RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helsesøstre siden 1952

Sist fredag var det treff for pensjonerte helsesøstre i bydel Nordstrand og engasjementet for yrket var fortsatt glødende.

Karlsrud: Møtet, som fant sted på Karlsrud helsestasjon sist uke, var det andre treffet i pensjonistforeningen. Planen er å arrangere to treff i året.

Men mange av oss har jo møttes før og dradd på teater og liknende, forteller Gunvor Solberg som begynte i helsesøsteryrket i 1952. Da hun pensjonerte seg, hadde hun vært helsesøster på Bekkelaget i nær 40 år.

Et givende yrke

For å bli helsesøster må man ta ett år med spesialisering etter endt sykepleierutdanning.

Vaksinering, smittevern, barn og unges oppvekstvilkår, svangerskap og familieforhold. Slike ting vektlegges i spesialiseringen, forteller Gunnhild Seierstad som jobbet på Søndre Nordstrand og Lambertseter som overhelsesøster. Senere gikk hun inn i stillingen som helse- og sosialsjef i gamle bydel Ekeberg/Bekkelaget. Alle de elleve helsesøstrene kan fortelle om et givende og selvstendig yrke som de trivdes med.

Som helsesøster følger man noen mennesker fra før de er født til langt inn i voksenlivet. Det er jo spesielt, forteller Anne-Marie Dvergsnes, som fortsatt jobber to ganger i uka på Brannfjell skole. Hun har 25 års fartstid i bydel Ekeberg/Bekkelaget og har jobbet som overhelsesøster.

Og det er jo alltid givende å jobbe med barn. Det er så mange flotte barn, og foreldre ikke minst, på Bekkelaget, forteller Gunvor Solberg.

Engasjement

Til stede på pensjonisttreffet var Ellen Sæther som er nåværende overhelsesøster i Nordstrand bydel. Hun holdt en orientering om helsesøstertjenesten i dag for de tilstedeværende pensjonister.

Det var ingenting å utsette på entusiasmen og engasjementet til de forhenværende helsesøstrene, og spørsmålene haglet. Alle synes det var mye bra utvikling innen helsetjenesten i bydelen.

Det som er så spesielt med disse damene, er at de fleste har vært på samme sted, i samme jobb i så lang tid. De fleste har jo vært i samme yrke i vårt distrikt ifra 20 til 40 år. Det er nok ikke så vanlig i dag. Det er mye felles historie blant denne gjengen, forteller Sæther.

Like viktige

I dag er det to helsestasjoner i bydel Nordstrand, en på Karlsrud og en på Lambertseter. Helsesøstrene varierer mellom å være på stasjonene og på bydelens 16 skoler. Tjenester gjennom helsestasjonene inkluderer svangerskapskontroller, helsetjeneste for barn 0 - 5 år, skolehelsetjeneste, helsestasjon for ungdom, forebyggende smittevern og reisevaksine, fysio- og ergoterapi, familierådgivning og familiesenter med åpen barnehage. Sæther er fornøyd med tilbudet de har i dag, men sier at det alltid vil være behov for flere helsesøstre.

Så lenge det er barnefamilier i en kommune, så vil det være behov for helsesøstre, avslutter Sæther mens diskusjoner om kosthold og vaksiner fortsetter ved bordene over smørbrød og kaffe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere