«Hei! Hvordan går det med deg?»

TRENGER DU NOEN Å SNAKKE MED? Telefonkontakt for eldre og uføre har ledige telefonvenner som gjerne vil ringe til nettopp deg. Illustrasjonsfoto

TRENGER DU NOEN Å SNAKKE MED? Telefonkontakt for eldre og uføre har ledige telefonvenner som gjerne vil ringe til nettopp deg. Illustrasjonsfoto Foto: Illustrasjonsfoto

– Det er et faktum at mange eldre og ensomme sitter og venter på at telefonen skal ringe, sier Øyvind Wold ved Telefonkontakt for eldre og uføre.

ENGASJERT: Øyvind Wold håper det finnes flere potensielle brukere i hovedstaden.

SIDEN 2002: Tove Hellerud har blitt kjent med svært mange hyggelige mennesker gjennom årene.

OSLO: – Vår utfordring per i dag er at vi har rundt 15 ledige telefonvenner som venter på brukere de kan ringe til.

Det vil i hovedsak være eldre og ensomme vi ønsker å nå ut til. Nå håper vi litt oppmerksomhet rundt dette kan føre til å flere blir kjent med dette tilbudet, sier Wold.

LES OGSÅ: Dette kjøpesenteret blir mye større

Taushetsplikt

Som bruker får man en fast frivillig telefonvenn som ringer én gang i uken.

Det er ikke en hjelpetelefon eller krisetelefon, men en fast «trivselstelefon» for eldre som av forskjellige årsaker ikke kommer seg så mye ut blant folk.

– Telefonkontakt for eldre og uføre har eksistert siden 1971, er offentlig støttet og er gratis for brukerne, opplyser Wold og legger til:

– Telefonvennene er i hovedsak kvinner over 60 år og de har selvfølgelig taushetsplikt.

Brukerundersøkelsene viser ifølge Wold at brukerne er i høy grad er fornøyde med tilbudet.

Telefonvennen er først og fremst et medmenneske som skal lytte, støtte og muntre opp, de er ikke rådgivere eller problemløsere.

– Vi vet at begrepet ensomhet er stigmatiserende og vi forsøker derfor å ikke legge for mye vekt på det.

– Det å være sosialt isolert er ikke en lidelse, men med vårt tilbud ønsker vi å bryte isolasjonen ved at en fast telefonvenn ringer vedkommende opp gang i uken for å høre hvordan det går, sier Wold.

LES OGSÅ: Knallsuksess for Oslo-tegneserie

– Gitt meg mye

Tove Hellerud fra Nordstrand har vært telefonvenn siden 2002 og får ikke fullrost tilbudet.

– Jeg har fått anledningen til å snakke med så mange flott mennesker i løpet av disse årene; det har gitt meg så mye, sier Hellerud.

Ulike typer mennesker med ulike utfordringer i hverdagen. Hellerud har ringt sin telefonvenn en gang i uken og opplever stadig overskudd og glede etter endt samtale.

– Jeg kan vel nesten si at dette gir meg like mye som det gir dem jeg ringer til. Da jeg ble spurt om jeg ønsket å være med på dette, kunne jeg ikke helt forestille meg at det skulle bli sånn, sier hun.

Ikke overraskende håper hun også andre griper sjansen og blir telefonvenn for et medmenneske. Og at brukere gir lyd fra seg til de 15 nye telefonvennene.

– Det er godt og det er hyggelig å ha noen å prate med om alt som skjer i livet. At det i tillegg er et fast tidspunkt og en fast person man forholder seg til gjør det enklere å etablere en relasjon.

– Av erfaring vet jeg at det fungerer, avslutter Hellerud.

LES OGSÅ: Gir deg helseråd på tre ulike språk

Vil du vite mer om tilbudet? Ring 22 41 02 30 alle hverdager på dagtid. Se også: www.telefonkontakt.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.