*Nettavisen* Nyheter.

Her er en vinner og en taper i Alna

EN GLAD OG EN SKUFFA: Anette på Furuhuset kan juble. For Amina betyr avgjørelsen slutten på hennes frivillige engasjement. Foto: Begge foto: Linn Husby

Avgjørelsen i bydelsutvalget om å opprettholde to barnehager men å stenge de to andre gjør at Anette beholder jobben, mens Amina ikke gjør det.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRANGT OM PLASSEN: Småbarnsfar Stian fryktet «sardintilstander» dersom bare en av barnehagene ble opprettholdt.

FURUSET: – Jeg kjenner at det ikke helt har gått opp for meg. Det er fint at man får støtte til det man gjør, sier Anette Sandberg (38).



Hun er ansatt som pedagogisk leder ved familiesenteret Furuhuset på Furuset, hvor åpen barnehage er en del av senterets tilbud.

Familiesenteret Miljøhus 15 på Haugerud, hvor tilbudet i den åpne barnehagen ble foreslått nedlagt, opprettholdes nå.

LES OGSÅ: Åpne barnehager reddet etter time-out

Lite brukt tilbud?

Mens Anette kan juble over beholdt jobb, må Amina skuffende innse at hennes engasjement som frivillig norsklærer til foreldre ved den eneste av de kveldsåpne barnehagene nå forsvinner. Gjennom Ellingsrudåsen frivillighetssentral har hun til nå hatt et frivillig engasjement i Norsk Folkehjelp som driver norskopplæring ved den kveldsåpne barnehagen på Haugen.

– Ja, jeg er veldig skuffet. Jeg ser at dette har vært en viktig arena for å skape integrering for de foreldrene som går her. Det gir en mulighet til å snakke om og diskutere forskjellige tema, og gjør at folk kommer i kontakt med hverandre på en bra måte, sier Amina Mohamoud (25), som selv holdt et innlegg mot nedlegging av barnehagen for bydelsutvalgets lokalpolitikere.

Bare SV og Venstre, med sine to representanter, stemte for å opprettholde også det kveldsåpne tilbudet.

Argumentet med at barnehagen blir lite brukt, har Amina en annen oppfatning av.

– Selv om det har vært varierende fremmøte, har dette likevel vært et viktig tilbud. Dette er jo ikke et forpliktende tilbud og da blir også oppmøte variabelt. Men bare at noen kommer synes jeg er grunn nok i seg selv til å opprettholde tilbudet. Hvis det gagner noen, så er det viktig, sa hun etter møtet.

Frykt for stor pågang

Familiefar Stian (34), som selv har barn i en av de åpne barnehagene, frykter for plassmangel når nå noen av tilbudene nedlegges.

– Det er uforsvarlig å samle så mange barn og foreldre på ett sted, så det er i alle fall bra at ett av tilbudene som ble foreslått nedlagt opprettholdes. Hvis alle fra de andre skulle endt opp i en barnehage ville det blitt som sardiner i boks – det er ikke plass hvis alle skal komme dit. Det er heller ikke noe verdi i det i lengden, sier han.

Stian trekker frem åpenheten ved barnehagene som et svært godt argument for å ha barnet sitt i en av de åpne barnehagene.

– Man får mulighet til å prate alle språk, og til å ta vare på morsmålet i en tidlig alder, sier han som selv har en sønn som snakker både engelsk, kurdisk og norsk. Selv er han halvt engelsk og halvt norsk og snakker bare engelsk til sønnen på tre år.

– I den offentlige barnehagen blir morsmålet i stor grad erstattet med norsk. I den åpne barnehagen kan han snakke engelsk til meg og så norsk til pedagogisk leder, og det er helt akseptert.

Han mener også at barnehagen skaper et unikt samlingssted i nærmiljøet på tvers av kulturelle grenser.

– Ikke alle ville ha samlet seg på den måten ellers. Her kan man komme og diskutere ting man lurer på om andres kultur og så videre, istedenfor å sitte hjemme å lure på svarene. Det gir en trygghet for alle, sier Stian og understreker at han synes det er en nødvendighet at dette tilbudet opprettholdes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.