*Nettavisen* Nyheter.

Her er årets første vinslipp

Izadi Reserva 2007 fra Spania (Rioja), Elios 2012 fra Spania (Priorat) og Gioaninet Langhe Rosso 2011 fra Italia (Piemonte). Foto: Alle foto: Håkon Mosvold Larsen

Vi lar oss ikke distrahere av at kyllingen får en sentral plass som matfølge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eifel-Pfeiffer EP Riesling Kabinett 2011 fra Tyskland (Mosel), Boisset led Ursulines Chardonnay 2011 fra Frankrike (Burgund) og Emiliana Rieslnig Reserva 2011 fra Chile (Bio Bio).

Klikk på bildet for å forstørre.

Gioaninet Langhe Rosso 2011 fra Italia (Piemonte) er en utmerket vin til kr 114.

Klikk på bildet for å forstørre.

Izadi Reserva 2007 fra Spania (Rioja), kr 129,90, kan være det perfekte valget til stekte lammeretter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elios 2012 fra Spania (Priorat) til kr 151.

Klikk på bildet for å forstørre.

Emiliana Rieslnig Reserva 2011 fra Chile (Bio Bio), kr 105,90.

Klikk på bildet for å forstørre.

Boisset les Ursulines Chardonnay 2011 fra Frankrike (Burgund), kr 138,40.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eifel-Pfeiffer EP Riesling Kabinett 2011 fra Tyskland (Mosel), kr 89,90.

Klikk på bildet for å forstørre.

Walisisk cider, belgisk trippeløl og to fine konjakker i småformat.

Fra og med det første vinslippet i 2013 frisker Vinmonopolet opp sin lanseringsstrategi. Mens hovedtyngden av vinene i tidligere slipp har vært knyttet til et spesielt fokusområde, skal det nå handle om mat og vin i kombinasjon.

Egen temahylle

Denne gangen er temaet «kylling», men vinene i nyhetsslippet er faktisk ikke valgt ut med dette for øye. Utvelgelsen skal skje i hver enkelt butikk der det skal komme en temahylle – i januar altså en kyllinghylle. Butikken vurderer selv hva som passer i denne hylla. Hylla blir deretter utgangspunktet for kommunikasjon mellom betjening og kunder. Og muligens for et kyllingkjøp i nærmeste dagligvare?

Nyhetsslippet har 62 nye produkter. Åtte av dem var ikke ankommet i tide til smakingen, så 54 ulike produkter innen kategoriene vin, øl og brennevin er smakt.

Fem fine røde

Gioaninet Langhe Rosso 2011, Italia (Piemonte)

Nr. 155201, kr 114, basisutvalg, kategori 6

Italiensk blandingsvin med hovedvekt på druen Nebbiolo. Dyp rød vin med duft av mørke bær, noe tjære og krydder. Ren og spenstig i munnen, med ungdommelig friskhet, fruktig og krydret aromabilde og fast avslutning. Utmerket vin til smaksrike kjøttretter i vintermørket. Hyggelig pris.

Izadi Reserva 2007, Spania (Rioja)

Nr. 4599501, kr 129,90, testsalg, kategori 6

Bodegas Izadi er en gammel kjenning på polet med en ganske moderne vinstil, der vekten ligger på tydelig frukt framfor gammelmodig eikepreg. Rødfarge med et visst brunlig preg. Duft av mørke bær med et hint av eiketønner. Rik og velbalansert i munnen med fin fylde og flott fruktighet. Mykt krydret aroma med behagelig avslutning. Veldig mye vin for pengene. Velegnet til krydret kjøttmat, kanskje særlig stekte lammeretter.

Elios 2010, Spania (Priorat)

Nr. 194101, kr 151, basisutvalg, kategori 4

Vi er i Catalonias beste vinområder, fjelldalene sør i regionen, der gamle vinstokker med druene Grenache og Carignan står bak mange flotte viner. Denne er rent mørk rød med tydelig duft av mørke bær, krydder og urter. Stor fylde og fruktighet i munnen. Bred og velkonsentrert vin med komplekst smaksbilde og lang ettersmak. Til vellagede kjøttretter i dag, men også en kandidat for noen år i kjelleren.

Dei Rosso di Montepulciano 2010, Italia (Toscana)

Nr. 4264101, kr 135, testsalg, kategori 6

Fra Montepulciano sør i Toscana, laget på druene Sangiovese og Canaiolo nero. Ren, rød farge med duft av kirsebær og krydder, og et hint av eik. Myk og fyldig i munnen med fin frukt og velbalansert helhetsbilde. Til stekte kjøttretter i dag, men den kan godt gjemmes noen år.

La Verdosa Coupage Grenache Syrah 2010, Spania (Mentrida)

Nr. 240901, kr 181,10, partikjøp 1200 flasker, kategori 5

Vin fra området Toledo sør for Madrid, hovedsakelig laget på druen Grenache. Ren, rød farge med duft av varme mørke bær, urter og snev av røyk. Rik og velkonsentrert vin med ungdommelig friskhet og lang fast ettersmak. Flott matvin til stekt kjøtt i kalde vinterkvelder, men også denne kan godt ligge et par år.

Fem fine hvite

Emiliana Riesling Reserva 2011, Chile (Bio Bio)

Nr. 127901, kr 105,90, basisutvalg, kategori 4

Vi er langt sør i Chile, følgelig i kjøligere klima. Riesling som lages her, minner mer om tyske viner enn hva oversjøisk Riesling vanligvis gjør. Lys farge med grønnskjær og druetypisk duft av blomster, fersken, sitrus og et svakt petroleumspreg. Frisk og slank vin med høy syre og balanserende sødme som vi finner i Tyskland. Lang behagelig ettersmak. Flott vin til rike fiskeretter og krydret asiatisk mat.

Boisset les Ursulines Chardonnay 2011, Frankrike (Burgund)

Nr. 191901, kr 138,40, basisutvalg, kategori 2

Hint av hvit burgunder til en overkommelig pris får vi med denne sympatiske vinen. Tydelig duft av sitrus og smør, og hint av eikefat. Frisk, ren og slank vin med noe eikepreg og fin fasthet. Til smaksrike fiske- og skalldyrretter. Og husk, det er nå på denne årstiden at alt fra havet har best kvalitet.

Eifel-Pfeiffer EP Riesling Kabinett 2011, Tyskland (Mosel)

Nr. 243801, kr 89,90, basisutvalg, kategori 2

Moseldalens kabinettviner er elegante, nesten transparente, med lav alkohol og innsmigrende restsødme. Det dufter blomster og sitrus, og smaker friskt og besnærende. Noen vil reagere på mye restsødme, men denne her er et flott alternativ til Tysklands ofte ufriske og platte, halvtørre viner. Like god uten matfølge.

The Crossings Sauvignon Blanc 2012, New Zealand (Marlborough)

Nr. 222606, kr 394,60 for 3 liter bag-in-box, basisutvalg, kategori 2

Vellaget og innsmigrende hvit kartong fra New Zealand med tydelig druetypisk duft av solbærblad og nesle. Frisk og spenstig vin med aroma av eple, solbær og sitrus. Til vellaget fisk og sjømat.

Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling GG 2011, Tyskland (Rheinhessen)

Nr. 5930601, kr 320,90, partisalg 600 flasker, kategori 5

Vi er her på tysk Rieslings ypperste nivå, og det prises deretter. Vinen er lys med grønnskjær, og det dufter konsentrert av sitrus, mineraler, blomster og krydder. Frisk vin med stor, ennå ungdommelig frukt og enormt potensial. Hvor lenge den bør og kan ligge i kjelleren strides det om. Gi den minst tre til fem år, og gjerne tjue.

Beste musserende kjøp

Jeio Prosecco Brut, Italia (Veneto)

Nr. 5224701, kr 119,90, testsalg, kategori 6

Vellaget prosecco er en vintype som har fått mange tilhengere de siste par årene. Her har vi en lys prosecco med duft av eple og sitrus. Myk og behagelig mousse med tiltalende lettdrikkelig og sommerlig helhetsbilde. Bare for å minne oss om at sommeren kommer.

Godt i andre kategorier

Gwynt y Ddraig Farmhouse Cloudy Scrumpy, Wales (Monmouth)

Nr. 160102, kr 55,70 for halvlitersflaske, basisutvalg, kategori 5

Britisk cider med lokalkoloritt, karakter og noe restsødme som burde gjøre denne populær i flere sammenhenger. Eple som råstoff er blitt mer populært også hos oss, og de friske fruktsaftene uten sukker blir stadig bedre. Denne har 5,3 % alkohol, og anbefales til godt brød og god ost.

Tongerio Prior (belgisk øl), Haach bryggeri, Belgia

Nr. 1037102, kr 40,20 for 33cl flaske, basisutvalg, kategori 3

Karakterfullt overgjæret, lyst belgisk øl med kraftfull smak av humle og urter. Dette er ett av fire såkalte «Tripel-øl» som kommer i slippet denne gangen. Betegnelsen henviser til at dette er bryggeriets lyse sterkøl, og vår utgave har 9 % alkohol. Til smaksrik mat, både varme kjøttretter og oster.

Bache-Gabrielsen Pure and Rustic Fine Champagne 6 YO, Frankrike (Cognac)

Nr. 257904, kr 181,30 for 20 cl flaske, partivare 2000 flasker, kategori 6

Småflasker laget spesielt for Norge. Tørr konjakk med krydret og fruktig preg. Fin ettersmak og lengde. En fin gave til konjakkinteresserte.

Leyrat Fins Bois Aged 8 years XO, Frankrike (Cognac)

Nr. 155804, kr 171,20 for 20 cl flaske, partivare 5000 flasker, kategori 5

Slank og frisk konjakk som er kjent i helflaskeformat på polet. Vinmonopolet selger denne og den ovennevnte konjakken, pluss ytterligere to typer, i småformat. Det kan være et fint utgangspunkt for en konjakksmaking.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag