RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her får du hjelp til å takle barna


GODE RÅD: Amina Nur med sønnen Isaq skryter av foreldregruppene som Ann Christin Larsen og Halimo Mohammed i ICDP-teamet ved bydel Søndre Nordstrands familiesenter tilbyr. Foto: Aina Moberg
GODE RÅD: Amina Nur med sønnen Isaq skryter av foreldregruppene som Ann Christin Larsen og Halimo Mohammed i ICDP-teamet ved bydel Søndre Nordstrands familiesenter tilbyr. Foto: Aina Moberg
På kjøleskapet hjemme hos Amina Nur på Holmlia henger en plakat med åtte tips om hvordan man best mulig kan takle forholdet mellom barn og foreldre.

HOLMLIA: – Plakaten fikk jeg da jeg deltok i en foreldregruppe i regi av familiesenteret i Bydel Søndre Nordstrand. Jeg hadde en skikkelig utfordring med treåringen vår. Hun ville verken sove eller spise, og da jeg så en brosjyre som lovet meg at dette kunne jeg få bukt med, ja da meldte jeg meg på kurset, sier 36-åringen.


Etter endt kurs kan hun ikke få fullrost tiltaket nok. Her fant hun veiledere som lyttet, andre foreldre i samme situasjon og en varm og inkluderende atmosfære.

– Jeg fikk hjelp til å gjøre ting på andre måter, for eksempel at når man har sagt noe til barnet «hundre ganger», så er det kanskje best å være tålmodig, trekke seg unna og vente ti minutter før man prøver igjen. Jeg ble bevisst og kunne sette ord på det jeg drev med, sier hun.

I dag takler hun datteren på en mye bedre måte, men plakaten med de åtte tipsene synes hun fortsatt det er betryggende å ha innen synsvidde.

– Obs, obs, oi, oi ... nå må jeg huske punkt tre eller seks, smiler hun.

En bedre felles hverdag

Ann Christin Larsen, fagkonsulent ved Familiesenteret, nikker gjenkjennende når Amina forteller. Hun har vært en del av kursvirksomheten til ICDP-teamet siden starten i 2009. (se faktaboks)

Teamet er ute i bydelen for å informere om foreldregruppene som samles åtte ganger, minst to timer hver gang.

– Det har vært en stor utvikling. Først hadde vi bare mammagrupper, men nå er det også pappagrupper og stadig flere ønsker blandede grupper. Noen er foreldre til småbarn, noen til ungdom, men alle har det samme ønsket: å få et enda bedre forhold til barnet sitt, og sammen skape en bedre felles hverdag, sier Halimo Mohammed i ICDP-teamet.

LES OGSÅ: Bydelens ungdom vil heller ha buss enn burger

Trygge og tydelige

Forebygging er en viktig faktor i så måte, mener Ann Christin Larsen.

– Det handler om å komme tidlig nok inn før problemene blir for store. Det er enklere å bygge barn enn å reparere voksne både menneskelig og samfunnsøkonomisk, sier hun.

Men, verken hun eller Mohammed ser noen oppskrift eller fasit på den viktige voksenrollen.

– Det er mange måter å sette grenser og vise kjærlighet på, gi forklaringer og snakke om språkets makt og kraft, sier Larsen.

Populært

Hun gleder seg over at foreldregruppene er blitt et så populært tiltak på Søndre Nordstrand.

– Tilbakemeldingene er fantastiske, både fra deltakere og veiledere. Det er godt at man i fellesskap kan gjøre noe med alle de viktige tingene vi glemmer når vi er stressa. Barn og unge skriker etter trygge og tydelige voksne. Det blir de som deltar på foreldregruppene våre, sier Ann Christin Larsen til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Første spadetak for ny moské i rundkjøringen ved Senter Syd

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere