*Nettavisen* Nyheter.

Her er alle fotoboksene langs veiene i Oslo

Denne fotoboksen i Sørkedalsveien er en av mange fotobokser som drar inn penger i Oslo.

I løpet av 2010 blinket Oslos fotobokser (ATK) over 20 000 ganger, og skaffet staten 25 millioner kroner. Ifølge politiet er det imidlertid ikke planlagt noen nye bidragsytere til statskassen i 2011.

OSLO: – Vi opplever å ha kontroll over situasjonen med de ATK-boksene vi har i dag, så slik det ser ut nå, vil vi ikke sette opp noen nye i inneværende år. Men vi er hele tiden i dialog med Statens Vegvesen om behovet, sier Knut Nysæther, politioverbetjent i trafikksikkerhetsavdelingen i Oslo politidistrikt.

Det er fotoboksen på Ring 3 ved Granfosstunnelen som er «verstingen» i Oslo. I løpet av 2010 bidro den med nesten 8,5 millioner kroner til statskassen.

Derimot ble kun to bilister fratatt førekortet som følge av brudd på fartsgrensen her.

Les også: Oslofolk er egoistiske i trafikken

96 førerkortbeslag

Det var den beryktede, grå boksen i Vålerengatunnelen som krevde flest førerkort i 2010. Hele 32 bilister måtte levere fra seg retten til å kjøre bil etter fartsovertredelser her, 33 prosent av det totale beslaget ved hjelp av fotoboksene i Oslo.

Fartsmålerne i Operatunnelen stod også for en tredjedel. De resterende fotoboksene var årsaken til den siste tredjedelen av de 96 beslaglagte førerkortene i Oslo i fjor.

Del på Facebook!

Tre nye i 2010

Sammenlignet med årene 2008 og 2009 har statens inntekter ved hjelp av fotoboksene i Oslo økt med henholdsvis halvannen og én million, og det totale antall ATK-bokser ble i løpet av 2010 utvidet fra ti til 13.

Mens inntektene fra mange av de ti eldre fotoboksene gikk ned i 2010, har de tre nye bidratt med over fire millioner til statskassen.

I Sørkedalsveien ved Huseby står den ene, mens det i Operatunnelen er oppført to nye bokser, én i hver retning.

De to sistnevnte skiller seg ut fra resten av fartsmålerne, ved at de er fastmontert på tunnelveggen og likner et sikringsskap.

Les mer om bil og trafikk på bilioslo.no

Nesten halvparten henlagt

Til tross for at over 20 000 bilister ble tatt i Oslos fotobokser i 2010, ble nesten halvparten av sakene henlagt som følge av at handlingen viste seg å ikke være straffbar eller at politiet manglet bevis for å kunne bøtelegge eller frata bilisten førerkortet.

– Med manglende bevis menes hendelser der føreren av bilen ikke kan identifiseres eller at registreringsnummeret tilhører utenlandske statsborgere utenfor Skandinavia, sier Nysæther.

I noen tilfeller viser det seg at handlingen allikevel ikke var straffbar, til tross for at fotoboksen tok bilde av bilen.

– Dette er det fordi måledataene er feil og at hastigheten dermed ikke er godt nok målt, sier Nysæther.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.