*Nettavisen* Nyheter.

Henning på gamle trakter

I 2000 sa Henning Berg takk for seg etter tre innholds-rike år i Manchester United. Søndag var Lyn-treneren tilbake på Old Trafford for å se storkampen United mot Chelsea. Fra tribuneplass.

Manchester: Dette er første gang jeg virkelig gleder meg til å se en fotballkamp jeg ikke er involvert i selv, sier Henning, i det vi rusler bortover mot fantastiske Old Trafford.

Der venter nesten 76.000 mennesker for å se Manchester United mot Chelsea, og det er ikke hverdagskost selv for Henning Berg.

Det er ikke så ofte jeg er her. Jeg har bare vært her et par ganger siden jeg sluttet, forteller 37-åringen.


Minnene

Berg spilte til sammen 66 seriekamper for Manchester United, og scoret to mål i perioden 1996 til 2000. Opplevelsene og minnene fra en strålende fotballkarriere er mange.

Hva er ditt beste minne fra tiden i United?

Seieren i Champions League i 1999 var selvfølgelig stort, men jeg tror nok det er de to kvartfinalene mot Inter at folk i United husker meg best for. Da reddet jeg en ball på streken på hjemmebane, og hadde en veldig avgjørende takling i Italia, forteller Henning.

Berg vant to seriegull med United, men han var også med å vinne serien med Blackburn våren 1995. Det var langt mer oppsiktsvekkende.

Det var helt sinnssykt. Vi var en veldig liten klubb, og det var første gang Blackburn vant siden 1912, forteller Henning.

Av dagens United-spillere er Scholes, Neville, Giggs og Solskjær igjen fra Bergs tid i klubben. Men 37-åringen pleier ikke kontaken med noen av sine gamle lagkamerater.


Sitter trygt

Berg returnerte til Blackburn etter årene på Old Trafford. Der ble han i tre sesonger før han rundet av sin aktive karriere med en sesong i skotske Glasgow Rangers, og sin landskamp nummer 100 for Norge.

I april 2005 ble Berg ansatt som hovedtrener i Lyn, og der sitter han trygt i sjefsstolen selv om ingen i klubben var fornøyd med årets syvendeplass i Tippeligaen.

Føler du at du sitter trygt i Lyn?

Ja, jeg sitter jo i stolen fremdeles, smiler Henning.

Hva tenker du om at så mange trenere i Tippeligaen har fått sparken i år?

I noen tilfeller er det helt sikkert fair og riktig at trenere sparkes. Men det er klart at hvis klubben skal kunne kreve lojalitet fra trenere og spillere, så må man kunne stille krav andre veien også. Samtidig må man også ha respekt for at de som eier og styrer klubbene bestemmer litt. Det er tross alt deres penger, sier Henning.


Kanskje El-Fakiri

Hvorfor ble Lyn bare nummer syv denne sesongen?

Det er flere årsaker til at det gikk som det gikk. Vi var blant annet ikke gode nok innenfor noen av 16-meterne, og i tillegg har vi vært veldig plaget av skader, sier Henning.

Nøkkelspiller Tommy Berntsen er langtidsskadet. Stopperkollega Steven Lüstü og Lars Kristian Eriksen var mye skadet, og spissen Magnus Powell har nesten ikke vært med.

Tippeligaen var veldig jevn i år, og det er ikke så mye som skal til for at vi enten er helt der oppe eller i helt motsatt ende, sier Henning.

Juvelen Edu forsvinner med all sannsynlighet til en av de store ligaene, og Lyn må hente inn nytt, frisk blod. Så langt er bare unggutten Kim Holmen fra Lørenskog klar.

Han er en spennende spiller, men et ubeskrevet blad. Rask og målfarlig, og det skal bli spennende å se hvordan han klarer seg på dette nivået.

Dessuten svirrrer det noen rykter om at Hassan El-Fakiri er på vei tilbake til Lyn fra tysk fotball.

Vi har ikke snakket med Hassan siden i fjor, og jeg vet ikke om han er aktuell. Det kommer litt om han ønsker seg hjem, og hva vi er ute etter, sier Henning.

Hvordan er Lyn som klubb i forhold til de "store" i norsk fotball?

Vi ligger langt etter i forhold til treningsforhold, klubbhus, identitet og supportere. Men vi blir stadig bedre, sier Henning.


Alt for Lyn

Berg skal skrive D-treneroppgaven sin i vinter, men 37-åringen har ikke staket ut kursen for trenerkarrieren.

Jeg trives kjempebra i Lyn, og jeg har lyst til å være med å bidra til at klubben blir så bra som mulig. Dessuten bor vi på Lørenskog, og jeg har ikke lyst til å flytte på meg i det hele tatt, sier Henning.

Berg nyter stor respekt i Lyn. Både blant spillere, ansatte og Bastionen. Og med den erfaringen han sitter inne med, så har han et eller annet å lære bort.

Hvilke trenere har du lært mest av?

Man lærer noe av alle på godt og vondt. Jeg har hatt mange gode trenere, og lært mye av Ivar Hoff, Drillo, Olle Nordin, Ferguson og Kenny Dalglish. Dessuten har jeg lært mye av Graeme Souness om hvordan man ikke skal gjøre det, sier Henning Berg.

Klar for to timers fotballfest på Old Trafford.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.