RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her finner du Londons beste fish'n chips


SE TORSKEN: Fish Central i Finsbury skal ha sin del av æren når britene setter til livs 250 millioner f&c-porsjoner årlig.
SE TORSKEN: Fish Central i Finsbury skal ha sin del av æren når britene setter til livs 250 millioner f&c-porsjoner årlig.
Londons beste fish and chips ligger ikke langt utenfor turiststimen.

Etter en lang og grå vinter vamer sola igjen i herlige London. Covent Garden lokker med mennesker, moter, musikk – og mat.

– Vi er her fordi hun der trengte en oppmuntring, røper Gemma Silk med et nikk mot kusina Sophie Alston.

Jentene har inntatt Rock & Sole Plaice i Endell Street. Foran seg har de hver sin tallerken frityrtorsk og smultpoteter.

– Jeg tror det virker, smatter Gemma fornøyd.
– Det er ingenting som gjør jobben som fish and chips.

Nummer én

Usedvanlig mange briter vil være enig med henne i det siste. Ifølge bransjeorganisasjonen Seafish går det unna 250 millioner porsjoner årlig.

– Det er gatekjøkkenmåltid nummer én i Storbritannia. Det inntas av alle, fra barn til pensjonister, i alle samfunnsklasser, sier Andy Gray, talsmann og en av dommerne i Fish & Chip Shop of the Year-konkurransen.

I fjor var det en skotsk sjappe som snappet tittelen og æren. Men sterke utfordrere finnes i alle hjørner av øyriket, skal vi tro Gray.

– Forskjellige områder har sine spesialiteter. Noen steder liker de ketchup til – andre foretrekker brun saus. Og mens erterstuing er populært tilbehør i England og Wales, slår det sjelden an i Skottland.

Drosjeholdeplass

London-spisekartet er omfattende nok i seg selv. Hvis du orienterer deg mot nordvest i metropolen, kan du notere deg The Sea Shell Restaurant i Marylebone.

Tilsvarende kan du plotte inn McDermott's i Croydon om du ferdes i sørøst. Begge gjør det tradisjonelt skarpt i kåringene.

Fryer's Delight i Theobald's Road, Holborn, ligger på sin side så nær turistløypa at den er høyst forenlig med shopping. Interiøret vitner om autentisitet – det samme gjør trafikken.

– Mange av kundene våre er drosjesjåfører, bekrefter innehaver Osvaldo Bartolo.

– Bare synd at lokale myndigheter har malt gule striper langs fortauet, så det er blitt ulovlig å parkere utenfor.

Samme oppskrift

En annen overkommelig klassiker er Fish Central i Finsbury, et par stangkast unna Barbican-senteret.

I øyeblikket hersker kontrollert kaos på kjøkkenet, der kokkelaget bader lekre fileter i nøye utpønsket "batter".

– Så freser vi dem i jordnøttolje i åtte minutter – slik vi har gjort det siden 1968, sier Erdogan Mustafa.

– Det holder med fem minutter, innvender noe yngre Mohammad Farouk.

– Vi hadde en booking fra Norge senest forrige helg, sier George Hussein, sjefen sjøl, diplomatisk.

Derpå-digg

Det var rundt 1850 londonerne fikk munnen opp for feit fisk i avispapir, forteller historien. I 2009 serveres den på mer appetittlig vis, ikke minst i byens tallrike gastropuber.

Svenske Henrik Möller og Sara Keränen-Gramner har lagt lunsjen til The Lord Clyde i Islington.

– Det smaker riktig bra, takk, rapporterer Henrik.

– Det er "greasy" og deilig, og passer perfekt dagen derpå.

Skitt fiske

Turistløsningen:
Rock & Sole Plaice
Adresse: 47 Endell Street
Telefon: +44 (0) 207 836 3785
Tubestasjon: Covent Garden

Drosjeholdeplassen:
Fryer's Delight
Adresse: 19 Theobald's Road
Telefon: +44 (0) 207 405 4114
Tubestasjon: Holborn

Restauranten:
Fish Central
Adresse: 149-155 Central StreetTelefon: +44 (0) 207 253 4970
Tubestasjon: Old Street

Gastropuben:
The Lord Clyde
Adresse: 340-342 Essex Road
Telefon: + 44 (0) 207 288 9850
Tubestasjon: Angel

Prisvinneren:
The Sea Shell
Adresse: 49-51 Lisson Grove
Telefon: +44 (0) 207 224 9000
Tubestasjon: Marylebone


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere