Hedrer Oslo-parkenes «mor» 1. mai

Inngang: bildetekst

Inngang: bildetekst Foto: FOTO: AP

Sagene Ap markerer 1. mai ved å møtes i Torshovparken for å hedre Fernanda Nissen, Bydel Sagenes egen parkbeskytter.

TORSHOV: Fernanda Nissen var bystyrepolitiker i Oslo og hennes hjerte brant for at arbeiderne som bodde trangt og i kummerlige kår, skulle ha tilgang til parker og grønne lunger som rekreasjonsområde. Hun hadde stor kjærlighet til naturen.– Vi tror nok at det før Fernandas tid ikke var så opplagt at parker og grønne lunger skulle etableres i hele Oslo, spesielt ikke for arbeiderne. Hennes innsats har gitt oss kunnskap om betydningen av parker, noe vi i dag kanskje tar for gitt, sier Anne Cathrine Berger i Sagene Ap.

Møtes i parken

Ap på Sagene har fortsatt i sitt program at parkene må vernes om og rustes opp parkene våre, fordi de utgjør hjertet i bydelen. Lokalpartiets 1.mai-markering har blitt en tradisjon. De møtes foran Soria Moria klokka 08.30. Der skal Torshov janitsarorkester spille. Så er planen å gå videre til Torshovparken, der Anne Cathrine Berger skal holdes en appell ved bysten til Fernanda Nissen.

– I en by som stadig vokser rent innbyggermessig, har parkene en viktig funksjon. Både som rekreasjonsområde, som et grønt pust i en by der ikke alle har tilgang til veranda eller hage. Parkene har også en viktig sosial funksjon, og samler mange mennesker uavhengig av bakgrunn og økonomi, sier Berger.

Bøker til folket

Fernanda Nissen kjempet også for innføring av bibliotek, slik at også bøker skulle være tilgjengelige for folk flest, men hun er nok aller mest kjent for sin kamp for innføring av kvinners stemmerett.

Dette svarte hun på en kommentar om at mennene får ta seg av politikken.

«Får kvinnene først greie på hva som er politikk, vil de ikke mer si: Vi forstår den ikke! Politikk er det ord som betegner alt det arbeid som gjøres for å ordne de forhold hvor under vårt daglige liv leves. Vi kjøper ikke en kaffebønne, ikke en synål uten at «Politikken» er med på å bestemme prisen. Våre barns skoletid, vår arbeidslønn og vår arbeidstid – det er alt avhengig av politikken, og kvinnene skulle si: om alle disse ting kan vi ingen mening ha?».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.