Gå til sidens hovedinnhold

Henrik Wergeland i tekst og tone

Søndag er det klart for en variert og spennende forestilling om Henrik Wergeland i Mortensrud kirke.

MORTENSRUD: Grete Utengen er kulturansvarlig i Mortensrud menighet, og i vår fikk hun ideen om å lage en forestilling i anledning 200-årsjubileet for Henrik Wergelands fødsel.

Som visedikter hadde jeg alt begynt å sette musikk til noen av de fineste diktene hans, og da jeg fikk klarsignal fra menigheten fortsatte jeg med flere dikt og arrangerte dem for to stemmer, sier Grete Utengen

Fra folkelig til klassisk

Søndag 9. november klokken 19.30 vises forestillingen «Henrik Wergeland det elskende og stridende menneske» i Mortensrud kirke.

De fleste som bidrar til forestillingen er tilknyttet menigheten eller Mortensrud.

Det som skiller denne forestillingen fra andre arrangementer under Wergelands-jubileet, er blandingen av dyktige amatører og profesjonelle musikere, og det store spennet i programmet, fra det folkelige til det klassiske. Vi som synger, driver ikke med skjønnsang, men skal formidle teksten slik at det går hjem hos lytterne, sier Grete Utengen.

En romantiker

Den største utfordringen er språket. Wergelands dikt går på verseføtter med rim og lar seg ikke fullstendig modernisere til dagens språk. Dessuten var Wergeland en sterk romantiker, og måten han ordlegger seg på kan virke sterkt på oss i dag. Det er fascinerende at diktene tross dette har slik evne til å nå oss, og det forteller alt om hvilke formidabel dikter han var. Henrik Wergeland har skrevet noen av de vakreste diktene som noensinne er skrevet på norsk, sier Grete Utengen.

Nye melodier

Og fordi Wergeland kan være litt vanskelig tilgjengelig, har Utengen jobbet mye med å lage et variert og kontrastfylt program. Her er visesang, tostemt sang, ledig kåseri, klassisk musikk og dikt.

Programmet bygges rundt et oppdelt kåseri ved Odd Georg Murud. Grete Utengen vil fremføre sangene sammen med Marianne Salomonsen Berg. Visesangeren Erik Hageler bidrar med sang og gitar, og Tone Hilleren leser dikt. Mortensrud menighets organist Bjarte Rimehaug sitter ved klaveret; Marit Klovning spiller cello, Anne Hveding spiller fløyte. De vil fremføre musikk av Ernst Bloch, Hector Villa Lobos, Gabriel Fauré, Carl Maria von Weber, Jacques Ibert m.fl.

Jeg tror dette er en god mulighet for dem som ikke kjenner Wergeland til å bli kjent med dikteren, og Gretes nye melodier bidrar til å vise frem tekstene på en ny måte, sier Bjarte Rimehaug, som er menighetens kantor.

Motsetninger

Grete Utengen håper de får vist frem flere sider av Henrik Wergeland.

Alle hans viktigste styrker, svakheter og motsetninger skal komme frem. Wergeland var en person med stor kjærlighetsevne, men han kom ofte i konflikt med mennesker på grunn av sitt temperament og fordi han slåss for andre mennesker. Kåseriet og diktene, vil gjenspeile dette, sier Utengen.

Vi ønsker at kirken skal nå mange folk, og vil gjerne tilby konserter til dem som kanskje ikke ville gått på gudstjeneste her. Vi vil være en åpen kirke, og det spesielle kirkerommet vårt gir en fin stemning, sier kantor Bjarte Rimehaug.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre