RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her på Skraperudtjern er det hele 28 grader i vannet onsdag. Dette bildet et fra et bad tidligere i sommer.
Her på Skraperudtjern er det hele 28 grader i vannet onsdag. Dette bildet et fra et bad tidligere i sommer. Foto: Foto: Halvor Njerve

Her er det 28 grader i vannet

Dette er ikke stedet du bør dra hvis du vil ha en kjølende dukkert.

OSLO (Nettavisen): De siste dagene har det vært en noe gråere værtype på Østlandet, men de svært så behagelige badetemperaturene holder stand.

Ved noen badesteder er det nå sydenvarme. Onsdag morgen ble det målt hele 28 grader (!) i vannet både i Nøklevann og Skraperudtjern.

Badetemperaturene i Oslo, som måles hver morgen av Bymiljøetaten i Oslo kommune, er høye både i innsjøer og i sjøen. De fleste badestedene i byen har fremdeles over 20 grader i vannet.

Her kan du se oversikt over badetemperaturene i Oslo!

Rekordvarmt?

Men er de høye badetemperaturene i Oslo en rekord? Det har dittOslo.no prøvd å finne ut tidligere, uten hell.

Bymiljøetaten har nemlig målt badetemperaturer siden 70-tallet, men tallene er først og fremst brukt for å vise temperaturer i nåtid og ikke arkivert for ettertiden.

Det er også flere faktorer som gjør at temperaturen kan variere mye mellom ulike innsjøer i Oslo.

– For eksempel får Svarttjern sin vanntilførsel fra drikkevannsnettet og har således jevnlig påfylling av kaldt vann, mens Vesletjern har «naturlig» vanntilførsel. Dybden vil også påvirke hvor raskt vannet varmes opp, sier Anne Sofie Durkis i Bymiljøetaten.

Les også: Oslos nye badefavoritt

– Temperaturene vil gå ned

Statsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk Institutt, sier til Nettavisen at vi uansett må belage oss på lavere badetemperaturer framover.

– Generelt går det mot litt lavere temperaturer, selv om det ikke blir kaldt. Det blir normale temperaturer for årstiden, men det betyr at også sjøtemperaturen vil gå noe ned i forhold til det den har vært, sier Mentzoni.

Han forteller at temperaturen i sjøen er avhengig av hvor varmt det er i lufta, bortsett fra områder som berøres av havstrømmer.

– Langs kysten er det temperaturen i lufta som bestemmer temperaturen i havet, og det kommer av at lufta varmer opp overflatevannet - og når det blir kjøligere så avkjøler lufta også overflatevannet, sier meteorologen.

Les også: Tidenes varmeste julidag på Blindern

– Tar lengre tid for sjøen

Men selv om temperaturen i lufta går ned, som den har gjort i sør den siste uken, så holder badetemperaturen seg lengre.

– Fordi varmekapasiteten til vannet er ganske stor, så tar det lengre tid for sjøen å tape varmen igjen. Derfor holder sjøtemperaturen seg ganske bra selv om temperaturen i lufta går ned, men temperaturen der går også ned etter hvert, sier Mentzoni, og legger til:

– Hvis du får en uke med 10 grader i lufta, får du fort temperaturer på godt under 20 grader i sjøen.

Mentzoni opplyser at vannet vil bli raskere avkjølt jo mindre vannmasser det er.

– Når det blir kjøligere i lufta vil det avkjøle det øverste laget i vannflaten, og kjøligere vann er tyngre enn varmere vann. Det vil da synke ned og varmt vann vil ligge øverst, og det vil også nedkjøles og synke ned, sier han.

Lyst på en dukkert? Sjekk vår guide til Oslos badeperler!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere