Hele Norge er med når Operaen åpner

Utdrag fra balletten Skew Whiff med danserne Philip Currell, Kristian Ruutu, Maiko Nishino og Gakuro Matsui.

Utdrag fra balletten Skew Whiff med danserne Philip Currell, Kristian Ruutu, Maiko Nishino og Gakuro Matsui.

Det blir feiring i stor skala når den nye Operaen i Oslo innvies med en åpningsgalla 12. april. NRK formidler åpningen gjennom en helaftens festforestilling på NRK 1.

- Dette er en festforestilling der operahuset har hovedrollen. Vi skal bevege oss mellom de storslagne numrene på hovedscenen, fange noe av feststemningen i foajeen, men også komme bak i kulissene og vise fram husets kriker og kroker, sier regissør Bentein Baardson, som gleder seg til å feire at operahuset nå åpnes for alle.

Storslått åpning

Det musikalske repertoaret på scenen vil bestå av kjente, dramatiske og lystige høydepunkter fra operahistorien, gitt liv av musikere av ypperste merke.

- Her skal vi vise fram våre fremste kunstnere i form av Operaens eget ensemble, dessuten har vi hentet inn fremragende gjester og et gigantisk Slavekor, forteller Bjørn Simensen, operasjef og musikalsk ansvarlig for åpningsgallaen.

Den Norske Opera & Balletts 20 sangsolister skal opptre, foruten ti gjestesolister. Disse teller blant annet sopranene Maria Guleghina, Anja Harteros, Solveig Kringlebotn og Elizabeth Norberg-Schulz, og bassangeren René Pape. Operasjefen kan også trekke dirigentene Marc Soustrot, Heinz Fricke, Per Kristian Skalstad og Christian Eggen opp av ermet.

Hyller den gamle operaen

Ballettsjef Espen Giljane har valgt å se framover i ballettens bidrag til åpningsgallaen, der alle de 60 danserne fra Nasjonalballetten opptrer.

- Nasjonalballetten viser fem balletter, to av dem er urpremierer og tre er norgespremierer, skapt av verdensledende koreografer; Jirí Kylián, Lightfoot/León, William Forsythe, Christopher Wheeldon og den norske koreografen Kristian Støvind. Disse valgene bekrefter kompaniets internasjonale rykte som et anerkjent ensemble med et bredt repertoar og en bevisst satsing på nyskapende verk, sier han.

Publikum vil få se klassiske ballettinnslag med tutuer og tåspiss, humoristiske moderne perler, samt en sjarmerende vemodig hyllest til både Youngstorget og Bjørvika den 12. april.

Kongelig besøk direkte på NRK

1305 gjester vil overvære åpningsgallaen fra salen.

Blant disse finnes representanter fra de skandinaviske kongehus, nordiske statsledere, inviterte gjester fra det offentlige Norge og Kultur-Norge, arkitekter og utbyggere, men også 200 publikummere som har fått kjøpe billett gjennom loddtrekning.

NRK starter sin sending 12. april klokka 19.55, og vil gå både på TV, i radio og kan også ses på nrk.no.

Programledertrioen som skal lede seerne gjennom festforestillingen er Arild Erikstad, Anne Grosvold og Marit Åslein førstnevnte som en slags kommentator.

- Jeg vil på mange måter være folkets røst denne kvelden, en slags operaens Arne Scheie om du vil, sier Erikstad, som sammenlikner gallaen med åpningen av de Olympiske Leker på Lillehammer i 1994.

Anne Grosvold leder pauseprogrammet fra foajeen, der hun vil intervjue prominente gjester og ta pulsen på stemningen. Med seg på laget har hun Marit Åslein som utegående reporter.

Åslein skal servere spennende innslag fra alle kanter av huset, men er mest opptatt av at det kan bli en del klining i løpet av kvelden den 12. april.

- Opera er jo en veldig følsom ting. Jeg kommer også til å treffe veldig mange veldig viktige mennesker som jeg skal intervjue og sånt. Også kommer det jo til å være en del fine kjoler å se på og en del samtaler som jeg kanskje kan sniklytte til, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.