RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hektisk år for festivalsjefen

Festivalsjef Jørgen Roll har ikke "bare" Norwegian Wood å tenke på i disse dager.

Frognerbadet: Det er visst "kill Jørgen-week" denne uka nå er det hett! Lokalavisen starter intervjuet i festivalsjefens bil på vei til en passende kafé nær Norwegian Woods hjemmebane. Telefonen ringer ustoppelig fra inn- og utland, Jørgen ratter og prater. Kunne kanskje handsfree eller automatgir gjort hverdagen litt lettere, mr. Roll?

Mangfoldig mann

Neida, dette går fint skjønner du. Fremdeles smiler og ler jeg hver dag. Men det er ekstra trøkk i år fordi jeg har begynt i ny jobb som arenasjef for Fornebu Arena. Det kommer i tillegg til Norwegian Wood, litt sponsorjobbing for Leiv Vidar og Gunnar Eide, og ikke å forglemme mitt verv som styreformann i Hemsedal Ysteri og styreverv i Apeland Informasjon det er forresten styremøte snartbegge steder.

For uinnvidde er Fornebu Arena fremtidig hjemmebane for Stabæk Fotball, samtidig som det blir en flerbruksstadion. Roll har et stort, blaatt hjerte. Her blir det blant annet konsertarena med 20.-25.000 sitteplasser. Arenaen forventes ferdig i skiftet 2007-2008, og Jørgen er bestemt på at den ikke åpnes før alt er på plass og i stand. Tegninger og planer vitner om at dette kan bli en fantastisk stadion som vil dekke mange behov.

Og for de som lurer på hva Leiv Vidar og hans wienerpølser har med Rock'n Roll og festivaler å gjøre kommer vi selvsagt tilbake til det. Men først til Oslos eldste musikkfestival, Norwegian Wood, som arrangeres i Frognerbadet fra 14.-17. juni. Er alt på stell, Jørgen Roll?


Fantastisk stab

Vi er der vi skal være tre uker før festivalstart eller i hvert fall der vi pleier å være på denne tiden. Det skjer jo gjerne saker helt frem til festivaluka, men vi har lært oss å håndtere uforutsette hendelser. Det ble litt mediaoppstyr da to av Evanescence-musikere brått takket av, men sånt stresser ikke oss. Vi brukte riktignok en dag på å berolige frustrerte fans som ringte oss, men Evanescene har nye musikere på plass og kommer til å låte akkurat som de skal. Jeg har en fantastisk organisasjon å jobbe med, den er som silke! Vi har flinke, trofaste og lojale folk i alle posisjoner, jeg er sikker på at de kunne arrangert Norwegian Wood uten meg.

Jassågitt, er dette et hint om at han i fremtiden skal bruke hele sitt vidunderlige engasjement og sin erfaring i Bærum?

Nei, nei, nei, jeg blir fremdeles å finne susende rundt i Frognerbadet. Jeg håper jo at kollegene mine er litt glade for å ha meg som en slags syvende far i huset.


Mye jobb mer moro

Å være festivalsjef passer ikke for jåler og slappfisker. Jørgens arbeidsoppgaver er mildt sagt omfattende. Offisielt er han ansvarlig for artister, media og økonomi. Så flott at økonomer kommer i denne fasongen også! I tillegg kommer alt det praktiske.

Du må gidde hvis du skal drive med dette. Vi tenker festival hele døgnet nå i innspurten. Går ikke et sted uten en bunke flyere, for eksempel. Under festivalen går det i ett. Jeg er i Frognerbadet fra morgen til langt på natt. Det nytter ikke å komme seilende inn samtidig med artistene og benke seg til i VIP-teltet. Hele organisasjonen er på plass og bidrar overalt. Vi har fylt opp utallige søppelsekker i Middelthuns gate natterstid etter konsertslutt. Selvsagt er det egen renovasjon på festivalområdet, men det blir en del søppel i nærområdet også. Det er viktig å ha et godt forhold til naboene, vi er veldig opptatte av at de skal ha mest mulig glede og minst mulig plager med festivalen vår.


Nabo fra himmelen?

Og som på bestilling dumper Linda Lekven ned ved nabobordet. Hun får selvfølgelig raskt en Norwegian Wood-flyer stukket i hendene.

Å så kult, sier Linda er det snart Norwegian Wood igjen! Linda viser seg å være nabo til Frognerbadet gjennom 10 år. Har hun ingen plagsom støy, forsøpling eller litt kaos å klage på?

Overhodet ikke! Jeg har besøkt festivalen selv av og til, ellers nyter jeg både musikken og folkelivet hjemmefra. Det er jo et ganske så stille hjørne av byen dette, men på festivaldagene er det ordentlig 17. mai-stemning. Jeg synes arrangørene er kjempeflinke med artistvalget også, og sammensetningen de forskjellige dagene. Jeg gleder meg til 14. juni.

