*Nettavisen* Nyheter.

Hellerud-elever til streik mot låste dører

  Foto: ARKIVFOTO

Elevene ved Hellerud vgs. gikk sist fredag til streik mot skolens nye harde linje.

TVEITA: Elevene ved Hellerud videregående skole på Tveita har siden nyttår møtt en låst dør om de kommer for sent til timene.

Praksisen mot å komme for sent utgjør ett av fire punkt i skolens regelverk, der de tre andre er at elevene skal gjøre det læreren sier, at elevene alltid skal ha med penn, papir, pc og bøker, og at elevene ikke skal forlate klasserommet i løpet av timen.

– Øker fraværet

Sist fredag markerte deler av elevmassen ved skolen sin motstand mot praksisen med låste dører, ved at de valgte å gå fra skolen, og streiket, midt på dagen.

Elevrådsleder Christian Unsjø Sørensen, som sto i spissen for streiken, sa fredag til Dagbladet at de valgte et slikt virkemiddel fordi de ikke føler kommunikasjonen fra ledelsen på skolen har vært god nok

– At ytterdørene låses når timen starter er ikke holdbart. Om man ikke kommer presis får man ikke være med i timen. Det var et tiltak for å redusere «forsentkomming», men det er jo dumt for det øker jo fraværet. Uansett årsaken til at man kommer for seint, blir man låst ute. Dermed tar de fra oss en rett vi har, nemlig retten til læring, sa elevrådsleder Unsjø Sørensen til Dagbladet.

Viker ikke

Når lokalavisen ringer rektor Tora Mørstad mandag er tingene tilbake til normalt. Hun forklarer at reglene er satt i stand for å forebygge og forhindre uro og uorden i klasserommene.

– Vi har en del å jobbe med for å få elevene til å fullføre videregående utdanning og få gode karakterer. Noen forutsetninger må være til stede for at elevene skal kunne gjøre det bra, sier Mørstad.

Hellerud vgs. hadde i 2011 et frafall på alle tre trinn på 8,23 prosent, langt over gjennomsnittet i Oslo.

Mørstad forteller at det som nå skjer videre er at skolens ledelse skal ha møte og oppsummere.

– Vi vil ta kontakt med elevrådets leder og sammen legge en plan for hvordan vi skal gå frem videre, sier hun.

Mørstad er imidlertid klar på at regelverket opprettholdes.

– Elevene skal komme presis. Det prinsippet fraviker vi ikke, sier hun.

Ifølge rektoren må elevene også regne med å få ugyldig fravær for streiken fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.