Gå til sidens hovedinnhold

Helt uvirkelig

Ullernmannen Håvard Bakken ble sendt ned til ulykken i Ålesund som en del av Norwegian Search and Rescue Team.

ÅLESUND/ULLERN: Håvard Bakken ledet fire brannmenn fra Brann- og redningsetaten i Oslo kommune, som ble sendt ned som en del av Norwegian Search and Rescue Team (NORSAR).

De fire ble hentet til Ålesund for å forsøke å ta seg inn i det kollapsede leilighetskomplekset, men dette ble torsdag ettermiddag regnet som uforsvarlig, og teamet ble sendt tilbake til Oslo igjen.

Det er jo helt uvirkelig. Du er jo ikke forberedt på å se en sånn kollaps her i Norge, og det i en boligblokk fra 2004!, sier Håvard Bakken.

Overlevende usannsynlig

Akersposten.no snakket med Bakken på telefon da han holdt på å gjøre seg klar til å reise fra Ålesund igjen.

Kollapsen er så total i de etasjene hvor folk er savnet, at det ville vært uforsvarlig å sende inn mannskap per nå. Sjansen for at det skal være igjen overlevende er nå tilnærmet lik null, sier han til Akersposten.

For at det skal være sikkert nok for mannskapet til å ta seg inn, må brannen i propantanken og resten av huset være slukket, og huset må være nedkjølt.

Fredag ettermiddag brant det fortsatt i propantanken, og stabssjef Jon Kåre Flo i politiet i Ålesund betegnet situasjonen som ustabil og uavklart.

Spesielt krevende situasjoner

NORSAR ble i utgangspunktet opprettet med tanke på å bistå i spesielt krevende situasjoner i utlandet.

Men når en sånn situasjon oppstår nasjonalt, er det jo naturlig og fornuftig å bruke oss. Vi har jo også spesialutstyr for denne typen oppdrag, sier Bakken, som kom til Ålesund onsdag morgen.

Han forteller at de har vært rundt og observert, og prøvd litt søkeutstyr. Men bortsett fra dette fikk de gjort så mye fysisk arbeid.

Det er lite å gjøre her når situasjonen er som nå på grunn av sikkerhet for eget mannskap. Men vi har tilbudt oss å komme tilbake hvis det skulle bli behov for det. Men det er for tidlig å si enda, avslutter han.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre