RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det trendy i Paris


Le Marais ligger litt bortgjemt til. Kanskje nettopp derfor er det flere parisere enn turister her.
Le Marais ligger litt bortgjemt til. Kanskje nettopp derfor er det flere parisere enn turister her. Foto: Alle foto: Anne Elisabeth Næss
En flora av kaféer, restauranter og butikker du ikke finner andre steder.

Havner du noen kvartaler østenfor Louvre-museet og Pompidou-senteret, har du ikke gått deg vill. Snarere tvert imot.

Stor miks

Da befinner du deg i Le Marais. Ordet «marais» betyr «myrland», noe området var fram til det ble drenert på 1100-tallet. I dag har bydelen ord på seg for å være en av de mest trendy i Paris, med en miks av designere og antikvitetsforhandlere, jøder og homofile.

En ualminnelig blanding kanskje, men i Marais er det ingen som løfter på øyenbrynene.

Frankrikes hovedstad er en av verdens største destinasjoner målt i antall turister. Byen tiltrekker seg om lag 30 millioner franskmenn og utlendinger.

I Marais er imidlertid store horder av turister et sjeldent syn.

Gatene her ligger muligens litt for bortgjemt til, nord for Seinen og sør for Place de la République, vestenfor Place de la Bastille og østenfor Pompidou-senteret.

Place des Vosges

– Jeg trives veldig godt her, men har dessverre ikke råd til å bo i Marais. Dette er en annerledes bydel i Paris, med et stort mangfold av gode kafeer, puber, restauranter og små butikker du ikke finner noen andre steder, sier en ire i landflyktighet.

Oisin har bodd ni år i Paris, og har lenge hatt den skotske puben The Auld Alliance i Rue François Miron som sitt stamsted.

Han leder pubens ukentlige quizkvelder. Ellers lærer han bort engelsk til parisere i alderen fra 25 år og oppover.

Personlige favoritter

– Franskmenn har blitt mye flinkere til å snakke engelsk i løpet av de årene jeg har bodd her. Men det skal ikke jeg ha så veldig stor ære for, altså, fastslår Oisin.

Irens to favoritter i Marais er 400 år gamle Place des Vosges og restauranten Au Bouquet St. Paul.

Place des Vosges er en kvadratisk park omkranset av fire etasjer høye murbygninger.

På bakkeplanet huser bygningene gallerier, butikker, kafeer og restauranter under bueganger som vender mot parken. I etasjene over bor de bemidlede. Forfatteren Victor Hugo bodde her i 16 år fra 1832, og boligen er nå omgjort til et museum.

Gatelangs

I parken springer barn omkring, mens mødrene triller barnevognene. På benkene sitter eldre par side om side i stillhet. Ungdommen sitter oppå hverandre og kysser, som seg hør og bør i Paris.

– Det er sånn det er å være ung i Paris, sier Maureen (18) og Alexis (17), og fortsetter der de stoppet.

Vosges-kvartalet er det østlige endepunktet for Marais’ fremste handlegate, Rue des Francs-Bourgeois, hvor det også er åpent på søndagene.

Her finner man klær fra både veletablerte og ferske designere, i tillegg til andre små og mellomstore forretninger.

Gourmet-flora

I vest krysser du gata Vieille du Temple, en annen hyggelig handlegate. Trange Rue des Rosiers, midt i hjertet av det jødiske kvartalet, er en tredje.

På kryss og tvers mellom disse tre gatene ligger koselige kafeer, lunsjsteder, bakerier, kaffebarer, restauranter og enda flere butikker.

Innenfor et lite område ned mot Seinen, nedenfor Rue Rivoli, er det mange puber og antikvitetsforhandlere – og fem-seks lekebutikker uten tilknytning til noen kjede.

Blant pubene er nevnte The Auld Alliance verdt et besøk. Hit kommer også franskmenn.

Fiesta Galerie har antikviteter fra perioden mellom 1940 og 1980. I vinduet står små kopier av dronning Elisabeth II og vinker til deg. Inne sitter Lucien Ayoun i en lenestol og overvåker en frodig og fargerik forretning.

Globalt vareslag

Noen meter bortenfor ligger det som må være en av de mest travle butikkene i Marais. Izraël Épicerie du Monde, drevet av herr Izraël, nyter stor respekt i nærmiljøet og forsyner folk med mat- og drikkevarer fra hele verden.

– Vi har 8.555 ulike vareslag, sier eieren sikkert mens kundene strømmer på.

Butikken er liten og trang, og rikholdig overfylt med alt fra kandiserte frukter til japansk sake.

Helt i sørenden av Marais ligger Rue des Barres, en åpen liten plass med utsikt mot elven. I denne gågata settes kafébordene ut på fine dager.

Is i solnedgang

Art Depot, en original antikvitetsforretning, har også vindu ut mot plassen. Den er fylt med lamper – og alt du kan tenke deg innen flydesign.

Nathalie Bernard har drevet stedet i 25 år. Hun viser fram to sett med flyseter i skinn, begge beregnet for to personer.

Den ene er fra første klasse på et Air France-fly, den andre fra første klasse på et Swiss Air-fly. Prisen er ikke avskrekkende for den som vil ha noe sånt i stua si – cirka 6400 kroner for den billigste (Air France).

På den andre siden av brua Pont Philippe ligger øya St. Louis midt i Seinen. Der finner du det som mange mener er verdens beste iskrem, Berthillon.

På vei tilbake til Marais kan du på kveldstid nyte en herlig is i rosa solnedgang.

7 ting å gjøre i og rundt Marais

1. Gå gatelangs i Rue Vieille du Temple, Rue des Rosiers, Rue des Francs-Bourgeois, Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, Rue des Blancs-Manteaux, Rue François Miron og Rue du Pont Louis Philippe.

2. Oppsøk Place des Vosges og nyt en stille og rolig sone i Paris. Vakker park og mange gode spisesteder under buegangene i bygningene rundt parken.

3. Picasso-museet ligger i Marais, men er stengt fram til 2012. Vil du likevel oppleve et annerledes museum i området, velger du jaktmuseet Musée de la Chasse et de la Nature. Rue des Archives 60, inngangspris ca. 50 kroner.

4. Spis, drikk og se på livet på en av utekafeene i Rue des Barres, Rue Vieille du Temple, Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie eller i sørenden av Rue des Archives.

5. Fotointeresserte kan beskue fotokunst på Maison Européenne de la Photographie. Rue de Fourcy 5-7, inngangspris ca. 60 kroner.

6. Gå over en av bruene til Île St. Louis og kjøp Berthillon-iskrem i gata Rue des Deux Ponts. Seinen er for øvrig spesielt vakker ved soloppgang og solnedgang.

7. Rett vest for Marais ligger Beauborg, Montorgueil og Les Halles, tre fine områder med mange butikker og små gågater, samt Pompidou-senteret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere