*Nettavisen* Nyheter.

Her er en søt favoritt

Vidal-Fleury Muscat de Beaumes de Venise 2009 (best. nr. 783101, kr 259,50, bestillingsutvalg). Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Muscat dyrkes over hele verden og lager flotte søtviner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Semifreddo kan ha mange smaker, her er det kardemomme, sitron, vanilje og klementin som utgjør smaksbildet. Vi får sødme fra vaniljen, kryddersmak fra kardemommen og syre fra sitronen og klementinen. Det vi vil ha i glasset, er en vin med god sødme, et visst krydderpreg og en aromatisk karakter.

Mest berømt

Muscat er en drue som dyrkes over hele verden i forskjellige stiler, men som ofte gir viner av den typen vi ønsker her. Druen er også hyppig brukt til borddruer og rosinproduksjon takket være den søte aromatiske stilen. I druens hjemland, Frankrike, lages veldig mange varianter av Muscat-vin. De fleste er fra den sørlige delen av landet. Det finnes også eksempler på tørre varianter, da hovedsakelig fra i Alsace i nordøst.

Klassiske appellasjoner i Rhônedalen, som Muscat de Frontignan og Muscat de Rivesaltes, lager flotte søtviner, men det er appellasjonen Muscat de Beaumes de Venise som er den mest berømte.

Vinen er en såkalt vin doux naturel (= naturlig søt vin), noe som vil si at druebrennevin er tilsatt under produksjonen for å stoppe gjæringen, slik at vinen beholder en viss mengde restsukker. Dette er en vanlig produksjonsmetode for søtviner fra dette området, en metode som er med på å gi vinene sin særegne karakter.

God munnfølelse

Ukens anbefaling er Vidal-Fleury Muscat de Beaumes de Venise 2009 (best. nr. 783101, kr 259,50, bestillingsutvalg). Vinen har en flott duft av blomster, honning, fersken, aprikos, mandarin og appelsin. Smaken er fyldig, med en floral frisk sødme som gir den et lett uttrykk.

Sammen med den luftige, kremede semifreddoen gir vinens lette preg en god munnfølelse. Sitron og klementin fungerer perfekt til vinens fruktige smaker, og kardemommesmaken matches fint av vinens hint av krydder i avslutningen.

Husk bare at mens isen serveres halvkald, er det viktig at vinen er iskald!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.