Hekta på hekling

Nei, vi snakker ikke om syklubben på eldresenteret. Møt ski- og snowboarderne Fabian (17), Bendik (18) og Henrik (17). De har strikkedilla.

Sentrum: Det er et sjeldent syn. På Husfliden i Rozenkrantz' gate står syttenåringen fra Midtstuen passe tilbakelent med hendene dypt plassert i lommene på saggebuksa. Det er ikke vanskelig å tro Fabian Andsem Harang når han forteller at mange eldre damer blir overrasket når han spør om de trenger hjelp. For han er en fremmed blant gamle tanter, garn og strikkebøker. Ser du imidlertid litt nærmere har han på seg et selvheklet pannebånd.

Billig å være original

Det er snart tre år siden Fabian ble bitt av heklebasillen. Nå har han smittet sine to kamerater, Bendik Holm og Henrik Nordviste, og ønsker å starte en epidemi.
- Jeg var lei av å ha de samme luene som alle andre i skibakken. Etter at jeg lærte meg hekling på skolen, tenkte jeg at jeg like gjerne kunne lage mine egne luer, forteller Fabian.
Han har strikket og heklet hundrevis av luer og pannebånd. Det samme har hans to kamerater.
- Du kan jo bare tenke deg hvor mye penger vi sparer. En lue kan koste rundt 300 kroner. Et garnnøste koster 15 kroner og jeg trenger bare to stykker til å lage meg et pannebånd, smiler han.

Er ikke kjedelig

De tre jobber for tiden med et mønsterhefte med oppskrifter på enkle hekleluer. Målet er å gjøre hekling til en hit blant andre på deres alder. Fabian jobber på Husfliden ved siden av skolen og snowboardingen.
- Vi vil vise frem litt mer ungdommelige ting. Alt trenger ikke å være gamle tradisjonelle strikkemønstre, sier Fabian.
De tre kameratene er enige om at hekling og strikking har et ufortjent kjedelig rykte.
- Men det blir mer og mer populært, det ser vi blant våre venner, sier Bendik.
- Vi har lært bort dette til mange, sier Fabian.

Bred appell

På Husfliden sitter de rundt et bord med hekletøy i hendene. De har en tydelig ironisk distanse til sin egen utviklede heklehumor, men trekløveret er på ingen måte flaue over den noe uvanlige hobbyen. Tvert i mot. Den bomullsmyke fritidssyslen har vist seg å slå godt an blant mange. Kanskje aller mest blant stolte forelde og besteforeldre.
- Jenter synes det er veldig søtt, smiler Fabian.
- Og man scorer definitivt høyt hos svigermor, ler Henrik.
- Her sitter vi og tøyser og tuller om hekling, ler Bendik. - Skjønner at det kan virke litt rart.

Kreativitet og konsentrasjon

I vintersesongen er de tre luekledde karene å se i Tryvannskleiva. Hver dag, så raskt sjansen byr seg.
- Vi står på ski og snowboard så ofte vi kan, forteller heklerne.
- Det er morsomt å være kreativ, flere burde drive med dette. Jeg skal innrømme at noen av lærerne blir litt oppgitte over at jeg hekler i timene, men jeg konsentrerer meg faktisk mye bedre når jeg hekler. Så lenge det ikke er så mye fargebytting, da blir det raskt vanskeligere å følge med, ler han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.