*Nettavisen* Nyheter.

Her er den nye te-trenden

Rene teer, som for eksempel grønne Ryokutcha Midori, er populære og sunne kvalitetsvarianter. Foto: Foto: Kyrre Lien, Scanpix

Den er dyrere, men smaker bedre og gir deg en langt større helsegevinst.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Teblader bør oppbevares i luft- og lystette beholdere, opplyser Vuong Tran hos tekjeden Le Palais des Thés. Foto: Foto: Kyrre Lien, Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Te laget av store blader med høy kvalitet kan gjerne trekke flere ganger. Bruk en liten kanne for å bevare aromaen. Foto: Foto: Kyrre Lien, Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Te får smak fra teplantenes dyrkingsforhold, eller tilsettinger som frukt, nøtter eller blomsteroljer. Foto: Foto: Kyrre Lien, Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Teplanten Camellia sinensis har vært kjent i Kina i om lag 4000 år, men kom til Europa først i middelalderen. Foto: Foto: Wikimedia

Klikk på bildet for å forstørre.

De største teprodusentene i dag er Kina, India, Kenya, Sri Lanka, og Tyrkia. Her sees en plantasje i Kerala i India. Foto: Foto: Wikimedia

Klikk på bildet for å forstørre.

China Yunnan-te, en svart tetype fra den kinesiske Yunnan-provinsen, får du i løsvekt

– Nå vil folk ha mer av de ekte og rene teene, i stedet for dem med smak fra frukt og blomster, som har vært så vanlige i Norge. Nordmenn har oppdaget tetypene som har fått sin rene aroma fra vær og vind, dyrkingsforhold og jordsmonn – sånn som god vin, forteller butikksjef Vuong Tran, ved Le Palais des Thés.

– Og jo renere smak, desto høyere kvalitet!

Fem typer te

Te brygges på varmt vann og tørkede blader eller knopper fra den kinesiske buksen Camellia sinensis. «Te» som er laget av andre vekster, for eksempel rooibush- eller nypete, er ikke egentlig te.

– Det er bare fra Camellia-planten vi får ekte te, og det finnes fem ulike tetyper avhengig av hvordan planten er bearbeidet, opplyser konseptansvarlig hos tepalasset, Eia Økter, og ramser opp:

– Hvit, grønn, svart og oolong-te, samt pu-erh, som er en fermentert, det vil si gjæret, te.

Smak og farge

Hvit te er laget av tørkede knopper og blader, mens grønn, svart og oolong-te har gjennomgått oksidering før bladene er tørket.

Oksidering er den naturlige kjemiske reaksjonen som oppstår når de høstede tebladene bankes og luftes, og kan sammenlignes med epler som får brunfarge når de deles.

Tebladenes oksidering endrer både farge og smak på teen, og jo mørkere teblader, desto sterkere smak får drikken.

– Grønn te er helt minimalt oksidert, mens oolong er delvis oksidert. Den svarte teen er fulloksidert og har dermed kraftigst smak, oppsummerer Økter.

Kvalitetsblader

Tekvalitet avhenger blant annet av når og hvor tebladene er plukket. Sesongens første høsting gir bedre kvalitet enn den siste, og jo høyere bladene og knoppene sitter på busken, desto bedre er de.

– Toppskuddene gir den aller beste teen. Du bør dessuten kjøpe knoppene og bladene hele – i løsvekt. Det pulveriserte støvet du får i masseproduserte teposer kan ikke sammenlignes med skikkelig kvalitetste, mener Vuong Tran.

– Kvalitetsteen er kanskje dyrere, men smaken er bedre, og innholdet av sunne stoffer langt høyere, reklamerer han.

Sunt innhold

Ekte te inneholder både mineraler, vitaminer, antioksidanter og sentralstimulerende stoffer. Te har derfor flere helsemessige fordeler.

– I te finner vi aktive stoffer som koffein og teofyllin. Disse bidrar til å holde oss våkne. I tillegg er te rikt på antioksidanter – spesielt av typen polyfenoler, som har en gunstig effekt på helsa, opplyser forsker hos Nofima Mat, Grethe Iren Borge.

Den rene grønne teen skal være spesielt sunn. Den har positiv virkning, både forebyggende og akutt, på for eksempel høyt blodtrykk.

Slankeeffekt

Teen skal være både betennelsesdempende og rensende, og studier på mennesker viser dessuten at grønn te har en slankende effekt.

– Men te er ikke nødvendigvis sunnere enn for eksempel epler, nøtter og bær, som også inneholder en rekke polyfenoler, påpeker Grethe Iren Borge.

– Det finnes heller ingen generell anbefaling om hvor mye te som skal til for å oppnå de gunstige effektene. Og det er foreløpig usikkert om for mye te kan være usunt – drikk derfor te med måte!

Tebrygging

Slik gjør du det:

Varm opp friskt, kaldt vann nesten til kokepunktet. Hvit og grønn te bør trekkes i vann som holder 80 grader, mens vann til oolong og pu-erh bør holde 90 grader. Til svart te brukes vann som holder 95 grader.

  • Bruk om lag 2,5 gram, eller cirka en teskje, teblader per kopp med to dl vann.
  • Hvit te bør trekke i åtte-ti minutter.
  • Grønn og svart te bør trekke i tre-fem minutter.
  • Oolongte trekkes i fem-sju minutter.
  • Pu-erh har en trekketid på om lag fire minutter.
  • Store teblader har lengre trekketid enn små.
  • De store bladene kan gjerne brukes flere ganger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.