RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er de foran byens særeste hus


Dette huset er kledd med en liten del av forbruket av engangsgriller i Sofienbergparken. Fra venstre: Rusken-general Jan Hauger, kunstner Solveig Egeland, snekker Rolluf Dunsæd og Flemming Løstegaard Hagen fra Bydel Grunerløkka.
Dette huset er kledd med en liten del av forbruket av engangsgriller i Sofienbergparken. Fra venstre: Rusken-general Jan Hauger, kunstner Solveig Egeland, snekker Rolluf Dunsæd og Flemming Løstegaard Hagen fra Bydel Grunerløkka. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
Hvis du skulle bygget et hus av det meste problematiske søppelet i Sofienbergparken, hva ville du valgt? Jepp, du hadde nok valgt det samme som kunster og miljøvernaktivist Solveig Egeland.

GRUNERLØKKA: Seløvfølgelig valgte hun å kle huset med flatklemte engangsgriller. Og de er det nok av i Oslos parker og grønne lunger.

Bare på engangsgriller alene bruker Oslo kommune flere millioner kroner i året.

Da Rusken-general Jan Hauger sa ja til Solveig Egeland ønske om å bygge det spesielle huset, var det for å få oppmerksomhet rundt problemet med engangsgriller.

– Det er bare søppel

– Engangsgrillene er ganske håpløse når de er brukt opp. De er ikke gjenvinnbare. Engangsgriller er bare søppel. Vi ønsker at folk skal benytte seg av de flotte parkene og grønne lungene vi har, men vi ønsker å vekke folks holdninger. Og få oppmerksomhet og fokus rundt bruken av engangsgriller. De er en miljøbombe og de brenner gresset, sier Hauger.

Huset i Sofienbergparken er kledd med flatklemte engangsgriller. Og det ser ganske kult ut.

Naturlig byggemateriale

Kunstner og miljøkaktivist Solveig Egeland ble fulgt av kamera i Sofienbergparken fredag morgen. Det skal lages en dokumentarfilm om hennes unike husprosjekter. Hun bygget verdens første hytte av plast. Og her bygget hun verdens første hytte av en engangsgriller.

– Dette er mitt tiende prosjekt. Å kle huset med engangsgriller var derfor helt naturlig, sier Egeland.

Rusken-Hauger tror og håper huset får mye oppmerksomhet.

– Det visualiserer en del av de enorme mengdene engangsgriller som brukes i Oslo denne sommeren.

Han håper butikkjedene og importørene vil tenke annerledes. Engangsgrillen du plukker med deg i butikken er en svært billig og masseprodusert vare. Og av ganske dårlig kvalitet. Varmeisoleringen og støttebeina er dårlige.

– Håpet er å få med alle aktørene til å dra lasset sammen. Kanskje vi får en bedre engangsgrill.

Del på Facebook

Nyttig prosjekt

Samtidig er prosjektet «Nyttig» satt i gang. I sommer kan du leie griller, klare til bruk for samme pris som en engangsgrill! I tillegg lånes det ut leker og ballspill, og det er ungdom som vil passe på trivselen i parken denne sommeren. Tilbudet er åpent fra kl. 14 – 21 igjennom hele skoleferien.

Det er seksjon for kvalisfisering - miljø i Bydel Grunerløkka som har satt i gang prosjektet.

– Dette skal bidra til mindre søppel, bedre miljø og ikke minst sommerjobber for ungdom, sier seksjonsleder Flemming Løstegaard Hagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere