Helsetilsynet: Rikshospitalet har avvist pasienter med hjerneblødning

Rikshospitalet får flengende kritikk for å avvise pasienter med mulig hjerneblødning.

Rikshospitalet får flengende kritikk for å avvise pasienter med mulig hjerneblødning. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

En rekke pasienter med hjerneblødning har blitt avvist umiddelbar behandling av Rikshospitalet. Helsetilsynet mener det kan ha ført til tap av liv.

19.09.15 08:02

I en rapport fra Statens helsetilsyn som VG har fått innsyn i, får Oslo universitetssykehus knusende kritikk for måten pasienter med mistenkt hjerneblødning har blitt håndtert ved Rikshospitalet.

Istedenfor å få umiddelbar behandling, har flere pasienter blitt sendt videre til lokalsykehus for å stille diagnose.

– Det er flere tilfeller der ambulansetjenestene kommer med slike pasienter, beskriver symptomene og blir avvist av vakthavende på nevrokirurgisk avdeling. De blir bedt om å dra videre til lokalsykehus for å avklare om det er hjerneblødning eller ikke. Det innebærer en uakseptabel risiko, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet.

Han utelukker ikke at praksisen, som er stikk i strid med sykehusets egne retningslinjer, kan ha ført til tap av liv.

Oslo universitetssykehus ønsker ikke å kommentere det pasientspesifikke rundt saken, fordi den fortsatt ikke er avsluttet, skriver viseadministrerende direktør Terje Rootwelt i en kortfattet epost til avisen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.