RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helt konge på lerretet


KONGELIG NORSK: I desember viser NRK dramaserien om prins Carl og prinsesse Maud, med Maria Bonnevie (til høyre) og Jakob Cedergren i spissen.
KONGELIG NORSK: I desember viser NRK dramaserien om prins Carl og prinsesse Maud, med Maria Bonnevie (til høyre) og Jakob Cedergren i spissen.
Victoria inntar snart kinomørket, og Henry ligger klar i DVD-løypa. Rojale filmopplevelser får vi tydeligvis aldri nok av.

September ser lys ut for cineast-rojalistene. Først relanseres Alexander Kordas legendariske "The Private Life of Henry VIII" (9. september) på DVD.

Så inntar Jean-Marc Vallées duggfriske "Young Victoria" (11. september) kinolerretet. Altså er en lang tradisjon, for ikke å si sjanger, kronet med enda to eksempler.

– Jeg er nesten overrasket over at det ikke kommer flere filmer om de kongelige, forteller statsviter og forfatter Carl-Erik Grimstad.

Han peker på kommersielle suksessingredienser i fleng.

– Det handler om kjente mennesker som er veldig mye omtalt, som det knytter seg interessante historier til. Det er ekstremt visuelt, siden det er forbundet med så mye pomp og prakt.

– Og fordi hovedpersonenes liv er så avstengt for offentligheten, gir det store muligheter for å tolke og dikte videre. Folk som lever i det skjulte, har alltid inspirert kunstnere, sier Grimstad.

Bærebjelker

Også Kjell Arne Totland, hoffreporter i Se og hør, forklarer strømmen av "kongefilmer" med historisk-estetisk appell.

– Monarkiet fungerer som bærebjelker for vår historiske bevissthet. Vi henger mye av vår kunnskap om og assosiasjoner til bestemte perioder på disse skikkelsene. Derfor vil vi lære dem bedre å kjenne, hevder han.

– Når det gjelder tidskoloritt, har særlig britene vært flinke opp gjennom årene. De er utrolig dyktige i valget av skuespillere, men like bra på interiører, eksteriører, frisyrer, klær, smykker, og så videre, fortsetter Totland.

Oscar-verdig

Nettopp Korda fikk stor betydning hos broderfolket i sørvest. Da "Henry VIII" forelå i 1933, representerte den det engelske inntoget i Hollywood. Filmen som sådan ble Oscar-nominert, mens hovedrolleinnehaver Charles Laughton stakk av med "Best Actor"-statuetten.

Uten sammenligning for øvrig: Så sent som i 2006 fikk Helen Mirren sin gullgubbe for innsatsen i Stephen Frears' "The Queen". Både Totland og Grimstad trekker fram den som et høydepunkt.

– Samtidig som den skildrer hendelsene rundt prinsesse Dianas død, skildrer den dronningens dilemma og reaksjonsmønster på en veldig overbevisende måte, mener Grimstad.

– Jeg vet at representanter for vårt eget kongehus så den. Det var sikkert en spesiell opplevelse, og det virket som om de var begeistret, supplerer Totland, som òg er svak for Cate Blanchett i "Elisabeth" (1998).

Rebelsk

Det viktorianske forbindes gjerne med noe tilkneppet. Regissør Vallée har åpenbart andre planer for sin Victoria (1819-1901).

– Jeg ble overrasket over å se henne som rebell og som sprelsk tenåringsjente. Jeg hadde en helt annen oppfatning på forhånd, og syntes det var deilig å bli kjent med den siden av henne, har tittelrolleinnehaver Emily Blunt uttalt til magasinet Empire.

Grimstad betviler ikke produksjonens potensial.

– Hun ble dronning da hun var 18. Ikke bare ble hun kastet inn i et sterkt mannsdominert samfunn – hun fikk rollen som en av verdens mektigste ledere. Hvis vi i tillegg tar med forholdet til prins Albert, burde forutsetningene være til stede for godt drama, sier han.

Arrangert

Det var Leopold I av Belgia som i 1840 arrangerte ekteskapet mellom sin niese og sin nevø.

– De kongelige representerer ofte noe eventyrlig, kommenterer Totland.

– Men mange av disse filmene viser at livene deres iblant var alt annet enn eventyr.

Kongelig norsk

Marit Moum Aune regisserer. Maria Bonnevie og Jakob Cedergren spiller hovedrollene.

Slik lyder overskriftene når NRK lager dramaserie om prins Carl og prinsesse Maud anno 1905, da de ble bedt om å bli det frigjorte Norges kongepar.

Serien "Harry & Charles", etter kjælenavnene de brukte på hverandre, blir å se i desember, bekrefter presseansvarlig i NRK Drama, Hege Fagerheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere