RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det best å gå på skøyter


Å gå på skøyter har i år vært den store vinteridretten. Mange ville lørdag ved Nøklevann gjerne høre skøytespesialisten Rolf Utgård fortelle om skøyter, utstyr, sikkerhet og få tips om turer.
Å gå på skøyter har i år vært den store vinteridretten. Mange ville lørdag ved Nøklevann gjerne høre skøytespesialisten Rolf Utgård fortelle om skøyter, utstyr, sikkerhet og få tips om turer.
Dessverre har værgudene glemt noe vesentlig i år med tanke på dem som er glade i å gå på ski. Derimot ligger vannene innbydende for å gå på skøyter. Rolf Utgård, skøytespesialisten, anbefaler Østmarka.

ØSTMARKA: Det har vært mye folk på Nøklevann etter jul, og i sportsbutikkene har det omtrent ikke vært skøyter å oppdrive. Sist lørdag var det på formiddagen "tjukt av folk" på isen. På det store vannet ved Rustadsaga trakk både isflaten og skøytespesialisten Rolf Utgård.

Utgård har skrevet boken "På skøyter i Marka", og han har flere ganger uttalt seg med solid bakgrunn om temaet. Lørdag samlet folk seg rundt han, og fikk høre om skøyter, utstyr, sikkerhet og turtips.

Når vi ser utover isflaten her nå, er det vel ikke så mange som er uenig med meg når jeg sier at det her er flott å gå på tur. Jeg vil faktisk si at Østmarka er den fineste delen av Oslomarka å gå på skøyter. Her er det lange strekk man kan bevege seg på, og i motsetning til i høyere strøk hvor snøen legger seg, holder isen seg her i Østmarka, sa Utgård.

Noen synes det er litt skummelt å begi seg ut på islagte vann.

Nå er det ingen fare, sa skøytespesialisten, men man skal alltid vise forsiktighet om man er i tvil.

Han fikk i fjor selv erfare hva det vil si å ta sjanse, og fortalte hvordan han ble liggende i vannet inntil han fikk helikopterhjelp.

Utstyr

Men hva slags utstyr er best for å gå over store islagte flater? Det spørsmålet ville mange ha svar på. Og Utgård kunne anbefale.

Alle typer skøyter kan brukes. Her er det bare snakk om hva man selv føler er best. Men skal man gå langt, er det nok bra å ha lange skøyter. De glir lettest.

Har man løse meier, er det lett å komme seg fra vann til vann. Og for barn er vel hockeyskøyter eller danseskøyter tingen.

Men Utgård kom også inn på sikkerhetsutstyr. Ispigger kan bli veldig gode å ha om uhellet skulle være ferdig. Hjelmbruk har vært mye i fokus med tanke på hodeskader, og ellers kan fall gå ut over både knær og albuer. Ellers er staver gode å ha om man skal på langtur.

En times skøyteinformasjon ble fulgt opp med personlige spørsmål - og så salg av boken for dem som ville lære mer.

Deretter var det bare å legge i vei ut på isen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere