Havfruens nye plate

Jeg føler en tilknytning til havet, sier Kristin

Jeg føler en tilknytning til havet, sier Kristin

Kristin Asbjørnsen (37) legger mye av sjelen sin i den nye platen The night shines like the day. Denne gang har hun skrevet all musikk og tekst selv.

Musikalsk: Kristin Asbjørnsen er glad i å synge og holde konserter

NORDSTRAND: Hun har allerede fått strålende kritikker for sin nye plate, som ble utgitt 19. januar. Musikkanmeldere kaller den blant annet for et enestående album, myk og intens og uendelig vakker.

Det er veldig rørende å få god respons. Jeg har en sterk lengsel etter å få til noe fint, sier den rødkrøllete kunstneren og smiler.

Etter å ha hørt sangene hennes kan man absolutt si at hun har klart å innfri egne forventninger. Sangene er mystisk vakre, veldig melankolske og inderlig levende. Det er akkurat som om de trekker deg til seg. Stemmen hennes bærer sangene ut på et fat dandert med regntunge sølvperler. Tårene, lengselen og livskraften hennes trer frem gjennom platen, og gir deg håp. At hun har klart å få til noe riktig fint denne gangen, er det liten tvil om.

Det er hyggelig å høre at folk liker musikken min. Plata er en helhet for meg. Jeg har et håp om at sangene mine skal få skinne. De beskriver en vanskelig fase i mitt liv, forteller hun.

Plate i bevegelse

Med den noe diffuse tittelen The night shines like the day, mener hun at man ikke skal være redd for natten, for lyset er alltid der.

Vanskelige faser gir kilde til vekst, og til å kunne gå videre. Jeg har troen på omdannelser og bevegelser. Plata handler om å være i bevegelse og om sorgarbeid. Den gir uttrykk for tap og det å miste, sier hun åpenhjertig.

Et samboerbrudd stjal mange krefter fra henne, men ga samtidig noe tilbake.

Jeg tror og håper at sangene mine er allmenne nok til andres erfaringer. At de kan gi gjenklang til andres liv, undrer hun.

Sangene hennes inneholder skildringer om kjærlighet, tap og lengselen etter tilhørighet.

Disse sangene har vokst frem i meg over lang tid. Det har vært både forsonende, styrkende og utfordrende å gå sangene i møte.

Kristin forteller videre at når tilværelsen faller fra hverandre, og det virker som om alt lukker seg, opplever vi noen ganger et glimt av håp, eller lys i mørket, som skaper konturer av et nytt landskap, en ny retning.

Det å lage disse sangene har vært en prosess gradvis forankret i et håp om at noe ødelagt og istykkerrevet kan omdannes til noe vakkert.

Inspirasjon

Kristin hører mye på vest-afrikansk musikk og har blant annet vært på Mali fem ganger. Der har hun hentet mye inspirasjon.

Jeg får avkobling og påfyll. Jeg er veldig glad i musikken der, sier hun.

Musikken hun selv skaper kommer ikke bare av seg selv.

Det handler mye om hardt arbeid kombinert med et urolig sinn, det handler om å være nærværende i eget liv, forteller sangfuglen.

Hun vil ikke kalle platen sin for terapi, men mer som en kreativ prosess.

Sangene har blitt til i en tilbaketrukket fase, der jeg også ble påminnet om hvor viktig sangen er i livet mitt. Er jeg nedstemt, kan jeg synge meg både opp og innover til meg selv, forteller hun.

Kristin har sunget så lenge hun kan huske og kan fortelle om et hyggelig fellesskap i familien.

Foreldrene mine har alltid vært viktige pådrivere til musikk. Vi ble veldig stimulert da vi var små, sier hun og sikter til de to søsknene sine.

Sangen har vært en hovedinteresse hele veien, det var tidlig tydelig at jeg hadde lyst til å synge.

Hun gikk musikklinjen på videregående, og etter det tredje året tenkte hun; "er det dette jeg skal dedikere meg til?"

Jeg lurte på om jeg kunne forsvare å bruke så mye tid på musikk. Var det viktig nok? spør Kristin. Hun vet godt at svaret nå er ja.

Jeg var jo både glad i å synge og holde konserter. Det ble tydelig for meg at jeg ville drive med dette, sier hun.Havet lokker

Mange av sangene hennes er blitt til ved Bunnefjorden på Nordstrand, der hun bor i en sveitservilla sammen med flere andre.

Jeg har vokst opp ved havet, blant annet i Finnmark. Vannet gir ro samtidig som det er i bevegelse. Det gir trygghet og tilhørighet, forklarer Kristin.

Hun er stadig ute på reiser i forbindelse med konserter, og synes derfor det er deilig å ha et sted hun kan søke ro når livet er hektisk.

De siste årene har jeg og Spiritualsensembelet hatt 200 konserter rundt omkring i Europa, sier artisten og komponisten. Hun vil gjerne trekke frem musikerne som er med på hennes siste album, folk som lenge har vært viktige for henne: Olav Torget, Jostein Ansnes, Knut Aalefjær, Tord Gustavsen og Svante Henryson.

Olav, Jostein og Knut inngår i Spiritualsensemblet, og dem har jeg turnert med hele veien.

Kristin satser nå solo, men har i mange år vært frontfigur i sine band Krøyt og Dadafon. Tidligere var hun også med i gruppen Kvitretten, som ble oppløst i 2001.

15 album

Det som skiller den nye platen hennes fra de 14 andre albumene hun har gitt ut, er at hun denne gang har skrevet all tekst og musikk selv.

Jeg maler nok musikalsk med tynnere penselstrøk enn den forrige plata. Kontrastene er der, men det er et litt annet rammeverk. Den er på en måte litt mer stillferdig, men nyansene, det sammensatte og intensiteten er den samme, forklarer metaforiske Kristin. Alle sangene til den nye platen ble spilt inn live i studio med hele ensemblet.

Jeg synes det er viktig å få den organiske lyden, å få med den organiske ensembel klangen.

Musikken hennes har kommet til ved Bunnefjorden, under konsertreiser i Europa og på Bamako i Mali. I fjor skaffet hun seg et piano, instrumentet som har fulgt henne gjennom låtskrivingsprosessen.

The night shines like the day er som et lite kapittel for meg. Det er alltid sårbart å slippe plate. Det koster noe å bære det ut, sier damen med den milde stemmen og den kraftfulle sangrøsten.

Se henne live

Hun har vunnet både Spellemannspris, Alarmpris, Kanon-prisen (beste Filmmusikk) og Edvardpris for musikken sin.

Har du lyst til å se den livfulle havfruen i aksjon, får du mulighet fra og med 18. mars. Da starter nemlig releaseturneen i Narvik, før hun etter hvert svipper innom hjembyen Oslo.

Jeg gleder meg veldig til turneen. 25. mars står jeg på Sentrum scene! forteller den lille, store damen, som kan kunsten å briljere med sitt musikktalent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.