*Nettavisen* Nyheter.

Her fiskes det ulovlig i drikkevannet ditt

ULOVLIG: I all fred og fordragelighet sitter denne fiskeren med flere stenger i en kano på Sør-Elvåga som er drikkevann for Oslo. – Dette er selvsagt helt ulovlig, sier Petter Morstad i Vann- og avløpsetaten. Foto: Foto: Frank Haugen

Frank Haugen fikk sjokk da han så en fisker på Sør-Elvåga, et av Oslos drikkevann.

Klikk på bildet for å forstørre.

GODT SKILTET: Det er mange og tydelige skilt rundt Sør-Elvåga. Foto: Foto: Frank Haugen

Klikk på bildet for å forstørre.

NAPP: Her ser det ut til at tyvfiskeren får fisk på kroken også. Foto: Foto: Frank Haugen

SØR-ELVÅGA: Det var lørdag 15. september at friluftsentusiast og naturfotograf Frank Haugen fra Lambertseter foreviget dette motivet av en fisker på Sør-Elvåga.– Jeg blir helt utslått da jeg ser en mann i kano med fiskestenger i drikkevannet, sier Haugen og forklarer at mannen befant seg et godt stykke nede i Sør-Elvåga, langt innenfor grensen til drikkevannsområdet. Bildet er tatt ved Skyttenbrua.

LES OGSÅ: Får lov til å krepse i Oslos drikkevann

– Det er tragikomisk, sier Haugen som akkurat hadde snakket med tre personer som teltet og tente bål ved vannet da han så fiskeren.

– Det står skilt over alt der om at det ikke er lov å campe, lage mat, bade eller fiske, sier Haugen og legger til at campinggjestene hadde slått leir 50 centimeter fra skiltet.

LES OGSÅ: Slo bruden til blods med ølglass

Alvorlig sak

Petter Morstad i Vann- og avløpsetaten sier at fiskeren har brutt Drikkevannforskriftens §4.

– Det er ikke lov å bade, fiske eller ferdes med båt i Sør-Elvåga. Man skal heller ikke oppholde seg nærmere enn 50 meter fra vannet eller slå leir i åssiden ned mot vannet, sier Morstad. Han legger til at fiskeren hadde ligget dårlig an hvis han hadde blitt tatt av vaktene som patruljerer området.

– Dette ser vi alvorlig på. Denne fiskeren hadde mest sannsynlig blitt anmeldt og fått bot. Det er særlig alvorlig når folk befinner seg i vannet, sier Morstad og oppfordrer folk til å melde ifra til Vann- og avløpsetaten når de ser folk som tar seg til rette. Bilder og video kan være bra bevismateriale.

– Vi har en døgnvakt som er tilgjengelig 24 timer i døgnet året rundt, så de som tar seg til rette kan aldri være trygge, sier Morstad. Døgnvakten nås på telefon 23437900.

Et stort problem

Morstad forteller at det er et tilbakevendende problem at folk ikke respekterer forbud ved drikkevann.

– Grunnen til at vi tar dette alvorlig er jo fordi vi vil opprettholde best mulig vannkvalitet. Vi vil unngå giftige kjemikalier og farlig avfall i vannet. Alle ønsker seg vel bra drikkevann, avslutter Petter Morstad.

LES OGSÅ: «Fiffen» i Oslo vest truer vanlige bilister

LES OGSÅ: – Hjalp til med å unndra skatt for 13,2 milliarder kroner

LES OGSÅ: Firebarnsfar fra Finland fyllekjørte med lasteskip i Bjørvika

LES OGSÅ: Politikvinne (33) kolliderte med 2,5 i promille

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.