*Nettavisen* Nyheter.

Her er Nationaltheatrets teatersesong

Komilablaget på Torshov overrasker med tre forestillinger. Mariann Hole, Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr skal finne komikk i det tragiske. $PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$ Foto: FOTO: TRINE DAHL-JOHANSEN

Teatersjef Hanne Tømta lanserte en god, gammeldags teatersesong på Nationaltheatret i dag. Kvinneperspektiv, barn og humor er noen av stikkordene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjersti Holmen skal spille Frøken Julie. Foto: FOTO: TRINE DAHL-JOHANSEN

OSLO: I oktober settes den kultfilmbaserte musikalen Rockeulven opp på Hovedscenen. Dette er basert på tv-klassikeren om rockeulven, geitemamma og killingene, men i en splitter ny sceneversjon. Hovedrollene er besatt av Øystein Røger og Lena Kristin Ellingsen.

I august er det urpremière på «Istalia». Der skapes Amfiscenen om til et utrolig fantasiunivers i skikkelsene til blant annet Pia Tjelta, Per Christian Ellefsen og Hennika Skjønberg.

Kvinnelighet og makt

– Denne sesongen har vi et gjennomgående kvinneperspektiv. Vi starter med «Jeanne d’Arc» i august, spilt av Kjersti Botn Sandal, og Frøken Julie, spilt av Kjersti Holmen, i februar 2012, fortalte Tømta under programlanseringen.

Stykket handler om slottsfrøkenen som faller for gårdsgutten og som utfordrer ham på alle måter.

– Jeg gleder meg veldig til å spille den rollen, sier Kjersti Holmen til dittOslo.no og legger til at det er sprekt av teateret å tenke utradisjonelt.

– Selv om man blir voksen blir man ikke annerledes inni seg. Man mister ikke sanser og lyster, sier hun.


De to forestillingene er første og andre del i husregissør Victoria Meiriks trilogi om makt og kvinnelighet. Også andre deler av repertoaret dette året skal gir rom for refleksjon omkring hva det vil si å være kvinne og forholdet mellom kvinnelighet og makt.

Les også: Teater satser på Oslo og humor

Ny dramatikk

Nationaltheatret byr også på ny, norsk dramatikk. «I år skal det være moderne» er en forestilling av Liv Heløe, som handler om kvinnene som bygde landet. På scenen finner vi blant annet Anneke von der Lippe og Stine Mari Fyrileiv. I tillegg kommer «Entropi», som er del to av Christoffer Nielsens stafylokokktrilogi.

Morsom Kafka

Komilaben på Torshov presenterer ikke mindre enn tre splitter nye teatertekster.

«Kafka» og «Kondolerer» åpner høstsesongen og Jåtåkdagen åpner vårsesongen. Alle tre er deler av komilabene skuespillertrioen har utviklet de siste to årene.

– «Kafka»? Er det morsomt?

– Ja! sa Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise og Mariann Hole da dittOslo.no møtte dem i mylderet av skuespillere og presse.

– Jeg og Harald Eia har hatt en drøm om å vise den morsomme siden av Kafka. Vi har tatt utgangspunkt i en masse tekster som ikke har vært vist før. Da Kafka leste tekstene for vennene sine var de svært komiske, fortalte Thorbjørn.

Uten manus

Jan Gunnar fortsetter komilab-prosjektet med versjon 4.2 kalt «Eiketreet». Der skal han spille hypnotisør og hver kveld har han med seg en gjesteskuespiller – som ikke har fått lese manus.

– Det er litt skummelt, for forestillingen vil jo bli totalt forskjellig hver gang. Men det vil være utviklende for meg som skuespiller når jeg ikke kan øve på noen ting, smilte han.

Mariann har 50 prosent permisjon kommende høst, fordi hun skal spille inn «Halvbroren», men hun skal følge med i kulissene.

– Jeg gleder meg veldig til vi skal spille De foreldreløse i november. Det er et utrolig bra stykke! Det er ingen komedie, men vi skal finne humoren i det tragiske, fortalte hun.

Ny på komilablaget er Else Kåss Furuset, som har fått frie tøyler i soloprosjektet «Kondolerer».

Avskjedsforestilling

To menn med dystre fremtidsutsikter blir også å se på Amfiscenen til høsten. «Minus 2» er avskjedsforestillingen til Per Jansen. Han og Sverre Anker Ousdal er begge dødssyke og stikker av i en absurd flukt fra sykehuset.

I stykket «Kunst» spiller Kim Haugen, Mads Ousdal og Trond Espen Seim de tre kameratene som blir uvenner over et dyrt maleri den ene av dem har kjøpt.

Hele teatersesongen på Nationaltheatret kan du finne på deres nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.