*Nettavisen* Nyheter.

Her ble USA født

STREETS OF PHILADELPHIA: Robert Indianas ikoniske love- skulptur finnes på JFK Plaza, rett ved City Hall. Kjærlighetserklæringen ble reist i 1976 og JFK Plaza er nå mer kjent som Love Park.

I mai kommer de første rimelige direkteflygningene fra Norge til Philadelphia. Vi har besøkt USAs vugge.

Klikk på bildet for å forstørre.

MOSAIKK-KUNSTNER: Isaiah Zagar tilbyr mosiakk-kurs for turister i Philadelphia. Filmen om kunstnerens liv, "In a dream", har mottatt flere priser.

Klikk på bildet for å forstørre.

AMERIKAS FØDESTED: Independence Hall er i dag en turistattraksjon, og gratis for publikum.

Klikk på bildet for å forstørre.

HISTORISK STED: Ray Harshbarge viser stolt fram rommet der Uavhengighetsærklæringen ble undertegnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTSIKT: Philadelphia er rik på både historie og kunst. Fra trappen ved Philadelphia Museum of Art har man utsikt over sentrum.

Klikk på bildet for å forstørre.

GATELANGS: Den eksentriske kunstneren Isaiah Zagar har satt sitt preg på byen med mosaikk-kunst.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANTIKK OVERNATTING: Det er mange sjarmerende Bed & Breakfast-hoteller i Philadelphia. Bella Vista, der dette bildet er tatt, drives av to tidligere antikvitetshandlere.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKYLINE: Philadelphia-skyline.

Klikk på bildet for å forstørre.

STYLE: Park Hyatt Philadelphia, reist i 1904, er et kjent landemerke i Philadelphia.

Klikk på bildet for å forstørre.

TAST: En smak av Philly.

– Det er mye historie i veggene her. Dette er tross alt Amerikas fødested, sier Ray Harshbarger med stolthet i stemmen.

Han stryker hånden over treverket ved inngangspartiet på Independence Hall, USAs kanskje mest historiske bygning.

Her samlet storheter som Benjamin Franklin, Thomas Jefferson og John Hancock seg i 1776 for å underskrive Uavhengighetserklæringen.

I dag er området omgjort til Independence National Historical Park, et parkanlegg med Liberty Bell og Independence Hall som hovedattraksjoner.

Indianernes sted

Om lag 2500 turister tråkker gjennom de historiske gangene i Independence Hall hver dag.

– Et fantastisk ideal ble skapt her, og så lenge vi prøver å leve etter det, er jeg stolt av å være amerikaner og av det amerikanske folket, sier Harshbarger.

Han er Lenape-indianer, og det var hans folk som eide grunnen parken nå ligger på. Ifølge bestemor Harshbarger fikk de derimot aldri betalingen de ble lovet, noe hun ikke har hatt lett for å glemme.

– Bestemor misliker sterkt dette stedet, og hun er ikke spesielt glad for at jeg jobber her, sier han med alvor i stemmen.

Til tross for at bestemor Harshbarger ikke ser med blide øyne på barnebarnets arbeidssted, trives han så godt at han er i sitt niende år som parkvokter.

– Lenape-indianerne mistet mange tradisjoner her, men vi har skapt mye historie, konkluderer han.

Det første flagget

De historiske stedene ligger tett i Philadelphia. Klemt mellom Arch og 2nd street ligger Elfreth's Alley, byens eldste bebodde gate, med små, vakre hus som får Portveien 2 til å se ut som en villa.

Litt lenger ned i brusteinsgata ligger Betsy Ross House, der det første amerikanske flagget ble sydd. Benjamin Franklins gravplass finner man noen hundre meter bortenfor.

Philadelphia har hatt en kraftig økning i antall turister den siste tiden. Mange av de nye tilreisende er amerikanere som har fått dårligere økonomi og ikke tar seg råd til utenlandsferie.

Men også utlandet har fått opp øynene for byen. I 2007 kom 550.000 europeere på besøk. Det var en økning på over 100.000 fra året før.

