*Nettavisen* Nyheter.

Her er nyårets første viner

FIRE RØDE: Ch. Mercier Cuvée Traditionnelle 2009 (kr 176,80), Christer Berens Ultimo di Primavola (kr 130,00), Las Vals les Gres 2009 (kr 139,90) og dA Syrah Réserve 2010 (kr 119,90). Foto: Alle foto: Heiko Junge, Scanpix

Disse fire vinene hever standarden på denne månedens nyhetsslipp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Christer Berens Ultimo di Primavola, Italia (Puglia), nr. 9355901, kr 130,00, testsalg.

Klikk på bildet for å forstørre.

dA Syrah Réserve 2010, Frankrike (IGP Pays d'Oc), nr. 9579201, kr 119,90, testsalg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Las Vals les Gres 2009, Frankrike (AOC Corbières), nr. 9565701, kr 139,90.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ch. Mercier Cuvée Traditionnelle 2009, Frankrike (Bordeaux), nr. 9578601, kr 176,80, testsalg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et utvalg av Vinmonopolets nyheter.

Tydeligvis har Vinmonopolet konsentrert seg om sjeldne og dyre maltwhiskyer i årets første nyhetsslipp. De som lever og ånder for maltwhisky, kan med andre ord glede seg. Men med små kvanta og høye priser blir dette for spesielt interesserte.

Blant januarnyhetene finner vi bare 28 viner. Alle disse er smakt, mange er middelmådige. Men også i dette selskapet er det noen viner som er verdt nærmere bekjentskap.

Gode røde

Christer Berens Ultimo di Primavola, Italia (Puglia), nr. 9355901, kr 130,00, testsalg

Denne nye vinen fra norsksvenske Christer Berens er fra Sør-Italia, og basert på de lokale druene Primitivo og Nero d'Avola. Dyp ungdommelig rødblå farge og duft av mørke bær. Frisk vin med fin fruktighet, saftig stil, behagelig helhetsbilde og fast avslutning. Anvendelig til grill og gryte.

dA Syrah Réserve 2010, Frankrike (IGP Pays d'Oc), nr. 9579201, kr 119,90, testsalg

Vellykket sørfransk Syrah med tett, mørk, blårød farge og ung, rå duft av mørke bær og mel. Ganske så fyldig vin med stor fruktighet og behagelig varm avslutning. Til vinterens kjøttkalas når sommervarmen skal lokkes fram.

Las Vals les Gres 2009, Frankrike (AOC Corbières), nr. 9565701, kr 139,90

Mer vin fra Sør-Frankrike, denne gangen på druene Grenache og Carignan. Også denne er dyp blårød med duft av søte mørke bær. Middels fyldig vin med fin saftig fruktighet og velbalansert helhetsbilde. Til kjøttmat i godt lag.

Ch. Mercier Cuvée Traditionnelle 2009, Frankrike (Bordeaux), nr. 9578601, kr 176,80, testsalg

Ch. Mercier er vinskribentenes favorittslott, i et område der prisene har løpt helt løpsk de siste ti– femten årene. Cuvée Traditionnelle er slottets grunnvin, som nå i 2009-årgangen er en tett, mørk blårød vin. Det dufter ungdommelig blå bærfrukt. Vinen har fin fylde, stor fruktighet og velbalansert fast ettersmak. Til lammestek og entrecôte med bearnés.

El Toro Avanzado Montsant 2009, Spania (Montsant), nr. 9578806, kr 349,90 for 3 liter bag-in-box, testsalg

Påkostet kartongvin fra området sør for Barcelona, med 7 måneders lagring på franske eikefat. Tett, mørk rød farge og sval duft av mørke bær, røyk og krydder. Vellaget vin med fin fylde og balansert fruktighet, behagelig og innsmigrende avslutning. Når mange gjester kommer, og kjøttgrytene er klare.

Matetic Corralillo Syrah 2010, Chile (San Antonio), nr. 9566901, kr 150,90, basisutvalg

Druen Syrah gjør det bra i oversjøiske områder. Lenge har den trivdes i Australia under navnet Shiraz, og de siste årene har det kommet fine syrahviner både fra Sør-Afrika og, som denne, fra Chile. Mørk blårød farge med stor duft av solbær, røyk og svale urter. Fyldig vin med stor fruktighet og ungdommelig strengt helhetsbilde. Blir nok snillere etter et par år i kjelleren.

