Her er Norges beste skibakker

VINTERFERIE!!! Hvor finnes den perfekte bakken, det hyggeligste anlegget, den korteste køen og den dypeste snøen? Nesbyen (bildet) er blant stedene ekspertene tipser om.

VINTERFERIE!!! Hvor finnes den perfekte bakken, det hyggeligste anlegget, den korteste køen og den dypeste snøen? Nesbyen (bildet) er blant stedene ekspertene tipser om.

Finn alpinanlegget som passer for deg i vinterferien – barnevennlig, middels utfordrende eller helt rått.

HAFJELL: Erlend Sande anbefaler Hafjell Parken for tøffinger på ski og brett. (Foto: Espen Haakenstad)

NESBYEN: Et av skitrekkene i Nesbyen Skisenter, anbefalt av Tom Stiansen. (Foto: Nesbyen turistkontor)

ROGER'N: Kjempehoppet Roger'n på Hafjell er et karstykke for de mest akrobatiske. (Foto: Espen Haakenstad)

TRYSIL: Norges største alpinanlegg er ypperlig for barn. (Foto: Utefoto.no) Foto: UTEFOTO.NO

KVITFJELL: Fra toppen av utforløypa som er Tom Stiansensens favoritt. (Foto: Espen Haakenstad)

MYRKDALEN: På vei opp i lyset fra den myrke dalen. (Foto: Sture Nepstad)

Kari Traa

Tom Stiansen

Erlend Sande Foto: Unknown

Hvor finnes den perfekte bakken, det hyggeligste anlegget, den korteste køen og den dypeste snøen?

Mulighetene er mange, men her presenterer vi noen favoritter som passer for henholdsvis barn, middels gode hobbyalpinister og dem som vil ha en krevende bakke.

Utvalget er gjort av et knippe erfarne skifolk som er lommekjente i Vinter-Norge. Ekspertene har plukket ut til sammen tre steder hver spredd på de tre ulike kategoriene.

BARNEVENNLIG

Hemsedal
Ved Hemsedal Alpin Lodge ligger det et ganske nytt, stort og kjempemorsomt barneområde. Her er det flere heiser, og terrenget varierer fra helt flatt til brattere, men korte bakker, sier Kari Traa.

De som er for små til å gå på ski, kan få pass i Trollia. Litt større unger kan boltre seg i Gaupeland. Og Trollskogen er en skogsløype der man møter troll på vei nedover bakken,

Fri Flyt-redaktør Erlend Sande har også dette stedet som en av sine barnefavoritter.

Tryvann
Tårnbakken på Tryvann er lett tilgjenglig for mange mennesker siden den ligger i Oslo. Den er 900 meter og morsom både for nybegynnere og litt øvede, sier Tom Stiansen.

Tryvann har 14 nedfarter og sju heiser. For de minste er Tryvanns barneområdeTommkleiva populært, med terrengbølger, små hopp, tre mindre bakker og flatere områder.

Trysil
Trysil, landets største skisted, satser sterkt på familier. Det er til sammen ni barneheiser på tre ulike barneområder. Rundt Skihytta er det ofte mildt og behagelig i sola selv på kalde dager.

Trysil har dessuten barnepass for de minste, tipser Erlend Sande.

MIDDELS UTFORDRENDE

Myrkdalen
Jeg er jo hjemmepatriot, men det er ikke bare derfor jeg velger Myrkdalen i Voss fjellandsby. Dette er et fantastisk snøhøl, faktisk det skisenteret i Nord-Europa som ifølge målinger har aller mest snø. I Myrkdalen er snøen dessuten deilig tørr, av Colorado-typen, anbefaler Kari Traa.

Myrkdalen har seks heiser, og mange nye løssnøområder, skogsløyper og ny terrengpark. Videre utbygging er på trappene.

Nesbyen
Nesbyen skisenter, i Nesbyen i Hallingdal, veldig bra for alle nivåer. Dessuten er dette et sted der man ikke opplever kø både i heisen og nedover bakken, slik man gjør mange andre steder, sier Tom Stiansen.

Sju av de elleve nedfartene er moderat utfordrende (røde og blå), og det finnes både en nybegynnerpark og en stor park for de mer viderekomne.

Oppdal
Oppdal er et stort skiområde som har bra tilbud for de fleste. Hvis det kommer nysnø, er det glimrende muligheter for å prøve seg på løssnøkjøring. Det er lett tilgjengelige områder både i Ådalen, Vangslia og Stølen, forteller Erlend Sande.

HELT RÅTT

Bodegaen
Bodegaen i Voss Resort er bratt, litt skummel og veldig herlig, sier Kari Traa.

Du må stake deg fram til bakken, for det går ikke heis akkurat her. Rasfaren er relativt stor, så dette er ikke et sted for nybegynnerne og småkidsa,.

Traa fastslår at man aldri må kjøre bodegaen uten skredsøker, hjelm og fullt sikkerhetsutstyr. Og aldri alene, påpeker hun.

Kvitfjell
Utforløypa på Kvitfjell er helt kanon, bedyrer Tom Stiansen.

Og i tillegg til denne kjente, lange og bratte løypa, finnes det også mange andre morsomme utfordringer på Kvitfjell i Fåvang. De tøffeste bakkene er samlet på én side av fjellet, mens lettere og mer familievennlige bakker ligger på den andre siden.

Hafjell Parken
På Hafjell er kjempehoppet Roger'n et karstykke for de mest akrobatiske ski- og brettkjørerne. Her skal du virkelig vite hva du gjør, forteller Erlend Sande

De andre hoppene i Hafjells store terrengpark er mer enn rå nok for de litt mer forsiktige.

I år er parken bygd om, slik at alle hopp, bortsett fra Roger'n, er samlet øverst i parken, og alle rails er nederst. Vitsen er at kjørerne skal få med både hopp og rails i ett run. Roger'n er den store finalen på Parken før man kommer ned til Kjusheisen.

Ekspertpanelet

KARI TRAA
Kulekjører Kari Traa (35) har boltret seg i norske skibakker siden hun var tre år gammel. Hun er blant annet olympisk mester og flerfoldig verdenscup-og NM-vinner. Nå trener hun barn og ungdom, og driver sin egen klesbedrift.
Traas vinterferie-forslag:
* Hemsedal (barnevennlig),
* Mørkdalen i Voss fjellandsby (middels utfordrende)
* Bodegaen i Voss Resort (helt rått).

TOM STIANSEN
Alpinisten Tom Stiansen (38) er mest kjent for gullmedaljen i slalåm fra VM i 1997, og deltakelse på E-cup-laget og World-cup-laget. Nå er snowboard blitt yndlingshobbyen for alpininsten. De siste årene har han vært programleder for TV-Norge serien "71° nord".
Stiansens vinterferie-forslag:
* Tårnbakken på Tryvann i Oslo (barnevennlig),
* Nesbyen skisenter i Hallingdal (middels utfordrende)
* Uforløypa på Kvitfjell ved Lillehammer (helt rått).

ERLEND SANDE:
Frikjøreren Erlend Sande (37) er redaktør i ski- og snowboardmagasinet Fri Flyt. Han liker best å jakte på urørte fjellsider med feite alpinski, eller gå på toppturer men synes også det er morsomt å prøve seg i terrengparken.
Sandes vinterferie-forslag:
* Trysil (barnevennlig),
* Løssnøkjøring i Oppdal (middels utfordrende)
* Hafjell Parken ved Lillehammer (helt rått).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.