*Nettavisen* Nyheter.

Henlegger sak mot motstandere

Det var i forbindelse med denne aksjonen 7. september 2007 at Hallan og Storelv hevder nødrett. Saken er henlagt etter bevisets stilling, en avgjørelse de påklager. Foto: Viktor Jæger/NEPTUN

De to aksjonistene nektet å vedta bøter etter en aksjon og skulle møte i retten. Nå har politiet henlagt saken på grunn av bevisets stilling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Knut Chr. Hallan og Frank Hugo Storelv har aksjonert mot dypvannsdeponiet en rekke ganger. Her under en aksjon i mai 2009. Foto: Øystein Dahl Johansen

ULVØYA: Knut Chr. Hallan, som leder Folkeaksjonen mot giftdumping, og Frank-Hugo Storelv i miljøstiftelsen Neptun ble anmeldt av Oslo Havn etter en aksjon mot deponeringslekteren den 7. september 2007.

LES OGSÅ: Aud Kvalbein (KrF) vil ha svar om deponikostnader

Hallan og Storelv nektet å flytte seg fra lekteren etter pålegg fra politiet, fordi de hevder nødrett. Aksjonen skjedde samme dag som den tidligere Secora-skipperen sto fram og fortale om ulovlig dumping av slam i overflaten ved Malmøykalven.

Hallan og Storelv ble ilagt et forelegg på 12.000 kroner hver etter aksjonen.

Nødrett

– Vi har begge vært i avhør hos Havnepolitiet, gitt skriftlig og muntlig forklaring og vedstått det faktiske tilfelle hvor vi nektet å flytte oss etter pålegg fra politiet. Når de nå henlegger på grunn av bevisets stilling er det merkelig, sier Knut Chr. Hallan.

– Vi vil gjerne i retten for å forsvare oss, vi har nektet å vedta forelegget fordi vi mener aksjonen var berettiget på grunn av nødrett, sier han.

Hallan og Storelv hadde stevnet en rekke profilerte vitner til saken, deriblant miljøvernminister Erik Solheim, tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy, havnedirektør Anne Sigrid Hamran og flere ansatte i Miljøverndepartementet.

Saken ble først utsatt på grunn av den omfattende vitnelisten. Senere ble saken nok en gang utsatt fordi advokat Harald Stabell, som forsvarer Hallan og Storelv, mente den store deponisaken (mot Secora, NGI og Oslo Havn) måtte behandles først.

Før dommen falt i denne saken valgte altså politiet å henlegge saken mot Hallan og Storelv på grunn av bevisets stilling.

– Jeg synes det er hårreisende at en anstendig voksen mann blir kastet på glattcelle i tre og en halv time. Ingen av våre henvendelser til Torill Jørgensen (prosjektleder), Hamran (havnedirektør), Rensvik (avdelingsleder i Miljøverndepartementet) eller Solheim (miljøvernminister) ble hørt. Jeg har 22 permer med dokumentasjon hjemme. Vi hevder nødrett og så ingen annen måte å si ifra på enn fysisk å stanse deponeringen, sier Hallan.

Intet straffbart forhold

– Det de ønsker er en annen henleggelseskode hvor saken blir henlagt som intet straffbart forhold. De ville gjerne fått belyst saken for retten, men henleggelsen har nok sammenheng med det som har kommet fram i den andre rettssaken, sier forsvarer Harald Stabell og viser til dommen i deponisaken hvor Secora, NGI (har anket journ. anm.) og to Secoraansatte ble dømt til bøter og inndragning for ulovlig dumping av inntil 1.200 kubikk giftholdig slam i dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

– De påberoper seg nødrett og det viktige nå er at straffesaken er henlagt fordi det ikke var grunnlag for bøter og tiltale, sier Stabell.

Tvil

– De bestred det juridiske og påberopte seg en nødssituasjon. Den tvilen lar vi komme de to til gode, sier politiadvokat Jørn Arne Elisenberg til Nordstrands Blad.

Elisenberg bestrider at henleggelsen har sammenheng med dommen i Oslo tingrett der Secora og NGI ble dømt, mens Oslo havn ble frifunnet for ulovlig dumping av slam.

– Hallan og Storelv ber nå statsadvokaten om å henlegge saken som intet straffbart forhold. Hvordan ser du på det?

– Det får statsadvokaten ta stilling til, men det er ikke mye tvil som skal til for at man blir frifunnet i retten, sier Elisenberg.

Ressursbruk

Bernt Stilluf Karlsen som er styreleder i Oslo Havn mener at politiet nå har brukt nok ressurser på deponisaken.

– Jeg tror det er fornuftig at politiet begynner å jobbe med andre saker enn dette og skjønner godt at politiet henlegger saken. Dette er en sak som allerede har tatt altfor mye ressurser fra politiet, mens rettsvesenet har greid å bringe den ned på et nivå som er korrekt i forhold til deponimotstanderne og påtalemyndigheten hevdet i tiltalen, sier Stilluf Karlsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.