Gå til sidens hovedinnhold

– Helseministeren må på banen

Rødt mener det er helseminister Anne-Grete Strøm-Eriksens ansvar å stoppe nedleggelsen av Aker sykehus.

AKER SYKEHUS: Rødt tar opp saken i en interpellasjon til bystyremøtet 11. november, hvor de uttrykker stor bekymring for en eventuell nedleggelse. Nå håper de å få med seg resten av bystyret på et vedtak som presser helseministeren til å gripe inn i prosessen.

Frykter dårlig kapasitet

Rødt frykter utilstrekkelig behandlingskapasitet ved både Ahus og Ullevål dersom Aker legges ned.

– Oslo bystyre har et ansvar for å si fra når statlige organer driver helsepolitisk dobbeltspill overfor en stor del av byens befolkning, skriver Rødt i interpellasjonen.

Rødt minner også om brutte løfter etter nedleggelsen av fødeavdelingen på Aker. Den gang ble man også lovet tilstrekkelig kapasitet på andre Oslo-sykehus. Men i dag sendes fødende ut av byen.

Aker for Groruddalen

Rødt vil oppfordre helseministeren til å stoppe nedleggelsen, gjennomføre en behovsanalyse for de neste 30 årene, stoppe overføringen av Bydel Alna til Ahus, og tilbakeføre Grorud og Stovner.

– Aker bør ha hele Groruddalen som innsatsområde. Man kan ikke flytte så store områder uten vettuge konsekvensutredninger på forhånd. Man må vurdere behovet på lang sikt, sier Erling Folkvord, Rødts medlem i bystyrets helse- og sosialkomité.

Folkvord mener situasjonen er enestående. Aldri før er et sykehus lagt ned uten en politisk behandling i forkant.

– Det er den nye helseministerens ansvar å rydde opp etter Bjarne Håkon Hanssen. Nå får Oslos befolkning merke sykehusreformen fra 2001, som Høyre og Frp sluttet seg til etter forslag fra Ap, sier Folkvord.

Han viser til at det med sykehusreformen ble innført bedriftsøkonomisk styring. Selv om det fremdeles er politikere i sykehusstyrene, er det ikke lenger de folkevalgte som sitter ved roret.

– Nå må helseminister Anne- Grete Strøm-Eriksen på banen. Dette er uansett hennes ansvar, sier Folkvord.

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday