Her er Oslos tyngste rusmiljø - midt i boligstrøket

I en stille og lite trafikkert gate på Grønland holder Oslos tyngste rusmiljø til - midt i boligstrøket.

I en stille og lite trafikkert gate på Grønland holder Oslos tyngste rusmiljø til - midt i boligstrøket. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Beboerne er lei av utrygt bomiljø på Grønland.

04.03.15 08:17

GRØNLAND: I underkant av tjue tunge rusavhengige står utenfor Frelsesarmeens lavterskeltilbud Fyrlyset i Urtegata.

Det kjøpes, selges og brukes rusmidler like utenfor inngangsdørene til flere av bygårdene i gata.

Mens dittOslo.no er på stedet kommer en eldre kvinne ut på balkongen sin. Hun kikker ned på de rundt 20 rusavhengige som har samlet seg utenfor oppgangen hennes. Kanskje lurer hun på om det er trygt å gå ut og handle.

Noen få titalls meter unna ansamlingen ligger en lekeplass, der små barn sitter og leker.

- Det er uholdbart å bo sånn. Det man ser nå er bare en liten forsmak på det som kommer når det blir vår og varmt, da er det mye flere her, sier Pia Prestmo i Grønland beboerforening.

Les også: Frykter ny sosialghetto her

150-300 innom hver dag
Fyrlyset er et lavterskeltilbud til rusavhengige og hjemløse i Oslo, som daglig har besøk av mellom 150 og 300 brukere. Tilbudet ble etablert i 1980, men Frelsesarmeen har holdt til i Urtegata 16 siden det gamle herberget ble åpnet der i 1894.

På Fyrlyset er det mulig for brukerne å få en dusj, få vasket klærne sine eller spise i kafeen. Alle tilbudene er gratis.

Les også: - Dette er ikke bare et brudd på Tøyen-avtalen

- Må ut av boligstrøket
Prestmo i beboerforeningen understreker at de er svært positivt innstilt

Pia Prestmo i Grønland beboerforening. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

til Fyrlyset som tiltak, men mener det er uheldig at det ligger midt i et boligstrøk.

- Frelsesarmeen gjør et helt fantastisk stykke arbeid, men vi håper at denne delen av tilbuet kan bli flyttet ut av boligstrøket, sier hun, og legger til:

- Rusomsorg er et kommunalt anliggende, og derfor mener vi kommunen må komme på banen for å bistå Frelsesarmeen med å finne et egnet lokale for denne delen av virksomheten, sier hun.

Les også: Thomas er Oslos innbygger nummer 650.000

Midlertidig løsning
I fjor høst skrev dittOslo.no om det så kalte Obos-kjøpet, der Oslo kommune kjøpte over 600 leiligheter fra Obos. 73 av disse ligger i én gård i Urtegata.

Beboerforeningen har tidligere vært på banen og bedt om at disse enten selges til privatpersoner, eller gjøres om til studentboliger. Saken er nå til behandling i byrådet.

Nå håper beboerforeningen at det kan komme et kortsiktig tiltak i gata, for å bedre bomiljøet, ved å åpne Urtegata for gjennomfartstrafikk.

- Vi foreslår å åpne for enveistrafikk i Urtegata, ut mot Nylandsveien. I dag er denne delen av Urtegata en blindvei, noe som tilrettelegger for at større forsamlinger kan finne sted, sier Prestmo.

Grønland beboerforening ber om at denne sperringen fjernes, for å øke aktiviteten i Urtegata. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Politiet hadde i fjor høst en ekstra innsats mot Urtegata, og i følge stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, er det nå langt færre utfordringer i området.

- Det har blitt mye bedre etter den innsatsen vi hadde sammen med Frelsesarmeen i fjor, sier Stølen til dittOslo.no.

Innsatsen ble blant annet iverksatt etter at dittOslo.no fortalte om funn av sprøyter i barnehagen ved Urtehagen. Stølen sier at de ønsker tett dialog med beboere i området.

- Narkomane må få være et sted i byen, og så lenge de ikke gjør noe, så må de får være et sted. Vi er der borte hele tiden, og så lenge vi er der, så handler det mest om at de skader seg selv, sier han, og legger til:

- Om beboerne nå mener at situasjonen er verre, så tar vi det på alvor.

Lik dittOslo.no på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.