Her finner Stratos trøfler på Lambertseter

GOD SNUTE: Stratos og Frank Haugen tilbake der Stratos fant trøfler, i skogen ved Pynten borettslag på Bergkrystallen. Foto: Kristin Trosvik

GOD SNUTE: Stratos og Frank Haugen tilbake der Stratos fant trøfler, i skogen ved Pynten borettslag på Bergkrystallen. Foto: Kristin Trosvik

Stratos gjorde nylig en spennende oppdagelse på tur i Lambertseterskogen.

TRØFFELSTED: Det lukter fortsatt sterkt av trøfler der Stratos fant knollene den 31. mai.

SOPP: På nettstedet Spør en biolog tippet flere at Stratos hadde funnet grynløpekule, vrangløpekule og/eller hundesnuteløpekule.

BERGKRYSTALLEN: Lørdag 31. mai var Frank Haugen på tur i Lambertseterskogen med Stratos, en 10 måneder gammel Parson Russell terrier.

Like etter at de hadde gått ned på skogsstien ved Pynten borettslag, om lag 60 meter fra Grusveien 42, skjente Stratos målrettet et par meter vekk fra stien.

– Plutselig begynte han å grave som besatt, forteller Haugen.

Under bakken skulle det nemlig vise seg å ligge noen skjulte skatter, i hvert fall for en hund. Det var nemlig flere typer trøfler som lå begravet der.

I tillegg til å spise en del av de underjordiske godteriene, som er en delikatesse for hunder og mange andre firbeinte, fant Stratos fem trøfler. Trolig var det tre ulike arter.

HUNDESNADDER: Etter at Stratos hadde forsynt seg var det fem trøfler igjen ved funnstedet på Lambertseter. Foto: Frank Haugen

– De burde døpe stien til Stratos-stien nå, smiler den stolte hundeeieren.

LES OGSÅ: – Sopp er det nye cupcakes

Trolig tre arter

Haugen, som er mye ute i skog og mark og som er en ivrig hobbybiolog, la ut bilder av knollene på et nettsted for biologer for å prøve å identifisere dem.

Sopp- og trøffelentusiaster gjettet på tre ulike arter (uten at soppene har blitt studert med mikroskop ennå): hundesnuteløpekule (elaphomyces leveillei), grynløpekule (elaphomyces granulatus) og vrangløpekule (elaphomyces asperulus).

Man regner ikke med at disse norske trøflene har noen særlig matverdi for mennesker, men for sopp- og trøffelentusiaster er det alltid spennende med nye trøffelfunn.

LES OGSÅ: Endelig blir det lys i lysløypa

Kraftig lukt

Stratos ble uimotståelig trukket mot trøffellukten og Haugen forstår hvorfor.

– Den ene trøffelen hadde en veldig kraftig lukt, da den lå på kjøkkenbenken ble Stratos helt vill. Den luktet godt, litt som brennesle og lær, sier Haugen som undres litt over hvorfor denne soppen ikke brukes i matlaging.

Haugen håper at Stratos' funn kanskje kan inspirere noen til å komme seg ut og utforske naturen.

LES OGSÅ: Ulven tilbake i Østmarka

Forsker på trøfler

Universitetet i Oslo, ledet av Naturhistorisk museum, utførte i 2011 og 2012 et feltstudium for å kartlegge og lære mer om underjordisk sopp i Norge.

Prosjektet ble kalt «På trøffeljakt i Norge» og har en åpen Facebook-side hvor du kan lære mer om disse soppene.

LES OGSÅ:

Her fiskes det ulovlig i drikkevannet ditt

Får lov til å krepse i Oslos drikkevann

Sjekket soppen i Østmarka

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.