*Nettavisen* Nyheter.

Hedret forskermiljø

Ine-Marie Eriksen Søreide avduket bauta for forskningsbedriften som blant annet fant opp og fremdeles produserer Globoid. Foto: Anders Jørstad

Stortingspolitiker Ine-Marie Eriksen Søreide avduket bauta for et 135 år gammelt forskermiljø i Nycoveien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Torshov musikkorps spilte under avdukingen.

STORO: Hederen var tilegnet gründere og forskere ved den farmasøytiske forskningsbedriften Nycomed. Det var apotekeren Morten Nyegaard som i 1874 startet firmaet som gikk under kallenavnet Nyco - og derav navnet Nycoveien hvor markeringen fant sted nedenfor Storo senter sist torsdag.

I verdenstoppen

Gjennombruddsforskning på noe så spesielt som røntgenkontrastvæsker var det som på 60-tallet skapte Nycomeds store gjennombrudd. I dag har denne delen av Nycomed blitt en del av GE Healthcare, og er fremdeles i verdenstoppen på disse produktene. Navnet Nycomed lever videre i dag som et selvstendig legemiddelfirma.

Torstein Almén var en av forskerne som sto bak denne oppfinnelsen på 60-tallet, og den pensjonerte medisinforskeren var selvsagt på plass under avdukingen av bautaen.

Siterte Obama

Lederen av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Ine-Marie Eriksen Søreide (H), priste som mange andre forskningsmiljøet foran om lag 100 fremmøtte etter avdukingen av bautaen. Dette i tillegg til litt valgkamp.

- Barack Obama har sagt at det er i krisetider det blir viktig å satse på forskning. Det er synd at ønsket om økt satsning i Norge ikke er så populært på meningsmålingene, mente hun.

Rikspolitikeren utropte videre begeistring for Nydalen-området, med dets kombinasjon av moderne forskning og gammel industri. Og med 10.000 innbyggere, mente hun mange kunne ta den nye bautaen i nærmere øyesyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag