RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haugianer-veien på Tåsen


Oppkalt etter mannen som eide Bakkehaugen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Oppkalt etter mannen som eide Bakkehaugen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Hauge-brødrene var lite populære blant Kirkens menn. Likevel satt de to på betydelige eiendommer på Tåsen.

TÅSEN: Kjært barn har mange navn, sies det. Hvis det også er slik at kjært barn får mange steder oppkalt etter seg, må Hans Nielsen Hauge ha mange fans i Oslo kommune. Hans Nielsen Hauges gate og plass ligger begge på Sandaker. På Tåsen derimot, så de seg fornøyde med bare etternavnet. Det er nemlig legpredikanten Hans Nielsen Hauge (1771-1824) og ikke andre mer eller mindre kjente norske Hauger, som Olav, Alfred, Dagfinn eller Frederic som er navnefaren til Hauges vei.

Hauge vandret i årene 1796-1804 mellom norske bygder og virket som predikant og folkeoppdrager. Hans forkynnelse ble av øvrigheten sett på som en fanatisk folkebevegelse, og det var mange som ville stoppe mannen, hvis tilhengere ble kalt Haugianere. Hauge ble flere ganger arrestert, og satt i varetekt fra 1804 til 1813. I 1814 ble han dømt til to års slavearbeid, men fikk omgjort dommen til en bot på 1000 riksdaler. Senere ble Hauge mindre radikal, og trappet ned kritikken av kirken og samfunnet.

Den religiøse vekkelsen var også praktisk orientert. Hauge opprettet en gruve, papirmøller, et teglverk og flere andre bedrifter, blant dem var kornmøllen Bakke Mølle ved Akerselva i Nydalen.

Like ved Tåsenveien krysses i dag Hauges vei av Michel Nielsens vei. Nielsen (1773-1845), som også var predikant, og som også hadde etternavnet Hauge, overdro i 1811 Bakkehaugen, en del av sin egen Bakke gård, til sin to år eldre bror Hans. Hans Nielsen Hauge eide Bakkehaugen gård, som ligger like ved veien han fikk oppkalt etter seg i 1919, fram til 1822. Fem år tidligere hadde han nemlig kjøpt en gård på Bredtvedt, hvor han flyttet og bodde de siste årene av sitt liv. Bredtvedt gård er i dag et ikke ukjent kvinnefengsel.

Kilder: caplex.no, Svendsgam: "De er døde men lever fortsatt i Oslo".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere