har hørt det mange ganger før, men vi vet faktisk ikke hva slags luksus ytringsfriheten er.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER!

Politikk er relevant for alle

Harmeet kan som alle andre 18-åringer i landet bruke stemmeretten sin for første gang ved valget i år.  Selv gleder hun seg til å få bruke stemmeretten sin for første, men det er ikke alle ungdommer som er like opptatt av å kunne få være med å påvirke.

– Jeg tror det er vanskelig å få noen til å stemme ved å fortelle dem at de burde. Det handler om at folk ikke føler de har innblikk i de ulike partiene, de føler kanskje det ikke er vits eller at det ikke handler om dem.

I forbindelse med stemmerettsjubileet for kvinner i år er det kommet frem i mediene at bare én av to jenter bruker stemmeretten sin. Kaur tror det handler om lite kunnskap om politikk og organisasjonsliv.

– Jeg tror det beste som kan gjøres er gjøre undervisningen på skolen mer praktisk rettet, på en måte som gjør at man ser hvordan politikk er relevant for alle.

Taler på barns vegne

Gjennom PRESS er barns rettigheter blitt en av sakene hun engasjerer seg mest for.

– Det er viktig at noen taler saken til de som ikke kan snakke for seg. Generelt er rettigheter et tema som opptar meg.

– Vi driver nå med en kampanje som heter «Den ukjente sannheten om asylpolitikken» som går ut på hvordan politikerne og folk flest snakker om asylbarn. Retorikken utvikler politikken. Man ser en klar sammenheng mellom at dårlig retorikk skaper dårlige holdninger i asyldebatten. Vi vil ha en debatt basert på fakta, ikke påstander, slik at også asylbarna kan få sine rettigheter innfridd.

Du kan lese mer om de andre aksjonssakene som Kaur er med på å fremme på PRESS sine nettsider www.press.no.

LES FLERE SAKER I SERIEN "UNGDOM OG STORTINGSVALGET 2013":

Martine (18): - Jenter må tro på at de kan gjøre en forskjell
Sol Iren (20): – Utøya gjorde meg politisk engasjert

Harmeet (18): – Det føles godt å være opplyst

Ingeborg (18): – Jeg skal stemme fordi jeg har meninger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere