RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Speiderskjerf er en del av bekledningen for familiespeidere i alle aldere. Fra venstre: Eva Marit Skeie, Frøya Bach-Skeie (9 uker).
Speiderskjerf er en del av bekledningen for familiespeidere i alle aldere. Fra venstre: Eva Marit Skeie, Frøya Bach-Skeie (9 uker). Foto: FOTO: AUDUN BERDAL

Helle (9 uker) på speiderleir

Speiderne fra Grünerløkka tar med hele familien på Norges KFUK-KFUM-speideres landsleir på Lista.

LISTA: Grünerløkka familiespeidergruppe består av tre familier og ble opprettet for to år siden.

- Vi var en haug med gamle speidere som fikk barn, forteller Eva Marit Skeie. Hun er mor til sannsynligvis landsleirens yngste deltaker, Helle Bach-Skeie, på ni uker.

LES OGSÅ: Vind i seilet på speiderleir

Noen yngre?

- En i Fossum speidergruppe er fire dager eldre enn Helle, men vi vet ikke om noen som er yngre enn henne, sier Eva Marit.

I tillegg har hun datteren Frøya Bach-Skeie (2) med seg på leir. Til sammen er det åtte barn fra fire år og nedover med i familiespeidergruppa. Barna har selvsagt både speiderskjorte og skjerf, selv om minste størrelse på skjortene er seks år.

- Speiderkjole er populært her, ler Eva Marit, og sikter til den altfor store speiderskjorten til datteren Frøya.

Eva Marit mener at fordelen med en familiespeidergruppe er at man får større frihet enn når man skal ha lederansvar for mange speidere.

- Det blir som en ferie med gode venner og deres barn, forteller hun.

LES OGSÅ: Lokale speidere på grønn landsleir

- Et basseng er nok

Familiespeiderne bruker dagene på leir til å gå rundt i leiren med barna og se på alt som skjer i leiren.

- Vi får ikke gjort så mye annet, forteller Eva Marit.

- Barna krever dessuten ikke så mye. Et lite svømmebasseng på leirområdet, så er de lykkelige, smiler hun.

LES OGSÅ: Lokale speidere møter 5000 miljøvenner

Landsleiren varer fra 3. til 10. juli, og årets leir, som har blitt døpt Grønn Action, finner sted på Lista Flystasjon utenfor Farsund. Leiren har en klar miljøprofil, og i tillegg til flere miljørelaterte aktiviteter for speiderne som er hakket eldre enn deltakerne fra Grünerløkka, har også leiren blitt den første landsleiren i Norge til å bli sertifisert miljøfyrtårn.

- Å bli miljøfyrtårn krever bevissthet i forhold til forbruk, innkjøp og ressursforvaltning. Vi har visst at det er dette vi vil helt siden dag én i planleggingen, sier landsleirsjef Karen Marie Engeseth.

Grønne tiltak

Miljøengasjementet vil også gjennomsyre programmet på leiren. På programmet står både olabilløp og vindmøllebygging, og flere grupper har jobbet med å lage miljøvennlig innretninger som drar nytte av fornybar energi det siste halvåret.

LES OGSÅ: Moro på landsleir

Til sammen er nærmere 5.000 speidere samlet til landsleir på Lista, fra Finnmark i nord til Agder-fylkene i sør. I tillegg deltar totalt speidere fra 14 nasjoner på leiren, blant annet fra Sverige, Storbritannia, Sveits, Madagaskar, Tanzania, Australia og Taiwan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere