RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hendig hardhaus


KOMBO: Kombinasjonen av robust og vanntett kamerahus, meget god brukervennlighet og grei bildekvalitet gjør at kameraet til et interessant alternativ for de som skal ha noe som tåler litt tøffe tak.
KOMBO: Kombinasjonen av robust og vanntett kamerahus, meget god brukervennlighet og grei bildekvalitet gjør at kameraet til et interessant alternativ for de som skal ha noe som tåler litt tøffe tak.
Optio W60 er en brukervennlig tøffing som skal tåle både beachen og vinterferien på fjellet.

AKAM.NO: Stadig flere produsenter forsøker nå sakte men sikkert å muskle seg inn på det som lenge har vært Olympus' enemerker - vanntette kompaktkameraer tiltenkt vanlige forbrukere.

Optio W60 fra Pentax er et slikt kamera, og skal tåle både vann, sand og vintertemperaturer.

Fysikk

Dette er et sportskamera, ikke et partykamera. Det er robust og nesten firkantet, med en heller liten LCD-skjerm og noen solide, men tradisjonelle knapper.

Designet fungerer det vesle gummigrepet er fornuftig plassert, listen på toppen bidrar til å gjøre kameraet mindre glatt når det er vått, og man risikerer ikke å dekke til noen vitale åpninger med fingrene.

Vi gir også plusspoeng for zoom-omfanget til det integrerte objektivet det har en vidvinkel på 28 mm, og en tele på 140 mm.

Men vi stusser litt over at objektivet ikke er utstyrt med et deksel av typen som beskytter glasset når kameraet er avslått. Fronten vil dermed fort kunne bli tilsmusset, og det vil også lett kunne få riper. Det er et paradoks at kamera som er beregnet på ekstreme forhold vil måtte behandles med omhu hver gang man skal legge det fra seg.

Les mer om kamerahus, optikk og batteri

Brukervennlighet

W60 er ikke noe kjedelig kamera. Ta oppstartslyden, for eksempel, som høres litt ut som et oi-oi-oi.

Menyikonene har også noe litt pussig ved seg. Det er noe tegneserieaktig ved dem nesten så man føler seg hensatt til en episode av the Simpsons, og lurer på om det neste kameraet vil gjøre er å rope Marge! Im ready to take a picture!

Menyene på W60 er av den mer tradisjonelle typen, men fungerer godt. Man får raskt oversikt over hva som tilbys, valgene er stort sett lette å forstå, og man opplever ingen irriterende forsinkelser.

Viktige funksjoner som blits-, fokus- og opptaksmodi er dessuten suverent lett tilgjengelige, og det samme gjelder de ulike programmene, som det finnes mer enn 20 av.

Ifølge Pentax kan kameraet utsettes for dyp på opptil fire meter. Vi har ikke prøvd dette ut i praksis, men vi har latt det ligge på bunnen av en servant full av vann i flere minutter, og den delen av testen passerte W60 med glans.

Pentax ser også ut til å ha sine ord i behold hva kuldetoleranse angår. Da vi tok testbilder i isende rå vinterluft, syntes i alle fall kameraet å tåle minusgradene atskillig bedre enn skoene til fotografen. Displayet fungerte normalt, og batteriet varte og varte.

Det som ikke er fullt så bra, er at kameraet mangler optisk bildestabilisering, til tross for at dette er noe som er blitt mer og mer vanlig. Dette innebærer at man skal være usedvanlig stø på hånden hvis man vil fotografere uten blits etter solnedgang ute, eller i vanlig lampelys inne, ellers vil bildene fort bli uskarpe.

Les mer om brukervennlighet

Bildekvalitet

Eksponering og fargegjengivelse faller stort sett riktig ut så lenge man holder seg til ISO-verdier fra 100 til 800, og mens de laveste ISO-verdiene gir bilder med litt mer støy enn vi på forhånd hadde håpet, resulterer ISO 400 og 800 i bedre bilder enn vi hadde fryktet.

Problemene i forhold til bildekvalitet er først og fremst knyttet til ISO 50, som av og til ga for mørke bilder, og til ISO 1600, 3200 og 6400, som i varierende grad ga både eksponeringsfeil og hvitbalansefeil.

De sistnevnte ISO-verdiene skaper dessuten så mye støy at det bare vil være aktuelt å benytte dem i ekstreme tilfeller, når man bare må dokumentere det som skjer. Som hvis Elvis kommer dansende ned Karl Johan en grå vinterdag. Og det gjør han sjelden.

Les mer om bildekvalitet

Konklusjon

Kombinasjonen av robust og vanntett kamerahus, meget god brukervennlighet og grei bildekvalitet gjør at kameraet til et interessant alternativ for de som skal ha noe som tåler litt tøffe tak.

Men hvis man ikke trenger vanntetthet, og ikke kan leve med annet enn topp bildekvalitet, da bør man vurdere andre kameraer isteden.

Før man bestemmer seg bør man ta en titt på Olympus µ 850 SW, µ 1030 SW og µ 1050 SW, som så vidt vi vet er de eneste andre kompaktkameraene som tilbyr en liknende grad av vanntetthet som den Pentax Optio W60 besitter.
Les mer om Olympus-kameraene her

Her finner du hele konklusjonen

Les hele testen av Pentax Optio W60 på Akam.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere