RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her foreviges «Kupper'n»


Statuen av «Kupper'n» er på plass utenfor Bislett.
Statuen av «Kupper'n» er på plass utenfor Bislett. Foto: Foto: Knut Øydna
Knut «Kupper'n» Johannesen ble i dag hedret med en statue på 80-årsdagen.

BISLETT: Det var folksomt utenfor Bislett stadion når statuen av skøytelegenden skulle avdukes. Kampen stilte med korps, det ble solgt pølser og det var mange godt voksne fans som møtte opp for å få et glimt av skøytelegenden. 

- Det er fantastisk at så mange mennesker har kommet hit, det er jo 50 år siden jeg la skøytene på hylla.Jeg har hatt mye glede av min idrett og jeg tror også at jeg har gledet andre, det er det som betyr mest for meg, sier «Kupper'n».

Stor karriere

Knut «Kupper'n» Johannesen er en av tidenes beste skøyteløpere og Oslogutten vant gull i OL,VM og EM på 50 og 60 tallet. Et av de mest kjente øyeblikkene i karrieren er fra rekordløpet under OL i Squaw Valley og det er nettopp et bilde fra dette løpet som billedhuggeren hadde i tankene når hun lagde statuen.

Statuen er en rekonstruksjon av «Kupper'n», som er på vei ut av en sving i rekordløpet under OL i Squaw Valley.

- Jeg synes statuen er kjempeflott og jeg blir litt rørt av at det er så mange som møter opp. En statue av meg selv hadde jeg ikke trodd jeg skulle få se og den ble jo fin, du kan se at det er meg, sier «Kupper'n».

Les også: «Kupper'n» & co slår et slag for OL i Oslo

Gode minner

Det er spesielt det gode samholdet som han husker best fra karrieren.

- Vi hadde et veldig bra miljø på Jordal og en fantastisk trener i Harry Haraldsen som inspirerte og motiverte oss til å få en vinnerkultur.  Alt gikk min vei og jeg hadde en fantastisk tid som skøyteløper. Jeg angrer ikke på et skøyteskjær, sier «Kupper'n».

Billedhugger Nina Nesje begynte i januar med å få ferdig statuen til 80-årsdagen.

- Jeg har samlet bilder og studert videoer fra den berømte 10000 meteren for å få statuen så nøyaktig som mulig. Først støpte jeg figuren i leire, deretter i gips før jeg avsluttet med å støpe i bronse, sier Nesje.

Hvis det blir bygget en ny skøytehall på Valle Hovin skal statuen flyttes dit, men i mellomtiden står den utenfor Bislett stadion.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere