Her gjør de handleturen enklere for alle

FERSK FISKELYKKE: Viktigheten av å få hjelp på matbutikken er stor for synshemmede. Her forteller butikkmedarbeider Kristin Lindfelt på Meny Manglerud om en fersk laksefilet til Margareta Forrestad. Fungerende butikksjef Inger Nymoen er med Margareta på hele handlerunden.

FERSK FISKELYKKE: Viktigheten av å få hjelp på matbutikken er stor for synshemmede. Her forteller butikkmedarbeider Kristin Lindfelt på Meny Manglerud om en fersk laksefilet til Margareta Forrestad. Fungerende butikksjef Inger Nymoen er med Margareta på hele handlerunden. Foto: FOTO: LARS WEIMOTH

En tur i butikken kan være utfordrende for synshemmede og mange eldre, men med enkle grep kan handelen bli en hyggelig opplevelse.

LURT MED LUPE: Flere matbutikker monterer nå forstørrelsesglass på handlevognene. Foto: FOTO: Norges Blindeforbund/Siri Berrefjord

MANGLERUD: Det har Meny på Manglerud senter tatt på alvor, og nylig var representanter for Norges Blindeforbund Oslo innom med blomster og diplom for innsatsen.

Fungerende butikksjef i Meny-butikken, Inger Nymoen, synes det er stas å motta fylkeslagets Tilgjengelighetspris.

Del på Facebook

– For oss er det naturlig å legge til rette for blinde og svaksynte. Alle skal få god service her, sier Nymoen, som blant annet har montert praktiske forstørrelsesglass på enkelte handlevogner.

Søkelys

Hvert år arrangerer Norges Blindeforbund sin aksjonsuke, og i år settes et ekstra søkelys på varer og tjenester.

130 000 nordmenn har i dag så svekket syn at de regnes som synshemmede – og i tillegg blir det stadig flere eldre som har sterkt behov for større skrift, bedre kontraster og godt lys i butikken.

Assistanse betyr alt

Margareta Forrestad er nestleder i Oslo fylkeslag, og etter prisutdelingen får hun hjelp av Inger Nymoen på en handlerunde. Vi finner dem igjen i fiskedisken.

– Jeg bor på Veitvet, og får besøk av datteren min i helgen. Da serverer jeg laks og ørret, for det er hun så glad i, sier Forrestad, som er imponert over Meny Manglerud.

– For meg som er svært svaksynt, betyr slik hjelp alt. Uten assistanse vil jeg ikke finne noe vettugt. Inger hjelper meg å finne fine grønnsaker og flott fisk, samt å sjekke datostemplinger og priser på produktene. Koselig er det også.

Markerer viktigheten

For Blindeforbundet er det viktig å synliggjøre det arbeidet butikken har gjort, for på den måten å stimulere til at Handelsstanden i Oslo følger eksemplet fra Manglerud.

– Meny Manglerud er bevisste på plassering av varer og utforming av butikken. Det er for eksempel ingen hindringer i gangarealer, og hyller logisk plassert. Kunden blir behandlet på en høflig måte uten stresspreg, sier interessepolitisk sekretær i Oslo fylkeslag, Halvor Gaustadnes, og tilføyer:

– Vi velger å løfte fram de gode, heller enn å kritisere de dårlige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.