*Nettavisen* Nyheter.

Her er 3G-iPhone

SOM FØR: Iphone 3G kommer i svart og hvitt, og ser stort sett ut som før.

3G-iPhone kommer til Norge 11. juli - uten mulighet for fleroppgavekjøring.

Klikk på bildet for å forstørre.

Med Applestore.

Klikk på bildet for å forstørre.

GPS er også innebygget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Baksiden er i blank plast.

Klikk på bildet for å forstørre.

Litt tykkere og litt bredere?

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå kommer programmene.

AMOBIL.NO: 3G-versjonen av iPhone ble nylig lansert med brask og bram. Men ett av ankepunktene mot iPhone som smarttelefon er at det ikke er mulig å kjøre programmer i bakgrunnen.

Dette gjør for eksempel at du ikke kan ha en MSN-klient kjørende i bakgrunnen mens du gjør andre ting på telefonen.

Under lanseringen forklarte Apple-sjef Steve Jobs at Apple ikke ønsker programmer som kjører som en prosess i bakgrunnen fordi disse trekker mye strøm og kan gjøre telefonen treg. I stedet ønsker Apple at utviklerne skal bruke noe de kaller "push notification service".

Dette systemet består av en vedvarende IP-tilkobling (internettilkobling) mellom telefonen og en tjener hos Apple. En tjener hos programvareutvikleren må kontakte en "push notification service" hos Apple, som igjen tar kontakt med din telefon. Dermed må du altså være tilkoblet internett for å kunne kjøre programmer i bakgrunnen.

Sjekk mobil-nyhetene som vi aldri får se i Norge

Fem timer taletid

Ifølge Jobs får telefonen fem timer taletid i 3G-nettet. Under lanseringen av telefonen påsto han at dette er "an industry leading amount of time". En litt drøy påstand vil vi si, da 3G-telefoner flest varer i 4 timer, mens den beste vi har testet, Samsung I550, klarer nesten åtte timer.

Her er telefonene du kan snakke lengst i

Støtte for super-3G er på plass, slik at du får de beste internetthastighetenen i mobilnettet.

GPS på plass

I tillegg får iPhone 3G AGPS, som kan benytte lokasjonsdata fra mobilnettet. Telefonen får mulighet til lokalisering via Wi-fi. Dette skal blant annet gjøre sporingstjenester tilgjelgelig på telefonen, slik det er mulig på de fleste smarttelefoner med GPS innebygget.

GPS-funksjonen er knyttet opp mot Google Maps, som allerede er bygget inn i Iphone.

Les også kommentaren: Nå kommer den endelig

Metalltaster

Den nye utgaven får navnet Iphone 3G, og får bedre lydkvalitet, taster i metall og samme 3,5 tommers skjerm. Lydutgangen på telefonen er nå en standard minijack med plass til alle typer plugger. Denne er plassert på toppen av telefonen.

Les også: Samsung lanserer teknobombe

Ble den større?

Baksiden av telefonen er laget i glanset plast, og det påstås at den har blitt tynnere. Så vidt vi kan lese utifra spesifikasjoner har Iphone imidlertid blitt både tykkere og bredere..

Formfaktoren på telefonen er imidlertid mer eller mindre som før. Utgaven med 16 GB minne vil for øvrig komme i både svart og hvitt.

Les også: Her er trykkskjerms-Blackberry

Kommer til Norge i juli

Iphone 3G blir tilgjengelig 11. juli, og vil komme i salg i 22 land samtidig. Norge er etter disse landene.

Prisen skal være maks 199 dollar for 8 GB-utgaven, og 299 for 16 GB-utgaven, henholdsvis 1000 og 1500 kroner med abonnement, i USA. Prisene i Norge er ikke kjent, ei heller abonnementsprisene. Telefonen vil som kjent komme i salg gjennom operatøren Netcom.

Finn mobilen som passer for deg. Ta Amobil.nos test her

Apple tar en Zune

Apple trakk også sløret av Iphone 2.0, som er den nye programvaren til selskapets telefon. Den nye utgaven vil være tilgjengelig for alle som har en Iphone fra begynnelsen av Juli, og vil selvsagt være innebygget i Iphone 3G.

Dermed tar Apple en Zune, ved å tilby den nye programvaren til eksisterende kunder med gamle enheter. Eier du en Ipod Touch må du imidlertid betale 10 dollar for å oppgradere.

Les også: Nokia er størst på smarttelefoner

...og en Nokia

Nå blir det også mulig for bedrifter å distribuere programmer rett til alle Iphone som finnes i selskapet. Slike løsninger finnes alledere hos en rekke produsenter, blant andre Nokia, gjennom deres Device management-tjeneste.
Microsoft Exchange

Blant nyhetene i programvaren finner vi støtte for Microsoft Exchange, støtte for Ciscos VPN-løsning og en rekke nye sikkerhetsfunksjoner som ifølge Apple-sjef Steve Jobs er etterspurt i bedriftsmarkedet.

Det har lenge vært kjent at Iphone får offisiell støtte for tredjepartsprogrammer. Under WWDC-presentasjonen ble det trukket frem at det skal være svært enkelt å utvikle disse programmene.

Les også: Nokias første trykkskjermsmobil lekket

En rekke selskaper har utviklet programmer til Iphone, blant andre Sega og Ebay. I tillegg vil det komme bloggprogrammer, spill og annet som kan kjøpes fra Itunes-butikken så snart Iphone 2.0 er tilgjengelig.

Søk i adressebok

Jobs forklarte også at telefonen nå kan søke i kontaktlisten din, slik som stort sett alle andre mobiltelefoner kan. Videre får telefonen støtte for Iworks, som er Apples Office-utfordrer for Mac-plattformen. Full støtte for Microsoft Office-dokumenter på plass.

Les også: Får søvnproblemer av mobilen

Mobile me

Apple presenterte også en Exchange-lignende løsning kalt Mobile me. Denne lar deg synkronisere oppføringer i kalenderen, adresseboken og e-postprogrammet på Mac OS med Iphone.

Tjenesten vil erstatte Apples eksisterende .Mac-tjeneste, og vil holde styr på e-post, kalender og adressebok. Alle enheter, enten det er PC, Iphone eller Ipod Touch, vil kunne synkroniseres automatisk mot Mobile me.

Mobile me er for øvrig noe Apple har jobbet med i minst to år. Selskapet registrerte nemlig varmerket tidlig i 2006. Løsningen skal fungere på både Mac OS og Windows.

Les også: Da Norge var ledende på mobilteknologi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.