Ja vel, ja vel men litt flaks fortjener en hardt arbeidende mann. For det er nok ikke mye hvile i vente de neste ukene heller.

I de få små timene jeg tilbringer i sengen mellom festivaldagene ligger jeg og lytter etter regndråper på taket. Været har så utrolig mye å si! Når festivalen avsluttes, er jeg helt ferdig, det tar på en 49-år gammel kropp dette her. Men det er jo så jævlig moro!

Han ser ut til å tåle trøkket godt, den godeste Roll, fremdeles "lett og fin", som han sier det selv. Det hjelper nok også å være født munter.


UnderWood og YoungWood

Norwegian Wood har siden starten i 1992 sluppet til band fra underskogen. I samarbeide med NRK P1 velger en jury ut åtte ferske band som får spille på UnderWood-scenen. Nåløyet er lite, i år var det over 500 band som ville med.

Verdens beste jobb er å ringe de åtte utvalgte. De blir så vanvittig glade! Tøffe rockere kommer nesten gjennom røret og lover meg evig troskap og alt godt både her og der. Det er moro å følge utviklingen til de bandene som har "debutert" på UnderWood. Samarbeidet med NRK P1 gjør at de også blir hørt etter festivalen, sier Roll.

Når man leser listen over usignerte band som har sluppet til på UnderWood opp gjennom årene, er gleden til årets utvalgte veldig forståelig. Vi nevner i fleng storheter som Madrugada, Big Bang, John Doe. Kaizers Orchestra, Unni Wilhelmsen og Blind Archery Club. Guttene har teft.

For første gang under Norwegian Wood blir det i år arrangert en konsert på dagtid forbeholdt ungdomsskoleklasser i Oslo.

Gratiskonserten med Karpe Diem og Samsaya er et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken og Norwegian Wood og finner sted torsdag 14. juni klokken 12.00. Alle Oslos ungdomsskoler er invitert til å søke om billetter, og interessen har vært stor. Kapasiteten er på 3000 elever, så hvis søkertallet er høyere blir det loddtrekning. De som fremdeles ikke har søkt om billetter må kjappe seg.


Pølser og rock'n'Roll

At Jørgen Roll er mer enn vanlig opptatt av Rolling Stones vet alle som har møtt han. At Arne Vidar, som overtok pølsemakeriet på Hønefoss på 70-tallet, er like entusiastisk, vet alle som har sett Leiv Vidars hjemmeside. Herrene traff hverandre på slutten av 80-tallet og har siden gledet seg mye over Stones sammen. Blant annet ble de invitert til å bli med på generalprøven i forkant av en konsert i St. Louis, Missouri, i 1998.

Snakk om magi! Vi satt musestille og bare nøt, blant en håndfull familiemedlemmer og venner av bandet. Snakk om profesjonalitet Keith og Mick hadde full kontroll og regien på rundt 200 mennesker. Musikere, dansere, kor, lyd og -lysfolk. De styrte hver minste detalj.

Jørgen blir nesten elektrisk når han snakker om denne opplevelsen. Som om det er noe rart. Men det skal tydeligvis hardt arbeid til for å holde seg på topp i nesten 50 år uansett bransje.

Da Rolling Stones spilte på Valle Hovin i 1998, ønsket de en lokal sponsor, og spørsmålet om å finne aktuelle kandidater havnet hos mr. Roll som hadde god kontakt med arrangøren Rune Lem på Gunnar Eide Concerts og staben rundt Rolling Stones. Og en mer opplagt kandidat enn en pølsemaker fra Hønefoss kunne ikke Jørgen tenke seg, så sånn ble det. Under et muntert rakfisk-lag snekret Jørgen og Arne sammen en flott marketing mix med pay-off "The show that's gonna skin your wiener". Den setningen ble i tøffeste laget for Sarah i Stones-staben, men ellers var sponsoratet i boks. Tilfeldighetene ville det slik at Mick og guttene fikk se denne refuserte pay-offen, og de elsket den. Selvfølgelig. Og de likte at pølsemakeren fra bygda med det underlige navnet var hovedsponsor. Så da Rolling Stones skulle gjøre sponsoravtale for høstens konsert på Valle Hovin var beskjeden klar fra sjefen selv:" Call The Sausage King". Og slik fikk Jørgen Roll enda litt mer å pusle med denne våren.

Så mye arbeid som Jørgen har nedlagt til glede for så mange bør belønnes her på jorden. Lokalavisens journalist mener en passende belønning for Jørgen Roll må være en fantastisk åpning av Fornebu Arena våren 2008 der Stabæk først feier Vålerenga av banen før Mick, Keith & Co entrer scenen. Og fulle hus og strålende sol på årets Norwegian Wood, selvfølgelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere