RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er minnesmerket navngir Ris-elever som står for noe helt annet enn mannen uten navn.
Dette er minnesmerket navngir Ris-elever som står for noe helt annet enn mannen uten navn. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Heltene fra Ris skole

På Ris skole står en bauta over dem som ga sitt liv i kampen mot de ideer en tidligere elev står for.

Akersposten dro opp til Ris skole. Her gikk mannen på skole, med navnet som har brent seg inn i manges sinn. Vi ønsket å vite hvordan skolen ville minnes tragedien 22. juli.

Del på Facebook

Skolen ligger der stille og idyllisk, badet i sollyset. Bak disse veggene har altså en av verdens verste mordere tilbrakt mye av ungdomstiden.

Alle dører er stengt. En hyggelig dame ved kontoret åpner et vindu og lurer på hva vi vil. Hun kan opplyse om at skolens ledelse kommer til uken.

34 elever

I enden av skolegården står en bauta som sjelden blir snakket eller skrevet om. Minnesmerket er reist over 34 tidligere elever ved Ris skole, som ga sitt liv under siste verdenskrig. Noen av dem så unge at de hadde skolegangen friskt i minnet da de kjempet for landet og demokratiet.

Forskjellen er slående og den er virkelig til å gråte av. Disse ga sitt liv for et fritt og demokratisk Norge, mens en annen elev ble en narsissistisk massemorder med et forkvaklet syn på de samme idealene.

Jeg bruker ikke ordet drepte, han myrdet dem på Utøya som brukte ferie og fritid på et politisk engasjement som skulle videreføre vårt demokrati. Samtidig ser vi at de gjenlevende står opp og viser at mannen uten navn ikke har klart å drepe engasjementet.

De overdøver ham

Jeg forsøker å holde mannens navn ute av hodet mens jeg leser hvert enkelt navn på bautaen og hva som ble deres skjebne. De overgår hver for seg og overdøver den ene eleven som i ren galskap skapte et egenprodusert helvete.

Snart vil det komme nye minnesmerker vi kan gå til. I mellomtiden kan elevene ved skolen og andre se navnene på denne bautaen og ta innover seg hva hver enkelt har kjempet for. På baksiden av bautaen er følgende risset inn:


De kunne blitt i sin hverdag

De måtte gå De var kalt

Og alle brakte en gave

Den samme – for det var alt


Journalist Vidar Bakken
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere