RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helgetur til Hellas


WEEKEND-SYSSEL: Stranda i Agia Marina, på øya Eginas østkyst, er et yndet reisemål for atenske helgeturister.
WEEKEND-SYSSEL: Stranda i Agia Marina, på øya Eginas østkyst, er et yndet reisemål for atenske helgeturister.
Du trenger ikke loffe langt for å oppleve den greske øyverdenen. En time fra Aten ligger Egina – grekernes eget weekendparadis.

– Dette er øyas beste badested, bedyrer Ioannis Tryfonas og klasker strandtennisballen langs det blåturkise vannet.

Den unge kyprioten, bosatt i Aten, har lagt helgen til Agia Marina – øst på øya Egina. Her har han funnet en avslappet mening med livet.

– Vi grekere drar ofte til Egina om sommeren, særlig på lørdager og søndager, for unnslippe varmen i Aten, forteller han.

– Vi kommer for å bade, slappe av og sole oss – ha skikkelig helgefri!

Langhelg

Midt mellom Attika og Peloponnes, i Saroniabukta, ligger atenernes idylliske tilfluktssted.

Bare en halvtime med hydrofoil fra hovedstadens havneby Pireus er kvelende hete, støv, bråk og storbytrafikk byttet ut med frodige pistasjelunder, salt sjøduft, rutete tavernaduker og krystallklart badevann.

Egina har flest greske gjester, men en og annen utlending nyter også godt av øyas godt utbygde forbindelse med fastlandet. Båtturene, som koster drøye hundrelappen, går hver time, hver dag – hele uka.

Norsk innslag

– Det er så greit å komme seg hit så, reklamerer norske Roy Paulsen.

Sammen med Signe Dølemo Paulsen og Helge og Torunn Therkelsen inntar han dagens lunsj på Eginas vestkyst, i lille Egina by, øyas største tettsted og hovedhavn.

– Båtene går hele tida, og det er jo så kort vei – så vi har dratt på langhelgtur fra Norge, ler den reisevante arendalskvartetten.

Kombinasjonen rutefly fra Norge til Aten, Eginas nærhet til fastlandet og øyas gode båtforbindelser gjør det enkelt å bytte ut pakketuren med en egenkomponert langhelg.

– Det er nesten ingen charterturister her – om noen, forteller Signe Dølemo Paulsen, som har vært på Egina før.

– Og det er ikke mange skandinaver her heller. Det kan jo også være greit, smiler hun, og tipser lommekjent om god sjømat, koselige strandkafeer, severdigheter og rimelig skuterutleie.

Korte avstander

Øya Egina er liten og oversiktlig, og kjøreturen fra øst til vest tar ikke mer enn en halvtime.

Det er enkelt å leie bil, skuter eller sykkel – til en grei pris – både i Egina by og Agia Marina, og veiene på øya er stort sett fine.

Kjører du til turistifiserte Agia Marina i øst, finner du kanskje den beste stranda – og plenty med barer, hoteller, barnefamilier og flytemadrass-utsalg, men det er mer liv i Egina by, hvor de fleste innfødte bor.

Utvalget av butikker, tavernaer og restauranter er størst her.

Den maleriske havna er et laidback sammensurium av blekksprut-fiskende fastboende og ouzo-drikkende stamgjester, små blå-hvite fiskebåter og blankpussede luksusyachter – og du finner fine badestrender også her.

På et tavernabord helt nede i vannkanten, med sammenflettede hender og solnedgangen klisjéfylt midt i siktet, sitter nybadede Katherine Cox og Pedro Santos – fulle av lovord om den pittoreske 1800-tallsbyen.

London-paret har tatt seg én dags avbrekk fra en masete Aten-ferie, og gruer seg til å reise vekk fra øya med kveldens siste båt.

– Dette stedet er helt fantastisk, svermer paret over vidgjeten grillet sjømat og lokalmerket rødvin.

– Øya er så vakker, den er så hyggelig og rolig – den er liksom autentisk gresk. Det kjennes som å feriere i et postkort, myser Katherine mot sola som slukes av havet, og sukker drømmende:

– Jeg skulle nesten ønske det aldri ble mandag.

Egina-fakta

* Øya Egina ligger i Saroniabukta sør i Hellas, mellom Athen/Pireus og Peloponnes. Egina er en del av De Saroniske øyer – sammen med Angistri, Salamis, Poros, Hydra, Kythera og Spetses.

* Egina ligger cirka tre mil fra Pireus, som har båtforbindelse til både Egina by, Souvala og Agia Marina.

* Den lille øya er på cirka 85 kvm, og har om lag 17 000 innbyggere. Over halvparten er bosatt i Egina by.

Reisefakta

* Norwegian flyr direkte fra Rygge til Aten, og lavprisbillettene starter på cirka 399 kroner. SAS flyr til Aten fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim – via København, pris fra cirka 1400 kroner.

* For rundt 40 euro kan du ta en taxi fra Atens flyplass til havnebyen Pireus. Turen tar om lag 45 minutter. Direktebuss fra flyplassen til Pireus koster bare 2,90 euro, men bruker dobbelt så lang tid.

* Fra Pireus går det ferger til Egina – minst hver time. Hurtigbåtene koster 14 euro og tar deg til øya på drøyt en halvtime, mens vanlig ferge bruker en time, og koster 9 euro.

* Egina er godt utbygd for besøkende med mange små hoteller, men du bør bestille på forhånd i høysesongen – fra juni til august.

Nettadresser:
www.aeginagreece.com
www.travel-to-aegina.com
www.athens-booking.com
www.greeka.comMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere