RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hele Norges ferieparadis

På Gran Canaria kan lysløype, sosialkontor og trollstue by på helt andre opplevelser enn hjemme i gamlelandet.

Mens noen nordmenn tilbringer vinteren i mørket, med solbærtoddy i sekken og frosten sviende i lungene, der de peser mellom granlegger og oppover lysløyper på jakt etter skimerker og smalere midjemål, pakker andre nordmenn bikini og taxfreekvote i sekken og retter kursen mot en annen hard etappe: Den norske lysløypa på Playa del Inglés.

Neiii, så tjukk du har blitt! synger Tore Halvorsen, kjent fra Ole Ivars, så lyden bølger ut av høyttalerne på Trollstua, gjennom kjøttkakesaus og karamellpudding, inn på nabobaren "Sosialkontoret", over gata mot den norske baren "Naboen" og kanskje helt bort til "Ola Nordmann" på Yumbosenteret et kvartal unna, før Halvorsen får et femtitalls nordmenn til å løfte solsvidde hender og klappe takten over åpne skjortebryst, og en ivrig nordlending til å ta opp mobilen og rope helt hjem til Norge:

Hør dokke? Hør dokke! Æ e i syden, og det e pinadø Ole Ivars og.

Hjemmekjært

På Naboen noen stavtak unna sitter fire nordmenn med noe lavere alder - og noe labrere engasjement for Tore Halvorsen og hans band "Tres Amigos" enn gjennomsnittet borte på Trollstua. Entusiasmen for det norske er imidlertid på plass.

Når nordmenn kommer hit, sier de at de skal i hvert fall ikke henge på de norske stedene. Så går det en dag eller to, og så sitter de her, sier Tom A. Nilsen, som har bodd på Gran Canaria i tre år og vært fast gjest på Naboen siden.

I Den Norske Klubben i Arguineguin noen mil unna, har kjøkkensjef Tom Høvik, kjent fra dokuserien Sydenliv på NRK, sin tolkning av hva som trekker nordmenn til det norske.

Etter en uke med biff og pommes frites begynner man å savne hverdagsmaten, mener han, mens menyen hans lover kjøttkaker og lettsaltet torsk med norsk radio surrende i bakgrunnen.

Dette er som en sørlandsby. Vi har norsk restaurant, norsk klubb, norsk eiendomsmegler, skole, legekontor, klesbutikk, matbutikk... opplyser kateket på Sjømannskirken på andre siden av byen Arguineguin, Geir Myklebust, mellom vaffelstekeos og traktekaffelukt, og en håndfull frivillige som diskuterer kompe med gjestene over serveringsdisken.

Brunostland

I den norske butikken på den andre enden av sentrum går også norske varer unna.

Kjøleskapet er tomt hvis ikke brunosten er der! mener Ingrid Eilertsen som er innom den norske butikken for å kjøpe kneippbrød.

Vi har vært uten brunost siden vi kom ned hit 6. desember. Jeg jobber litt på sjømannskirka, og der er det mange som etterspør brunosten,

Brunost er helt klart det vi selger mest av, samtykker ekspeditrise Raghnild Vidjeland.

Før jul var det importstopp på brunost. Folk kom og spurte og spurte etter brunost. Jeg ble helt flau til slutt, hadde nesten lyst til å stenge hele butikken.

Og til brunostskiva velger mange norsk lesestoff.

Vi selger mest av to ting: Serier som "Amulettens kraft" og "Bygdebarn". Og brukte Se & Hør og Her & Nå, sier Anne Lise Lund, som jobber på Bruktboka og tilbyr alt fra Hamsun til gamle Donald.

Folk vil ha noe lettlest når de er på ferie. Særlig om morgenen er det mange som kommer innom. Men de skal forresten stort sett bare på internett og sjekke saldoen på nettbanken.

Lyspunkt

Tilbake på Playa del Inglés er nordmennene klar for siste innspurt under neonskiltene i den norske lysløypa.

På Trollstua hever "Tres Amigos" for siste gang glasset til allsang til "Vi vil ha mere øl!" På Ola Nordmann sitter trøndere og sørlendinger mellom treski og vadmelssekker og retter stadig sløvere blikk mot drinkmenyen og cocktailen "Lillehammer". Og på Naboen går en av Veronica Larsens første arbeidsdager inn i sine siste timer.

Jeg har vært her på ferie flere ganger. Folkene her er bra, friere og mer avslappet. Så jeg bestemte meg for å jobbe her en stund. Tror det blir gøy, sier hun, mens Jahn Teigen stemmer i med "Optimist" over høyttalerene.

Og en av kundene ender lysløyperunden med å slukne over baren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere