RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helsefarlig PCB lekker fra deponiet

En ny rapport viser at PCB lekker fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Malmøykalven/Oslo: Mandag la forsker og miljøkjemiker Per-Anders Bergquist fram rapporten som viser at det er spredning av PCB fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Rapporten konkluderer med at det rett nord for deponiet ved Malmøykalven er funnet konsentrasjoner av PCB som er 2-3 ganger høyere enn referansepunkter andre steder i Oslofjorden. PCB-mengden er størst nær deponiet og viser spredning fra tre til førti meter fra bunnen. Et "PCB-fingeravtrykk" slår fast at giften stammer fra massene som nedføres i deponiet ved Malmøykalven.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra miljøorganisasjonen Neptun og forretningsmannen Petter Stordalen har spyttet inn 2,3 millioner kroner for å få den gjennomført.

PCB-spredning

Mannen som har gjennomført undersøkelsen, Dr. Per-Anders Bergquist, har jobbet med miljøgifter i 25 år, og er blant annet tilknyttet kjemisk institutt ved Umeå universitet i Sverige.

Bergquist mener undersøkelsen som han gjennomførte i Oslofjorden fra 30. oktober til 12. desember er grundig, vitenskapelig og ikke etterlater noen tvil om at det er spredning av PCB fra deponiet ved Malmøykalven.

Vi fant høye konsentrasjoner PCB nord for deponiet. Konsentrasjonen ble lavere jo lengre fra deponiet vi gjorde målinger. Det er heller ingen tvil om at dette stammer fra indre havn, forklarer Bergquist.

Bortfrakting

PCB er vår farligste miljøgift og er kreftfremkallende og hormonhemmende. Havstrømmen ved deponiet er beregnet til å være omtrent 2 centimeter per sekund, eller 1,7 kilometer per døgn. Strømmen ved deponiet kommer inn fra sør og fortsetter videre nordover, tilbake til indre havn. Øyene i området gjør at strømforholdene er varierende og vanskelige å beregne. Bergquist har vanskelig for å se oppryddingen og deponeringen som et miljøprosjekt.

Dette er bortfrakting. Risikoen er absolutt til stede for at det som fraktes bort, kommer tilbake til indre havn igjen, sier Bergquist.

Bergquist vil i april legge fram ytterligere to rapporter om giftspredning i Oslofjorden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere