RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Heller rik og frisk enn syk og fattig!

Like tilbake-vendende som løvetenner og trekkfugler dukker levekårsundersøkelsene opp i Oslo.

Kort oppsummert forteller de deg at du som bor på Østkanten er mest syk, tjener minst, har lavest utdanning og bor trangest av alle i Oslo. Og ikke minst, her dør du først; her er menns gjennomsnittlige levealder lavest i hele landet.

Verst er det i bydel Sagene, alle andre steder i Oslo og i Norge lever man lenger enn mannfolka her.Dette er selvsagt vidunderlig mediamat, for her ligger det an til en overforenklet sammenlikning mellom rik og fattig, en skikkelig pirring av den gamle sannhet: ”Heller rik og frisk enn syk og fattig!” Og som om det var en nyhetsbombe slår man f.eks. fast at ”Menn på Sagene dør ni år før menn på Ullern!”

Medias manglende analyse av hvorfor det har blitt slik er imidlertid påtagelig fraværende. Ingen tar opp virkningen av sosial- og trygdeimporten etter krigen og få ”analyserer” særlig mye kompleksiteten i Østkantens konglomerat. Det blir nærmest bare konstatert som et uunngåelig naturfenomen at Østkanten ligger i bunn av de ”riktige” skalaene.

Det er klart at det gjør noe med enhver som leser dette om seg selv i avisa. Enten tror du på det og depper rundt det mens du blar avisene bakfra på jakt etter nye steder å bo. Eller så vet du at levekårsundersøkelsen ikke er hele sannheten. For livet er da mer enn det som kan måles og veies?

Uforglemmelig var da kommentaren fra en gammel mann på et møte på Sagene samfunnshus et stykke inn i 2000-tallet:

”Ja vel, så dør vi ni år før mannfolka på Ullern. Men jeg har vært der, prata med dem og sett hva dem driver med. Og dem har det så dødsens kjedelig. Hva i all verden er det dem skal gjøre i de ni åra, da?”

Et klart bevis på at en kjapp replikk er en viktig overlevelsestaktikk i en Østkant der ramsalt humor, ironi og livsglede forteller om kvaliteten på livet en lever.

Men når ble vi presentert en måling av livskvalitet som etterspurte hvor godt folk trivdes der de bor? Når analyserte noen virkningene av hva folk driver med og hvordan de trives sammen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere