RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spontanaksjonen mot nedleggelse av Bygdøy Helsesenter hadde stor påvirkning på politikerne? FOTO: ANDERS JØRSTAD
Spontanaksjonen mot nedleggelse av Bygdøy Helsesenter hadde stor påvirkning på politikerne? FOTO: ANDERS JØRSTAD

Helsesenteret på Bygdøy reddet

Bydelsadministrasjonens budsjettforslag for 2009 ble enstemmig vedtatt av bydelsutvalget rett før jul.

SOMMERROGATA: Desembermøtet er alltid en utfordring, både for politikere og administrasjon, fordi vi som regel ikke har de økonomiske ressursene vi skulle ønske vi hadde til rådighet. Bydelsutvalget er godt kjent med at vi må omstille virsomheten vår, men tanke på å spare inn 25 millioner, sa bydelsdirektør Wenche Ørstavik under fjorårets siste BU-møte, som ble holdt 16. desember.

Beklager sterkt

Vi beklager sterkt - dette er ingen ønsket situasjon, og det er ingen hemmelighet: dette vil få konsekvenser for brukere og befolkning i bydelen. Forslaget berører så godt som alle i bydelen. Vi er pålagt å komme opp med budsjett innenfor de økonomiske rammene som er satt av bystyret, og selv om bydelsutvalget velger å vedta budsjettforslaget er det slett ikke sikkert at vi vil være i stand til å komme ut av 2009 med et regnskap som er i balanse, fortsatte hun, før hun rundet av med å oppfordre alle BU-politikerne til å vedta budsjettet.

Ingen lystig lesning

Etter bydelsdirektørens tale, kommenterte partienes respektive gruppeledere budsjettet. Felles for alle partiene var ros av bydelsadministrasjonens arbeid med budsjettet.

Dette er på ingen måte lystig lesning. Det er beintøft å skulle jobbe med et budsjett som vil føre til at mennesker ikke får det de burde ha fått, sa Høyres Carl-Henrik Bastiansen. Vi er samtidig glade for at vi har klart å redde tre veldig viktige tilbud; henholdsvis Condio, Frogner Frivillighetssentral og Bygdøy Helsesenter, fortsatte han.

Bastiansen avviste også ethvert forslag om å ta opp lån, for at bydelen kunne få mer å rutte med.

Når man er nødt til å å låne seg penger til daglig drift, står man dør til dør med skifteretten, sa han. Det er viktig at vi har en rasjonell debatt her, fremfor en utopisk drøm.

Stemte for utsettelse

Anne Karin Nygaard (A) trakk frem at Arbeiderpartiet og SV hadde stemt for utsettelse av de tre aktuelle salderingspostene.

Det er hyggelig at Condio, Frivillighetssentralen og Bygdøy Helsesenter bevares, sa hun. Vi fremmet jo dette utsettelsesforslaget nettopp for å kunne ta en grundigere vurdering av dette i etterkant av de sentrale budsjettforhandlingene, presiserte hun videre.

Kjempevanskelig

Det er kjempevanskelig å høre funkjsonshemmede fortelle at de frykter for sine tilbud. Bydelsadministrasjonen har også varslet at enkelte kutt medfører høy risiko, og dette er selvsagt noe vi skal ta innover oss, sa Nygaard videre.

Erna Kahlbom, Sosialistisk Venstrepartis enerådende i BU, sluttet seg til Nygaards innlegg.

Dette er det beste vi kan klare nå, la hun til.

Skjev fordeling

Det er viktig at vi øver press på Rådhuset for å rette opp de verste skjevhetene i den økonomiske fordelingen, sa Hans Høegh Henrichsen (FrP). Bydelene i Oslo vest har utvilsomt en mindre bevåkenhet enn bydelene i Oslo øst for å sikre gode tjenester. Både jeg og BU-leder (Bjarne Ødegaard (H) - journ.anm) er enige om at kriteriesystemet ofte slår galt ut, fortsatte han.

Budsjettforliket mellom de borgerlige partiene medførte i alle fall at vi slapp å foreta enda flere kutt, sa Audun Rødningsby (V) .

Jeg synes også det er verdt å nevne at det utvidede demokratiet synes å fungere. Jeg må helt ærlig si at presset fra de tre (Condio, Bygdøy Helsesenter og Frivillighetssentralen) har vært avgjørende for min stemmegivning, fortsatte han.

Må tenke nytt

Det er kanskje også på tide å se nytt når det kommer til eldreomsorgen. Kanskje kan vi foreta noen grep eller reformer innenfor primærhelsestjenesten, som gjør at bydelens eldre slipper å være kasteballer i et system som ikke fungerer, avsluttet han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere