*Nettavisen* Nyheter.

Haster med ladestajoner i Oslo

I 2010 er det ikke satt av midler til flere ladepunkter i Norge. Foto: Foto: Øivind Skar

Transnova har stått for utbyggingen av 1900 ladepunker det siste året. Men nå er kassa tom, og søknader for 23 millioner står ubehandlet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Informasjonssjef Espen Olsen hos Toyota Norge vil ha tilgang til de ladepunktene som er i drift, og ønsker seg i tillegg flere ladepunkter i Norge. Foto: Foto: Øivind Skar

Det bygges ladepunkter som aldri før i Norge, og billeverandører som er på vei med ladbare hybrider er naturligvis opptatt av å få tilgang til alle de offentlig finansierte stikkontaktene rundt om i landet.

Naturlig nok vil leverandørene av de ladbare hybridbilene ha full tilgang til offentlige stikkontakter.

Les også: Stikkontakt-bilene er her

– Ladbare hybrider er like elektriske som elbiler så lenge de kjører på strøm. Derfor ønsker vi tilgang til de ladepunktene som er i drift, samt at det bygges flere, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge

Ikke flere midler

Flere ladepunkter kan ikke prosjektkoordinator Eva Solvi i Transnova love.

Transnova fikk i fjor 50 millioner fra Samferdselsdepartementet for å bygge ladepunkter, og dette holdt til 1900 punkter fordelt over hele landet, med hovedvekt på de store byene. Oslo er ikke medregnet fordi de har egen finansieringsordning.

I 2010 har ikke departementet satt av midler til flere ladepunkter.

– Jeg beklager at det ikke er bevilget penger i år. Vi har ubehandlede søknader for 23 millioner, men ingen penger til formålet, sier Solvi.

Derimot kan Solvi berolige dem som tror ladepunktene kun gjelder for elektriske biler.

Også for plugg-inn?

– Det står på ladepunktene at de er forbeholdt ladbar motorvogn. Ladbar motorvogn inkluderer også plugg-inn Prius og andre tilsvarende kjøretøyer, slår Eva Solvi fast.

Slik er det ikke nødvendigvis i Oslo.

– Foreløpig er ladestasjonene i Oslo forbeholdt elmotorvogner, men vi får se på saken på nytt når plugg-inn bilene er her, sier førstekonsulent Marianne Mølmen i Trafikketaten i Oslo kommune.

Hennes etat skal disponere en av de tre ladbare Priusene som kommer til Norge.

Oslo kommune planer om å bygge 400 ladepunkter for ladbare kjøretøyer i perioden 2008 til 2011. Mølmen opplyser at 120 av dem er på plass, og at utbyggingen nå foretas i raskt tempo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.