Gran Viento Syrah 2011, Chile (Aconcagua Valley), nr. 9567001, kr 125,90, basisutvalg

Nok en ungdommelig chilensk syrahvin med mørk blårød farge. Her dufter det svalt av mørke bær og urter. Middels fyldig vin med saftig, klar frukt og fast og snerpende avslutning. Til fet kjøttmat – men gi den gjerne et par år i kjelleren først.

Di Majo Norante Terra degli Osci Sangiovese 2010, Italia (Molise), nr. 3334301, kr 93,90, testsalg

Molise ved Adriaterhavet må være Italias met beskjedene vinregion. Di Majo Norante er den mest kjente produsenten, og stor vekt legges på økologiske driftsmetoder. Denne rimelige vinen er ren rød og dufter småedelt av røde bær og krydder. Middels fyldig vin med fin fruktsødme og velbalansert helhetsbilde. Til italienske aftener.

Colle Massari Rigoleto 2009, Italia (Toscana), nr. 5989901, kr 132,60, testsalg

Lys rød italiener med kjølig og behagelig duft av røde bær og eik. Middels fyldig vin med saftig delikat frukt og behagelig helhetsbilde. Til mat i det italienske flaggets farger – hvitt (pizzabunnen og osten), rødt (tomatsausen) og grønt (basilikumen).

Cune Gran Reserva 2000, Spania (Rioja), nr. 9419701, kr 200,00, testsalg

En edel og gammeldags riojavin, slik mange liker den, men akk så umoderne hos enda flere. Etter 11 år er fargen rød med en viss brun kant og duften som ventet preget av røde bær, trekrydder og vanilje. Middels fyldig vin med bløt munnfølelse, krydret fruktighet og lang ettersmak. Årgangen var fin, men ikke la denne ligge lenger nå.

Gode hvite

Cassillero del Diablo Chardonnay 2011, Chile (Leyda Valley), nr. 9531501, kr 99, 90, basisutvalg

Kjent og kjært merke fra «Djevelens lille kjeller» – et navn som ifølge legenden ble valgt for å skremme menigmann fra nattlige vinraid i kjelleren. Chardonnay fra et kjølig kystområde ved Stillehavet gir en vellykket vin. Det dufter eple, ananas og sitrus, og vinen har fin fylde med stor friskhet og behagelig helhetsbilde. Til litt kraftige fiskeretter, lyst kjøtt og snill fugl.

Rijckaert Les Sarres Chardonnay 2009, Frankrike (Côtes du Jura), nr. 5769201, kr 175,90, partivare

Hvitvin fra Jurafjellene i østre Frankrike, hvor flere produsenter lager karakterfulle chardonnayviner. Denne er lys stråfarget med småkompleks duft av blant annet nøtt, karamell og eple. Ganske så fyldig vin med litt fet munnfølelse, småkompleks aroma og lang ettersmak. Fin matvin til lyst kjøtt og rike fiskeretter.

Whisky for entusiaster

Vinmonopolet har maltwhisky som fokusområde i januar. Ikke overraskende er det flest produkter fra Skottland blant nyhetene, men også Japan, India, Irland og Wales er representert.

Whisky et kjent og kjært produkt, men det er såkalt blended whisky som drikkes mest, og ikke maltwhisky. Maltwhisky, særlig single malt, er et mer eksklusivt produkt som i Skottland har strenge regler for framstilling og lagring. Grunnstoffet er kun spiret bygg og vann som gjærer til såkalt mesk, som så destilleres i «pot stills» og lagres i minst tre år på eikefat. Kun sukkerkulør kan tilsettes, og hvis produktet kommer fra et enkelt destilleri, settes ordet «single» foran.

Variasjoner

Lagringstiden varierer veldig – fra 10 til 25 år er ikke uvanlig. Hva slags vin eikefatet opprinnelig er brukt til, teller også – enten det er sherry eller madeira eller annet. Et eller flere fat i destilleriet kan være kjent for å lage spesielt gode varer.

Noe maltwhisky har karakteristisk duft og smak av brent torv, som skyldes at man bruker nettopp torv til å fyre med når bygget skal tørkes før mesken lages.

Ikke alle maltwhiskyer tynnes ned til 40 % alkohol, men har såkalt «cask strength», gjerne mellom 55 og 60 %. Når det også kan variere hvilken type bygg som benyttes, aner nok de fleste at det her er et vell av marginale forskjeller entusiastene kan glede seg over.

De 15 produktene som kommer som nyheter nå i januar, representerer mange av de nevnte variasjonene. Prisene ligger fra rundt 500 til 2000 kroner per flaske alt etter hvor eksklusiv vare det er snakk om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.