– Vakker arkitektur, deilig mat og spennende historie er noen av grunnene til å besøke byen, sier Crystal Heyes ved Philadelphia Convention & Visitors Bureau.

Mosaikkverden

Også Isaiah Zagar liker historie. Og han vil gjerne skape den selv.

– Det hele begynte med et nervøst sammenbrudd, forklarer 69-åringen og viser vei opp i tredje etasje. Han har en fargesprakende tøybukse med strikk i livet dratt godt opp over magen. Strikkelua hviler på buskete øyebryn.

40 år etter sammenbruddet er vegger, tak og gulv dekket med rosa, turkise, gule og oransje mosaikkfliser. Det vakre mønsteret snirkler seg rundt dørkarmen og sprer seg som en fargeeksplosjon ut i bakgården og rundt hele kvartalet.

Det må ha vært omtrent sånn pepperkakehuset i eventyret om Hans og Grete så ut.

– Jeg trengte noe håndfast å jobbe med. Når flisene er lagt i sementen, kan man ikke gjøre noe mer med dem. Da er verket ferdig.

Turister deltar

Isaiahs magiske hage har med årene blitt et svært populært turistmål. Med kart i hånden kan man følge arbeidet hans på ikke mindre enn 90 forskjellige steder i byen.

Og Isaiah har ikke tenkt å stoppe der. For øyeblikket jobber den eksentriske kunstneren med fasaden på en kaffebar. Med på prosjektet har han studentene sine.

– Med hjelp fra dem kan jeg på to dager ferdigstille et prosjekt som tar måneder å gjøre alene.

Så stor har interessen blitt for kunstformen at han hver helg arrangerer kurs for turister og fastboende. På den måten blir de en del av verkene hans.

Den kreative kunstneren er nemlig ikke redd for at andre skal kopiere ham. For Isaiah Zagar symboliserer mosaikk kjærlighet.

– Spør meg hvorfor jeg lærer det bort til andre, ber han. Så vi spør, og han svarer med et stort smil:

– Fordi hvis man vil fylle hele verden med mosaikk, så trenger man medhjelpere.

Fem Philly-tips

* Independence National Historical Park, som regnes som fødestedet til det amerikanske demokratiet.

* Antikvitetsforretningene langs Pine street, mellom 9th og 12th streets, også kalt "Antique Row".

* Eastern State Penitentiary, nedlagt fengsel bygget i 1829. Kjent for vakker arkitektur og for å være Amerikas mest historiske fengsel.

* Reading Terminal and Market – en nedlagt togstasjon som i dag fungerer som marked. Lukten av frisk sjømat, grønnsaker, oster og kjøtt kommer garantert til å gi deg vann i munnen. Perfekt sted for lunsj.

* Edgar Allen Poe National Historic Site. Gjenopplev Poes liv i hans tidligere hjem på 7th street.

Innkvartering

I tillegg til de klassiske hotellkjedene finnes det mange mindre Bed & Breakfast-løsninger som både er sjarmerende og gir deg følelsen av å faktisk bo i byen. Her er gode overnattingstips i tre prisklasser:

Luksus
Rittenhouse 1715 ligger i byens mest fasjonable strøk. Hotellet er innredet med antikviteter og kunst, og i suitene er det boblebad og peis. Rommene starter på $239 per natt.
Adresse: 1715 Rittenhouse Square
Telefon: +1 877 791 6500

God standard
Morris House Hotel ligger i det historiske nabolaget Society Hill, to kvartaler fra Independence Hall og Liberty Bell. Den prominente Morris- familien har holdt hus her i over 120 år, og hotellet er et praktfullt eksempel på arkitekturen under kolonitiden. Pris fra $179 per natt.
Adresse: 225 South 8th Street
Telefon: +1 215 922 2446

Sjarmerende
Bella Vista Bed & Breakfast tilbyr 21 sjarmerende rom i en bygård fra 1860. Alle rommene har tidligere vært leiligheter og har derfor eget kjøkken man kan lage mat i. Koselig innredet med antikviteter og upåklagelig service. Fra $ 85 dollar natten.
Adresse: 75 South 10th street
Telefon: +1 215 238 1270

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.