Heine Totland leker med Buddy Holly

– Det er fantastisk å ha denne jobben på Folketeateret! sier Heine Totland om rollen som Buddy Holly.

– Det er fantastisk å ha denne jobben på Folketeateret! sier Heine Totland om rollen som Buddy Holly. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

Heine Totland er fascinert av at man kan få betalt for å leke og tulle på jobb. Han storkoser seg i prøveperioden på musikalen om Buddy Holly.

Klikk på bildet for å forstørre.

Heine bor på Ekeberg og Ingeborg har vokst opp i Prinsdal. Foto: Foto: Erik Pettersen

Klikk på bildet for å forstørre.

Heine Totland mener han er ganske lik Buddy Holly på mange måter. Foto: Foto: Baldur Bragason

Klikk på bildet for å forstørre.

Elisabeth Carew, Solveig Andsnes, Heine Totland og Ingeborg Sundrehagen Raustøl spiller sammen i Buddy Holly the musical. Foto: Foto: Gisle Bjørnøy

EKEBERG/SENTRUM: – Buddy Holly og jeg er egentlig ganske like. Ingen av oss har overmaskuline stemmer, men klare lyriske kvaliteter. Ingen av oss er heller særlig tøffe og farlige. Buddy var en rebell mot kulturen han ble møtt med og ville ikke lage musikken som var populær da. Han gikk sin egen vei og skapte sin egen suksess, selv om plateselskapet ville ha ham til å både kaste brillene og spille country, forteller Heine Totland til Nordstrands Blad.

Leker

Det er tre uker igjen til musikalen har première på Folketeateret og Heine nyter hele prosessen.

– Det er fantastisk å ha denne jobben på Folketeateret! Vi skal spille tre dager i uken og kan leke og tulle på jobb. I tillegg blir jeg i god form fordi jeg trener mens jeg jobber. Det har egentlig alltid fascinert meg at man kan få betalt for å leke og tulle.

Trenerpappa

– Hvordan ligger dere an, nå tre uker før?

– Vi ligger godt an! Vi kom fort i siget denne gangen. Jeg bestemte meg for kunne manus allerede til første prøve og da følte de andre selvsagt presset, ler han og legger til at det ikke har vært så vanskelig.

– Så lenge man har tid går det greit. Jeg er jo vant til å lære meg tekster og denne gangen hadde jeg to måneder på meg. Jeg tok til og med en hel måned fri, pluss at jeg ikke øvde under Norway Cup. Da var jeg på sletta. Jeg har nemlig blitt assistenttrener for Kåffa -97, som datteren min spiller på. Vi fikk bronse! sier han og smiler stolt.

Han stiller opp så mye han kan for laget, selv om han og kona Silje Nergaard er litt til og fra på grunn av musikeryrket.

– Nå i prøveperioden på Buddy Holly the musical har jeg hittil fått med meg alle kampene, men jeg kommer til å slite med å få til lørdagstreningen i spilleperioden. Da har vi to forestillinger hver lørdag.

14 år igjen

Resten av sommeren har gått med til å pugge sangtekster og manus.

– Jeg har øvd en til to timer på gitaren hver dag og lest manus i en time. Det er som jeg er 14 år igjen, for jeg elsker å spille gitar! Jeg har kjøpt meg en fantastisk gitar, som jeg skal bruke i showet. Den er av samme type som Buddy Holly hadde.

– Hvor godt kjente du til musikken hans før du fikk rollen?

– Jeg kjente til hitsene til Buddy Holly, han var jo et av idolene til mine idoler og det er jo de som har inspirert meg som musiker. Men det har ikke vært plass til å dukke ned i all musikken før jeg nå får betalt for å gjøre det. Tenk å være så heldig, ler han og bobler nesten over av entusiasme.

Men hva som er favorittsangen kan han ikke svare på.

– Sangene hans er jo veldig kjent, men kanskje ikke så mye i Norge. Dessuten er det så lenge siden. Men folk kommer til å kjenne dem igjen når de hører dem. Mine favoritter forandrer seg stadig. Jeg har ikke bare lært meg sangene til showet, men også 30 til. Og det er så gøy! Dette er urkraften til den første rocken, forteller Heine Totland engasjert.

Utfordringer

Heine innrømmer at han har noen utfordringer i forestillingen.

– Jeg har en enorm jobb å gjøre, for jeg må komme meg opp på et høyere nivå som gitarist. Jeg har tatt gitartimer hos Hans Aarseth, som er en av Norges beste gitarister. Jeg har tidligere lurt han og familien til å flytte til Holtet Hageby, så nå har jeg hatt gitartimer i nærmiljøet. I tillegg har jeg en utfordring når det gjelder det teatertekniske. Som sanger og musiker har jeg en skuff full av verktøy jeg kan bruke, men det mangler jeg som skuespiller. Likevel går det greit, for jeg kjenner meg jo igjen i mange av situasjonene Buddy var i; innspilling i studio, konserter, bandsituasjoner og bandoppløsning. Dette er jo ting jeg har vært med på selv.

Forelsket på scenen

Ingeborg Sundrehagen Raustøl spiller Maria Elena og Heine er full av lovord om skuespilleren, som var ferdig med teaterhøyskolen i sommer.

– Hun er veldig riktig for rollen. Ingeborg fikk den faktisk der og da på audition. Hun synger veldig fint, spiller superbra og i tillegg ser hun latino ut. Rasepoenget er nemlig en viktig ting i stykket. Og så er hun jo så nydelig at det ikke er noe problem å spille at man er forelsket i henne, ler Heine.

Ingeborg vokste opp i Prinsdal sammen med Steffen Isaksen, som er musikalsk ansvarlig for Buddy Holly her i Norge.

Heine skryter også av det fantastiske bandet og de andre medspillerne.

– Det er kvalitet over forestillingen og det gir meg ro til å konsentrere meg om å gestalte Buddy slik jeg tror han var. Han var en mann med veldig sterk integritet, drive og naivitet. Alt han gjorde var på grunn av musikken.

Kunne ikke si nei

Som musiker er han velsignet med mange forespørsler. Mange av musikerjobbene har han sammen med Gisle Børge Styve, som også har flyttet til Nordstrand. Sammen har de to reist rundt i landet med en konsert som forandrer seg fra gang til gang.

– Vi har ingen fast mal. Vi har selvfølgelig noen glansnummer, men publikum skal vite at det de opplever skjer der og da. Dette er ingen regissert pakke.

Etter stor suksess med Mamma Mia hadde Heine egentlig lagt musikalene på hylla for en stund.

– Jeg følte jeg hadde gjort alle de store musikalene; Mamma Mia, Chess, Jesus og Judas i Jesus Christ Superstar og Les Misérables.

Planen hans var å bruke denne høsten til å reise rundt med Gisle Børge.

– Jeg fikk tilbudet om rollen en tirsdag morgen. Jeg hadde ikke tid til å dra til Folketeateret, så de kom hjem til meg. Jeg bød dem kaffe og sa at vi kunne snakke om alt annet enn musikaler, men da de spurte om jeg ville spille Buddy Holly kunne jeg jo ikke si nei. Det er en mulighet man ikke vil få igjen. Men Gisle Børge og jeg har ikke dårlig tid, så da gjør vi det til neste år istedenfor – når vi får tid. Da håper vi på å ta konserten til Oslo også. Det er et privilegium å jobbe med Gisle Børge og jeg har lært veldig mye av ham.

Ingen underdog

Hovedrollen i Buddy Holly the musical er egentlig ikke helt Heine. Han liker seg best litt under overflaten.

– Jeg elsker underdog-rollen. Det er den som gjerne får mest applaus og så kan stikke. Nå skal jeg være i sentrum hele tiden. Denne gangen er det andre som har underdog- rollen og folk kommer til å le seg fordervet av Trond Fausa Aurvåg. Jeg kommer aldri til å klare å overgå ham. Han har syv roller, røper Heine og legger til at publikum er en del av forestillingen.

– På Mamma Mia koste folk seg og reiste seg på slutten. Vi skal få dem opp og stå flere ganger under konsertscenene, lover han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.