RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HELAFTEN i Nordstrand Huskonserter - onsdag 9.mars

Denne gangen blir det en helaften, med . . . Unnskyld at vi avbryter allerede her, men ifølge dine forhåndstips her i avisen er det vel aldri snakk om annet enn helaftener hos dere?

Riktig, sier Tor Guttu, for h a n er det, som vanlig.
Men, sier han, denne gangen har vi gitt konserten offisielt navn av "Helaften" (se plakatene!), og i det ligger både det du legger i det - at aftenen blir topp, eller "helt konge", som ungdommen nå har sagt i noen år - og at det sitter de samme få kunstnerne på podiet hele aftenen.
Hvilke?
To topper: Øystein Birkeland og Håvard Gimse. Det blir altså helaften med cello og klaver. Begge er av internasjonalt format, og begge har spilt hos oss før. De laget en helaften med tre cellosonater i 1991, som mange ennå minnes, og Øystein spilte i kvartett i Nordstrandhuset allerede i 1982. Som vi vet, er han fra Ljan, og noen av oss husker at han spilte i skolesymfoniorkesteret på Nordstrand, i cellogruppen som ble legendarisk under Olav Kaalhus' taktstokk.
Så var det musikken førstkommende søndag.
Tre fantasistykker av Schumann og en sonate av Kabalevskij før pause og cellosonate og klaverstykker av Chopin i annen avdeling.
Kabalevskij - det lyder fremmed i våre ører, både moderne og "lite österut", kanskje. Har modernismen på forrige konsert gitt mersmak?
Det har den, for det ble en suksess. Og "lite österut" er aldeles riktig - to poeng for det! Men nei, Kabalevskij var ingen modernist; han var tvertimot nasjonal og tradisjonell og en av dem som utholdt Sovjet-systemet - og vel så det, kanskje. Han døde gammel og mett av dage tre år før jernteppet falt. Som komponist var han allsidig og ujevn, men han var en ledende pedagog, dirigent og skribent og et organisasjonsmenneske av dimensjoner. Han er kjent for sin klavermusikk, ikke minst for barn og unge, men cellosonaten har iallfall ikke jeg hørt, og derfor gleder jeg meg. Birkeland og Gimse har for øvrig spilt den inn på CD, og den både loddes ut og selges under konserten.
Apropos tradisjonell: du glemmer aldri å vektlegge kåsering og pausering.
Nei det er en tradisjon vi ikke bryter. Eigil Wekre kåserer, og pausen blir som kåsøren: lang og hyggelig.
Søndagens konsert holdes (som alltid) i Nordstrandhuset, og begynner klokken 19.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere